czosnkowy - 2634 przepisów (strona:138/176)

Zalewajka 204

smak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy

Ratunku obiad
Urodzinowe menu :) 279

oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może być mdła. Wszystkie smaki powinny być dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 209

duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora

Ratunku obiad
Domowe niby hot-dogi 183

parówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi dla jednej bardzo i jednej trochę mniej głodnej osoby Będziemy potrzebować: 5 parówek 5 naleśników ( tutaj  znajdziecie przykładowy przepis) sos czosnkowy keczup pikantny żółty ser w plasterkach (opcjonalnie) Z ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek

Ratunku obiad
Cebularze 193

zniknęły błyskawicznie. Nie ma już ani okruszka. Świeże i jeszcze cieplutkie są oczywiście najlepsze, ale i na zimno bardzo nam smakowały. Mój P. zajadał się nimi z dodatkiem ziołowo-czosnkowego keczupu. Pycha

Ratunku obiad
Minipizze z chorizo 181

przygotowanymi bułeczkami. Pieczemy 25 min. w 190 stopniach Celsjusza, studzimy na kratce. Minipizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem jest do nich keczup lub sos czosnkowy, ale same również są wyśmienite. Świetne na przekąskę czy na lunch do pracy. Ja i P. spałaszowaliśmy dziś po trzy :) Można je przygotowywać z wieloma różnymi dodatkami, ale warto pamiętać

Ratunku obiad
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 235

łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy

Ratunku obiad
Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami 226

blaszce i wkładamy na 20 - 25 min do rozgrzanego wcześniej piekarnika. I gotowe:) Mimo że w samej rybie jest już czosnek ja lubię podawać ją jeszcze z mocno czosnkowym sosem

Kraina Tysiąca Smaków
Sosy do grilla - majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem 165

świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie to nic więcej mi już na obiad nie potrzeba. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Chleb bezglutenowy na mące migdałowej, tym razem zwykły 218

Poprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe tortille 233

możecie dać wszystko na co tylko macie ochotę. W mojej tortilli znalazły się: mięso z kurczaka Filet kroimy w paski, podsmażamy na oleju. Przyprawiamy. Warzywa: sałata, pomidor, ogórek Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku - czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 233

uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
Grzanki z awokado i suszonymi pomidorami 184

Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać na nim pomidory. Całość posypać tartą mozarellą. Piec w 200 stopniach C 12 minut. Upieczone grzanki zjadać póki ciepłe :) Smacznego

kolorowotorcikowo
Witlinek z piekarnika 343

przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym. 3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki. 4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C. Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Browar Zamość - opinia 238

było wypieczone i dość cienkie, więc jedliśmy ją z przyjemnością. To chyba jedna z lepszych, jaką ostatnio było dane nam próbować. W zestawie oczywiście klasyczne sosy (na zdjęciu widoczny czosnkowy). Do piwa zamówiłam Zamojskie ciemne (7,5 za 0,5l). Podczas drugiej wizyty mieliśmy więcej czasu i dzięki temu więcej spróbowaliśmy. Na początek zdecydowaliśmy się zamówić zupy: Mąż wybrał gulaszową

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania