Jak wyobrażam sobie idealny piątkowy obiad? Właśnie tak;) Jajo sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem, podane w towarzystwie pysznych kotlecików ziemniaczano-szpinakowych. Do tego szklanka zimnego mleka
Smaki Na TalerzuDzisiaj przepis na zapiekany ryż na mleku.Przepis znalazłam na stronie kuchnialidla.pl Ta polewa ze śmietany na wierzchu jest obłędna. Taki ryż przyrządzała moja mama jak byłam
Mała w garnku mieszaPieczone warzywa to pyszny dodatek do mięsa zamiast surówki. Są bardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym . Warzywa można wybrać dowolne. U
Monia miesza i gotujeJuż w starożytności doceniano walory smakowe cykorii. Dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii rozpoczęto jej uprawę na szeroką skalę. Stamtąd cykoria powędrowała do Włoch, potem
My Chcemy JeśćWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis, na pyszny i prosty w przygotowaniu makaron ze szpinakiem. Jeżeli nie mamy czasu a chcielibyśmy zjeść coś ciepłego, to ten przepis
Uwaga Babcia GotujeParuchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao
Monia miesza i gotujeBigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy
Zasmakuj KuchniOjczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8
My Chcemy JeśćPrzepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, prosto i efektownie Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą
AniaGotuje.plGdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz
Monia miesza i gotujeKolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne. składniki: 2 średnie cukinie po
Monia miesza i gotujeByła pizza z orkiszowej mąki wiec przygotowałam także naleśniki, które cieszą się u nas dużym powodzeniem. Naleśniki są na słodko, część podałam z serem i borówkami
Monia miesza i gotujeBakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu
Monia miesza i gotujejest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest wyborny ze smażoną piersią. Wystarczy tylko usmażyć mięso i dodać sos. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePieczone bakłażany nadziewane kuskusem i fetą proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. składniki: 4 bakłażany ( moje miały
Monia miesza i gotujeMoje kluseczki serowe są zrobione na bazie ciasta klusek leniwych tylko po prostu wzbogacone są o szpinak. Kluseczki można podawać od razu po ugotowaniu ale można
Monia miesza i gotujePuszyste placuszki na bazie kefiru. Do placuszków można dodać dowolne owoce. Moża też zrobić placuszki bez owoców a potem podać je z jakimś owocowym dodatkiem
Monia miesza i gotujeTortellini a do tego ulubione pesto i mamy szybki obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g
Monia miesza i gotujeJedliście kotlety z ciecierzycy? Jeśli nie, to żałujcie, bo są wyśmienite a ciecierzyca jest bardzo zdrowa. SKŁADNIKI • 400 g ciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku
Mała w garnku mieszaMoja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido. Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin
Mała w garnku mieszaCałkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka
Monia miesza i gotujeZdrowy szpinak, jajka, słona feta i świeżo posiekane zioła to główne składniki tej wiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i
My Chcemy JeśćWystarczy tylko parę składników, aby w ciągu kilku minut wyczarować pyszne i zdrowe śniadanie. Ser biały, który jest podstawą tego przepisu, jest lekkostrawny, łatwo się przyswaja
My Chcemy JeśćKolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki
Monia miesza i gotujeZrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te
Monia miesza i gotujeLekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby
My Chcemy JeśćPierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze
My Chcemy JeśćPlacki ziemniaczane są proste i smaczne. Można je podawać na słodko i na wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem
Monia miesza i gotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować
Uwaga Babcia GotujeMało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na
My Chcemy JeśćLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotujeWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno
Uwaga Babcia GotujeW tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobić
Monia miesza i gotujeŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków
My Chcemy JeśćZnowu mam dla Was pysznego bakłażana tym razem nadzianego farszem bezmięsnym. Jest bardzo sycący i pożywny i napewno zasmakuje także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet
Monia miesza i gotujePyszne i puszyste placuszki na zsiadłym mleku bez dodatku proszku czy drożdzy. Do placuszków można dodać dowolne owoce miękkie lub banany czy jabłka. Szybko się
Monia miesza i gotujeBAKŁAŻAN FASZEROWANY może być przygotowywany w wielu wersjach – zarówno... Artykuł BAKŁAŻAN FASZEROWANY AROMATYZOWANĄ KASZĄ BULGUR pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINERobiłam zupkę krem z cukinii i kalarepki a teraz znowu połączyłam te warzywa i zrobiłam placuszki. Placuszki możemy podać na lekki obiad lub kolację z ulubionym
Monia miesza i gotujeNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole
Monia miesza i gotujeJuż o 18.00 reprezentacja Polski rozegra swój pierwszy mecz na Euro 2016. Zamiast z nerwów objadać się paluszkami i chipsami, przedstawiam pyszne przekąski w barwach narodowych
My Chcemy JeśćChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuDawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko
Monia miesza i gotujeKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych
Maminek kulinarnyOryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie
My Chcemy JeśćFrittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem
Monia miesza i gotujeLekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1
My Chcemy JeśćKlasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale
Tagebuch po polskuPyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z
Monia miesza i gotujeRobiłam kotlety ziemniaczane i bardzo nam zasmakowały więc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w
Monia miesza i gotujeAROMATYCZNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Dzisiaj nie miałam zupełnie pomysłu na zupę, a dodatkowo w lodówce nie zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną
Calzonella.comZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki
Monia miesza i gotujeZnana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę
My Chcemy JeśćPierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna
My Chcemy JeśćBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comCukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie
