Kilka razy pisałam już o tym, że strasznie nie lubię nic wyrzucać ;/ Uwielbiam kombinować tak, aby w miarę możliwość wykorzystać wszystko do maksimum. Czasami taka kreatywność
PatiGotujeCześć! Od września jestem na diecie i od tego czasu mięso z indyka bardzo często pojawia się w moim codziennym menu. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z
Moja pasja smakuZupa rybna z klopsikami Zupa rybna , nie gości u nas zbyt często . Powodem jest pewnie to iż chłopcy niechętnie jadają zupy Ta zupa została jednak przyjęta
Ogrodnik w podróżytureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane(...)zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały bakłażan o wadze
Karo in the Kitchensprawą świeżych ziół, które w tym roku (odpukać!) rosną jak szalone w moich przydomowych donicach no i oczywiście pysznej mozzarelli Galbani. A wiecie, że spaghetti, to takie "nasze" danie? Tzn moje i Pana Męża. Zrobiłam je na pierwszy wspólny obiad, później stało się stałym elementem rocznicowych kolacji ;) Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, ale z długim makaronem koniecznie(...)Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne, a na wierzchu kładziemy plastry pokrojonej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziepotraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka(...)przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia. Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso, nawet pozostawione dłużej z jednej strony absolutnie
Ostra na SłodkoGulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się nim dzielę, mam nadzieję(...)było grudek, i powoli, mieszając, dodajemy do gulaszu. W tej wersji spokojnie można się też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną
Aromatyczne Podróżerozdrabnianie czosnku itp Lidl do 7 września Dzbanek filtrujący do wody Przydatny gadżet, który powinien znaleźć się w każdym domu. Carrefour do 5 września Toster Nie wiem sama jaki dać tu komentarz. Toster średniej jakości, średniej ceny, ale przydatny :) Kaufland do 7 września Toster Kolejny toster, tym razem bardziej designerski, ale co za tym idzie cena również wyższa. Lidl(...)września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto do 4 września Zestaw zamknięć Prosty sposób przechowywania, zajmujący mało miejsca :) Netto
Tradycyjna Kuchniaznudzony, czekający w samochodzie mąż patrzy z niedowierzaniem – miałam wyskoczyć po chleb i mleko! No miałam… Jeśli chodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając(...)mrozić zioła w foremkach do lodu. Są to porcje „na raz” – wyjmuję w zależności od zapotrzebowania np. 2 kostki ziół i wrzucam bezpośrednio do gotowanego dania. Jak zrobić ziołowe kostki? Rozrobione zioła zalewam odrobiną wody i mrożę w silikonowej foremce. Po zamrożeniu wyjmuję z foremki i przekładam do woreczka lub pojemnika. 3. Jogurt – nieco
W KawiarenceA dziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela
Domowe ciastaKurczak konserwowy w słoiku, to prosty pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego, które możesz wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Będzie idealny jako baza do zupy, do szybkiego dania z patelni z kurczakiem, dodatek do sałatek lub pizzy. Często szykowaliśmy mięso z kurczaka w słoikach bez kości, ale ostatnio przekonaliśmy się, że kurczak z kością zdecydowanie lepiej(...)się udka z kurczaka lub pierś ze skórą i kością. Kurczak w słoikach, to także dobry pomysł na mięso na wyjazd. Pominięcie etapu gotowania kurczaka skraca czas szykowania konkretnego dania nawet o połowę. Tak przygotowany kurczak jest delikatny, aromatyczny i co najważniejsze, wszystko, co musisz zrobić, to umieścić mięso w słoikach i wstawić do gotowania. Warto wspomnieć
Kuchnia Na WypasieLefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych. Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie mi, efekt końcowy zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym(...)przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów. Beszamel: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy garnuszek
NiePieprz.plhotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny Paweł Loroch pokażą jak wykorzystywać lokalne, polskie i wielkopolskie tradycje kulinarne w przygotowywaniu dań fusion. Cały program OFDS można znaleźć klikając TUTAJ . Warto też być na bieżącą, śledząc FANPAGE OFDS. W tym roku, co również jest zupełną odmianą i nowością, do akcji wkroczą(...)stworzyć pyszne, ale przede wszystkim zdrowe sałatki. Poza tym, każdy będzie mógł zrobić analizę składu ciała, co pozwoli mu dowiedzieć się, ile lat właściwie ma organizm, ile tkanki tłuszczowej, mięśni czy wody mamy w sobie. Naprawdę warto. Tak więc, pierwszy dzień festiwalu, 15. w czwartek - rządzą blogerzy! Jednakże w następne dni atrakcji również nie zabraknie! Bowiem 16., w piątek, KASIA
W kuchni Karmel-itkiPieczeń z indyka z papryką to aromatyczna, delikatna w smaku i bardzo smaczna przystawka. Ciekawie wygląda wśród innych wędlin na talerzu. Tak upieczone mięso świetnie sprawdza
Kuchcik gotujekażdej porze roku mamy tu jakieś specjalne dania z kapusty. Latem i jesienią zwykle są to kapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem. Bez dań z kapusty nie obejdzie się na Podkarpaciu żadne(...)służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta na żeberkach Kapusta na żeberkach - kuchnia podkarpacka Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki masła 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości, wkładamy do garnka. Dodajemy
Trzeci talerz