Grecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych(...)główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. W tym celu pokroiłem je w kostkę o boku około 2 cm i przełożyłem do miski. Jestem wielkim fanem jagnięciny, uwielbiam charakterystyczny lanolinowy słodkawy posmak tego mięsa, dlatego też uważam, że nie należy zabijać jego smaku przyprawami, a jego przyprawienie powinno
Wyprawy kulinarneZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjalaurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa z mięsem wołowym i warzywami . Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez 4-5 minut do momentu, aż sok odparuje i mięso zacznie robić się suche. Dodać wtedy obie papryki w proszku, liście laurowe oraz cebulę(...)wielkości paski paprykę czerwoną oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso wołowe będzie miękkie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać sól. W kubeczku wymieszać 0,5 litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować gotowanie przez dodatkowe pięć minut. Danie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa. Strogonow Smacznego! O czym warto
mecooksWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację. Będziemy potrzebować: 3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości) na farsz: 500 g pomidorów 100 g chleba bez skórki 250 g sera mozzarella 50 g orzechów włoskich
Uwaga Babcia Gotujemięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A potem przerzucić do głębokiej patelni z szczelnym zamknięciem pokrywki. Jednak wtedy czas duszenia z pewnością będzie dłuższy coś około 3 do 4 godzin. MIĘSO Z JELENIA Smak- Delikatny i lekko słodki.Zapach Swoisty, typowy dla dziczyzny.Kolor Mięso ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej. Przerost tłuszczowy- niewielki Struktura mięsa- Mięso(...)pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz żelaza. - Niezbyt często jadamy dziczyznę. Czy to zdrowe mięso? - Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. W porównaniu z mięsem hodowlanym, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego, który również jest korzystniejszy względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych niż np. mięso wieprzowe. Dzięki temu jest mniej kaloryczna (ok. 115 kcal
ClauditteMissCookingskąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie warte spróbowania(...)Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g dorsza (bez skóry) 1 mała cebula 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mąki 1 łyżka skórki z cytryny 3 łyżki oleju Sól
Niedzielny kucharzOstatnio ogarnęła mnie niemoc kulinarna – rzadko kiedy przygotowuję coś nowego, częściej korzystam z szybkich, sprawdzonych rozwiązań. Aby jednak na blogu pojawił się nowy wpis, odgrzebałam
Smaki Na TalerzuOd kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się
Moja Delicjawłasna pieczeń z mięsa mielonego:)). Skład taki jak do kotletów mielonych ale bez bułki i jajek. Prościej chyba się już nie da. Często piekę w ten sposób mięso, bo nam bardzo smakuje. Pracy niewiele, a wiemy co jemy. Ważne jest żeby zakupić mięso mielone bardzo dobrej jakości. Reszta zrobi się sama. W myśl zasady, że dobry produkt obroni się
Pieguskowa KuchniaGroch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo
UgotujmyTo.plwędlin, bo doskonale bez nich sobie radzę. Kiedyś nie wyobrażałam sobie bezmięsnych obiadów, bo przecież albo zupa, albo drugie danie musiało być z mięsem. Zupa nie na mięsie?? Nigdy! Teraz podchodzę do tego zupełnie inaczej. Zupą bez mięsa też można się najeść, a dodatkowo człowiek czuje się lżej. Jest jeszcze jeden aspekt mojego prawie-wegetarianizmu: środowisko naturalne(...)jest wcale trudne, czasochłonne czy kosztowne. Wystarczy trochę wiedzy i dobre chęci. Już samo kupowanie produktów od lokalnych dostawców (ogranicza się w ten sposób transport) czy też ograniczenie spożycia mięsa dadzą spore ograniczenia emisji CO2. Świadomość buduje się stopniowo. Nie wierzę w nagłe i drastyczne zmiany. Trzeba jednak od czegoś zacząć, prawda? Zacznijmy więc może od chęci zmiany i chęci
Codzienna kuchnia niecodziennaniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone
Roślinna - blog wegańskirównież chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca(...)szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk, na których można by hodować zwierzęta. Takie uwarunkowania zmusiły Greków do zastępowania mięsa innymi produktami, a fasola jest wartościowym źródłem białka. W kuchni greckiej znajdziemy wiele potraw bazujących na fasoli, a samo gigandes plaki
Chilli Czosnek i OliwaKasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami
Moja Delicja