My Chcemy Jeść75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń
My Chcemy JeśćRobiłam już kotlety z kalafiora i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami
Monia miesza i gotujepoczuję się lepiej? Co mi szkodzi spróbować? A skoro już się tym zainteresowałam to podjęcie właściwej decyzji trwało krótko. Zrobię to! Przez kilka dni obędę się bez słodyczy, mięsa czy kawy - dam radę bo jak nie ja to kto?! I postaram się przez kilka dni pokazać Wam niektóre przepisy z tej diety a także namówić żebyście sami spróbowali takiej
Smaczna PyzaLiści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają
My Chcemy JeśćDomowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój
My Chcemy JeśćChleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem
My Chcemy JeśćW XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie
My Chcemy JeśćKiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja
Tagebuch po polskuKapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja
Monia miesza i gotujeNa okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSzybka w przygotowaniu a co ważniejsze bardzo prosta i niezwykle smaczna. Idealna na śniadanie lub mały posiłek. Zapraszam! Sałatka z pomidora ze śmietaną. Składniki: 1
Tagebuch po polskuJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćW Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki
Tagebuch po polskuGranola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec
My Chcemy JeśćGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy JeśćCzerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido
My Chcemy JeśćNaleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak
Monia miesza i gotujeProste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w
Monia miesza i gotujeRobiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie
Monia miesza i gotujeCo jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku
My Chcemy JeśćNa okres przejściowy pomiędzy latem, a zbliżającą się wielkimi krokami jesienią na obiad proponuję faszerowane bakłażany, pachnące pomidorami, papryką i cebulą. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy JeśćPlacki marchewkowe Składniki: - 250g mąki pszennej - 3 jajka - 4 duże marchewki - 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli dodatki: - olej
Kuchnia co dniaFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek
Kuchnia co dniaPyszne kotleciki z kalafiora w sam raz na letni obiadek. Można je podać z różnymi dodatkami. Kotleciki świetnie smakują też na zimno. składniki: 1 duży kalafior
Monia miesza i gotujeNależę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami
My Chcemy JeśćZapraszam na słodką wersję krokietów. W środku mają ulubiony dżem a na zewnątrz lekko chrupiącą panierkę z kokosa. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka
Monia miesza i gotujePierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie
My Chcemy JeśćUśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido
My Chcemy JeśćCzy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki
My Chcemy JeśćKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki
My Chcemy JeśćPrzepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera
My Chcemy JeśćPierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych
My Chcemy JeśćObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy JeśćKwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów
My Chcemy JeśćZupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową
My Chcemy JeśćZielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować
My Chcemy JeśćPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy JeśćZanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go
My Chcemy JeśćKolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku
Monia miesza i gotujeSłodkie wydanie sałatki, a w roli głównej ryż jaśminowy Risana . Bardzo zdrowa, słodzona miodem sałatka z dodatkiem rodzynek i ananasa, można również ją zabrać na wiosenno
Apetyczna babeczkaNic tak letnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak
Apetyczna babeczkaWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna
Apetyczna babeczkaJeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie
Apetyczna babeczkaSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkaZielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi:
Apetyczna babeczkaPyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2
Monia miesza i gotujeSzybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może
Apetyczna babeczkaMożna by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie
VioletoweKucharzenieZdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem
Apetyczna babeczkaW poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie
Apetyczna babeczkaO tym, że buraczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla
Apetyczna babeczkaPyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy
Monia miesza i gotujeDietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży
Apetyczna babeczkaBezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu. Po
Apetyczna babeczkaDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkaMoje drugie samodzielnie ulepione uszka gotowe na Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy z grzybami a w tym roku zrobiłam z kapustką
Monia miesza i gotujeLepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i
Monia miesza i gotujeRobimy coś lekkiego na kolację. Niewiele składników, bo tylko jajka, ogórki kiszone, cebulka i majonez. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę
Maminek kulinarnyJeden z najszybszych obiadów. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy
Maminek kulinarnyBigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie
Maminek kulinarnyChyba najbardziej popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka
Maminek kulinarnyOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczkaPyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak. składniki: 250 g makaronu, użyłam
Monia miesza i gotujeBardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem. Składniki
Apetyczna babeczkaPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia. składniki
Monia miesza i gotujeSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam
Apetyczna babeczkaMoja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki
Apetyczna babeczkaNa Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na
Apetyczna babeczkaPyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii
Monia miesza i gotujeWegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl Składniki: 1/2 kg zielonej soczewicy 60 dag pieczarek 3 cebule
