Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty
Słodko-Słony Świat IlonyPseudo Burger Coś dla miłośników burgerów lub inaczej zachęta dla dzieci, obiad podany w tak sposób skusi na pewno nie jednego smakosza. Składniki: ·
Kulinarna ChwilaSchab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić
Kuchnia PokoleńNie wiem czemu, ale wątróbka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Tylko, że w moim przypadku nie chodzi o niesmak jaki pozostawiła w mojej pamięci
kulinarnyJaDoskonale wiecie, że dbam o jakość produktów jakie spożywa moja rodzina. Nie inaczej jest w kwestii wędlin, a zwłaszcza kiełbas. Zanim dokonam zakupu jakiegoś wyrobu mięsnego, wnikliwie studiuję etykietę, aby uniknąć sztucznych zapychaczy i konserwantów. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dawniej wędliny były lepszej jakości, niż obecnie? Bo były produkowane tradycyjnie, nie masowo, z należytą dbałością o surowiec. Na jakość produktu(...)Brak glutaminianu, fosforanów i białka sojowego to kolejne atuty tej kiełbasy. Nie myślcie, że jedliśmy ją jedynie w formie kanapek – nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała Wam oryginalnego dania. Zobaczcie, co pysznego z niej wyczarowałam. Puree z ziemniaków, selera i soczewicy z chrupiącymi chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej Składniki na 4 porcje : 800g mączystych ziemniaków 200g korzenia selera
DietologQuinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty
ClauditteMissCookingPieczony boczek, choć siłą rzeczy nie uchodzi za szczególnie dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej
Kulinarna PokusaKlopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·
Kulinarna ChwilaGalareta z nóżek to rewelacyjna sprawa. Jest pyszna i nie równa się nawet z galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale
Mama GotujePropozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
Kuchnia Pełna PasjiZwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej
Trzeci talerzułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknie ciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze. Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie. Trzeba było sobie(...)wodzie, odciskam, dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej
W kuchni Karmel-itkiFaszerowane cukinie Sezon w pełni, trzeba korzystać, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Tak przygotowana przekąska jest bardzo smaczna, faszerowana kurczakiem i warzywami
Kulinarna ChwilaPieczony filet z indyka Mega soczysta, krucha i bardzo aromatyczna – domowa wędlina z indyka, która wprost rozpływa się w ustach. Tak przygotowane mięsko można jeść
Blog z Apetytem