U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja DelicjaWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach
Moja DelicjaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą
Moja Delicjatarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku
Gaździnka warzyWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem
UgotujmyTo.plW tym roku dostałam od Rodzinki z Polski sporo suszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie
UgotujmyTo.plŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to
UgotujmyTo.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z
Marta Gotujethai'a. Wreszcie mi się udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem
wegujemyzamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)duszącego się kalafiora wlać bulion warzywny i wrzucić pomidorki koktajlowe. Posolić. Smażyć przez kolejnych osiem minut, cały czas kontunuując mieszanie. Podawać jako dodatek do mięs. Kalafior w stylu biriani Wskazówki. Do wykonania tego dania użyłam kilku przypraw z kuchni indyjskiej. Są one niezastąpione jeśli chcemy uzyskać efekt zbliżony do orginału. Jeśli chcemy aby danie miało ostrzejszy smak
mecooksłyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim przyjaciółkom - na moje osiemnaste urodziny. Kiedy to było? Nie pamiętam ;) ale pamiętam, że wszystkie zajadałyśmy się wtedy ze smakiem. Później nauczyła mnie(...)zabrakło plastrów ananasa - okazało się, że zakupiłam już pokrojonego. Wpłynęło to oczywiście jedynie na estetykę podania dania ;) Najlepiej komponuje się ono z ryżem. Pyszności. Sycące. Słodkie, ale wyraziste. Zasmakuje dziecku, osobie starszej, ukochanej kobiecie ;) Każdemu kto nie ma nic przeciwko mięsu przyrządzanemu na słodko. Sos egzotyczny jest lekko pikantny, więc zapewniam, że danie nie jest mdłe. Polecam
Kuchnia po mojemuProściej się nie da, więc przepisu nie będzie. Jak zobaczycie fotkę to zrozumiecie czemu. Pomysł na taki prosty deser należy do mojego Taty. Nawet nie spodziewałam
Kuchnia po mojemuCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka
Moje domowe kucharzenieIdealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem
Słodkie okruszkiprzygotowaniu. Kebaby wychodzą genialnie. Mięso możecie włożyć do kupionych w sklepie pitt, ale gorąco zachęcamy Was do upieczenia własnych chlebków – przepis jest mega łatwy, podobnie jak wykonanie. To naprawdę dużą frajda zjeść kebaba w całości zrobionego własnoręcznie. Chlebków można zrobić więcej i je zamrozić. Danie idealne do mrożenia To danie bez problemu możecie zamrozić (wszystko osobno(...)czyli osobno chlebki i mięso po upieczeniu, albo gotowe kebaby w całości (z pełnym nadzieniem ale bez sosu). Kebaby przed mrożeniem trzeba zawinąć szczelnie w folię kuchenną. Aby je rozmrozić, najlepiej dzień wcześniej przełożyć do lodówki, a po rozmrożeniu odgrzać w mikrofali lub (zdrowsza wersja) w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku przez 3-4 minuty. Poradnik jak mrozić jedzenie znajdziecie
Niedzielny kucharz