bardzo łatwo dostępna, bo kupić ją można niemal wszędzie i jest przede wszystkim pyszna! Ja najczęściej wsuwam ją w wersji przesmażonej na masełku, lekko zagęszczonej mąką, jako dodatek do dania lub chrupię ją w surówce, z dodatkiem startej marchewki z lekkim, ziołowym dressingiem. Kapustka jak wiadomo jest również królową w tradycyjnej, polskiej potrawie jakimi(...)nasiona chia zaczęły działać :) Żaroodporne naczynie (lub inną formę do pieczenia) wyścielamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem by nasze gołąbki do niego nie przywarły. Gdy masa mięsna zgęstnieje zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie, podłuzne kotleciki i wykładamy je na papier do pieczenia ( jeden przy drugim, mogą się stykać). Polewamy je passatą pomidorową, którą oprószamy solą, pieprzem
Symfonia SmakówSzybkie obiady to dla mnie w tym miesiącu zbawienie, po pierwsze dlatego, że jest gorąco i nie chce mi się stać przy garach, po drugie dlatego
Quinoa Raz!ramach projektu Naturalnie Bałtyckie na tapetę wzięliśmy gładzicę, której mięso jest bardziej cenione niż to flądry. Ponieważ samo w sobie jest ono bardzo smaczne, postanowiłam zrobićć bardzo proste danie, bez zbyt dużej ilości smaków i aromatów. Gładzica pieczona z warzywami w papilotach jest bardzo łatwa do przygotowania i robi sie ją szybko. Serdecznie zapraszam Was po przepis, a przy(...)poziomu serotoniny w mózgu. Dla wzroku, nerwów i serca W mięsie ryb dość często obecna jest tauryna, aminokwas. Wpływa ona korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku, centralnego układu nerwowego, serca, mięśni szkieletowych, regulację wewnątrzkomórkowego ciśnienia osmotycznego i powstawania żółci. Ponadto poprawia bilans azotowy organizmu, zmniejsza poziom cukru we krwi, pozwala na dłuższy wysiłek fizyczny, wspomaga budowę mięśni, reguluje poziom cholesterolu
Kulinarne przygody GatityPomidorowa z soczewicą to mój stary przepis na szybką zupę, wzbogacający pomidorową o dodatkową porcję białka i błonnika. Ponadto, soczewica genialnie zagęszcza zupę i idealnie pasuje
WegePrzepisprzygotowana na domowym rosole, bez dodatków tzw. warzywka, czy ziarenek smaku, dobrze wpływa na nasze zdrowie. Często gotuję zupy z klopsikami, są wtedy bardziej sycące, taki polski eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Często przygotowuję sycące zupy z klopsikami lub z mięsem mielonym: – Żurek z klopsikami z białej kiełbasy – Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami – zupa brokułowa z klopsikami(...)maśle tarte ogórki. Jak się zagotuje wywar z warzywami dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 10 minut, dodajemy podsmażone ogórki, niecałą szklankę wody z ogórków i zagotowujemy. Mięsne kulki / klopsiki wrzucamy na samym końcu do garnka z zupą, zagotowujemy, mieszamy zupę delikatnie łyżką od spodu aby nie uszkodzić klopsików, trzymamy zupę ogórkową na gazie pod przykryciem przez około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze
Bon Appetit MałgorzatyPonownie coś dla zwolenników włoskich smaków. Tym razem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym
Passions hobbies lifetyle rozbieżności? Otóż miejscowi, czyli nicejscy konserwatyści uważają, że sałatka nicejska nie powinna zawierać żadnego gotowanego warzywa. Kluczem do prawdziwego smaku są według nich tylko surowe, świeże warzywa. Dodatkiem mięsnym powinien być tuńczyk lub anchois, ale nie razem. Nieodzownym składnikiem są również czarne oliwki oraz sos winegret na bazie octu winnego. Chociaż nasz przepis mocno trzyma się tradycji(...)barwy oraz smaki lazurowego wybrzeża. Jedząc ją, chcemy się poczuć tak, jakbyśmy siedzieli pod parasolem kilka metrów od cudownej, słonecznej plaży. Aby przyrządzić to proste, a zarazem pyszne danie, musimy zrozumieć jego pochodzenie. Sałatka musi być lekka, prawdziwa z miejscem, z którego się wywodzi. Musi pachnieć oliwkami, świeżymi, dojrzałymi pomidorami i czosnkiem. Francja, to również bezapelacyjnie anchois. Reszta składników
Kuchnia Na WypasieMoja babcia robiła najlepsze bitki na świecie. Mama próbowała jej dorównać ale niestety tak to bywa z przepisami babć, że zazwyczaj smakują wyjątkowo i są nie
Dzieje kuchennej WiewióryMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the KitchenPomysłów na kurczaka jest całe mnóstwo, gdyż mięso to świetnie smakuje praktycznie ze wszystkim! Dzisiejsza wersja - z nowym odkryciem - wspaniałym jarmużem i debiutantem w mojej kuchni
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Moje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest za to zbitką kilku moich kulinarnych pomysłów, dodam że nader smaczną. Dolna warstwa makaronu zatopiła się w pysznym sosie jaki powstał podczas pieczenia środkowej mięsno-warzywnej, ta zaś z dodatkiem cynamonu(...)Przygotować okrągłą formę o średnicy około 23 cm, natłuścić spód i brzegi. Na samym dnie układamy połowę makaronu, starając się równomiernie go rozprowadzić, na to nakładamy warstwę masy mięsnej na to drugą połowę makaronu, na makaron wylewamy sos beszamelowy. Całość pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Gotową tartę posypujemy słonecznikiem
Jadło i czytadłoDano, oj dawno już o książkach nie pisałam. Nie dlatego, że nie czytam - broń Boże ! W wyzwaniu Good reads jestem ciągle on track , więc wszystko idzie zgodnie z planem. Zaczytawałam się ostatnio w Grze o tron , muszę dokupić brakujące części i wtedy opowiem o moich wrażeniach z całości (bo tu naprawdę nie ma co opisywać pojedynczych książek). A że tomiszcza(...)cudowny klimat lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Na uwagę również zasługuje postać Jocka - służącego, a w pewnym sensie i przyjaciela głównego bohatera. Silny i lojalny, nie zawaha się użyć mięśni w obronie swego pana. Polecenia wykonuje bez szemrania i z pełnym zrozumieniem - ten duet jest naprawdę genialny! Książkę polecam ogromnie; na liście do kupienia znajduje się oczywiście kolejna część. Już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowa kiełbasa à la gołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie(...)ładnie zgęstnieje, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj jajko. Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut
karmelowy