Apetyczna babeczkaKto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkaMoja własna kompozycja, ulepszana - doprawiana :), pyszny pasztet z zielonej soczewicy z pikantną przyprawą harrisa, którą dostałam od skworcu.com.pl. Sama soczewica może się wydawać trochę mdła, a
Apetyczna babeczkaDziś będzie dietetycznie, przynajmniej na razie!. Kolorowo i zdrowo, świeżo i bardzo smacznie :) Składniki dla dwóch osób: 2-3 pomidory 15-20 dag
Apetyczna babeczkaOrientalne smaki bardzo odpowiadają moim domownikom, byle nie za ostro doprawione. Grzyby shiitake mają wyrazisty smak i aromat. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, może
Apetyczna babeczkaKasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności
Apetyczna babeczkaPierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni
Apetyczna babeczkaTe pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczkaCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczkaPierogowa zielona micha pierogów!, z moim ulubionym szpinakiem :). Jako, że moja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić
Apetyczna babeczkaZdrowy, domowy budyń!, słodzony daktylami i odrobiną gorzkiej czekolady :). Doskonały na deser, śniadanie lub podwieczorek. Dziś będę go serwować z bakaliami, ale przyznam, że brakuje mi
Apetyczna babeczkaPlacki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi
Apetyczna babeczkaMacie ochotę na tartę pełnoziarnistą?. Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach
Apetyczna babeczkaSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy
Apetyczna babeczkaMakaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii skropionej sosem teriyaki...symfonia
Apetyczna babeczkaSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos
Apetyczna babeczkaMielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a
Apetyczna babeczkaSuper dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do
Apetyczna babeczkaCzas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową. Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2
Apetyczna babeczkaWycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym
Apetyczna babeczkaLato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż
Apetyczna babeczkaMoja przygoda z sushi jest na etapie początkowym, czytam i uczę się kuchni orientalnej. Praktyka czyni mistrza, więc pozostaje testować nowe przepisy i smaki. Julka, która
Apetyczna babeczkaOryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja. Składniki na
Apetyczna babeczkaWiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz
Apetyczna babeczkaWybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój
Apetyczna babeczkaWegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Składniki; 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy 1 zielona papryka drobno pokrojona 1
Apetyczna babeczkaKolejne moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji
Monia miesza i gotujePyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc
Monia miesza i gotujeByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym
Monia miesza i gotujeUdało mi się jeszcze zerwać trochę kwiatów cukinii. Tym razem nadziałam je ricottą i suszonymi pomidorkami. Wyszło całkie smaczne jedzonko:) Polecam też wersję z mięskiem
Monia miesza i gotujeMoje pierwsze podejście do frittaty i myślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem
Monia miesza i gotujeSmażona panierowana mozzarella to bardzo proste i smaczne jedzonko. W sam raz na kolację czy też lekki obiad. składniki: 1 duża kulka wędzonej mozzarelli 1 jajko
Monia miesza i gotujeNiedawno zaprezentowałam Wam pesto z rukoli i suszonych pomidorów więc dzisiaj obiadek z jego użyciem. Pyszny makaronik z pesto, brokułem i serem solankowym. składniki: 250 g
Monia miesza i gotujeDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów krojonych
Monia miesza i gotujeByły naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam
Monia miesza i gotujePierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną. składniki: ciasto na pierogi 700 g mąki pszennej 400 ml
Monia miesza i gotujeskładniki: 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka olej rzepakowy do smażenia 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko farsz: 500 g ricotty
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Monia miesza i gotujeskładniki: 9 dużych rozwiniętych kapeluszy czubajki kani 4 jajka sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kapelusze kani posolić i popieprzyć z
Monia miesza i gotujeDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4
Monia miesza i gotujeTak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek
Monia miesza i gotujeDzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki
Monia miesza i gotujeZnane wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo z dodatkiem cebulki i bardzo chrupiące. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek
Monia miesza i gotujeMakaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom. składniki: 250 g makaronu Czaniecki pappardelle 450
Monia miesza i gotujeZapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest
Monia miesza i gotujePyszne placuszki z jabłuszkiem na serku homo. Dobre na śniadanie, kolację czy też obiad. Bardzo smaczne i puszyste można podawać z dowlonymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem
Monia miesza i gotujePyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko. składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na
Monia miesza i gotujeBardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól
Monia miesza i gotujePolecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700
Monia miesza i gotujePisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: ciasto 100 g świeżego
Monia miesza i gotujewiększości Panów obiad bez mięsa to nie obiad. No cóż, zawsze do tego dania można dodać pierś z kurczaka. Jednak ja nie zawsze mam ochotę na mięso i czasami robię obiady tylko dla siebie, albo namawiam A. na wersję wegetariańską. Drogie Panie, zawsze zostaje nam próbować. W najgorszym wypadku nasi mężczyźni sięgną po danie
Fabryka pomysłównaciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane(...)puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę
Kuba Gotujenaciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane(...)puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę
Kuba Gotujerukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego
OstryKęsrukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego
OstryKęsPomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą
UgotowaćDanie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
R'n'G Kitchen