końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem i od razu smarować pizzę lub przełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody. SOS CZOSNKOWY Składniki: kilka ząbków czosnku jogurt naturalny 1 łyżka majonezu sól pieprz świeży koperek Wykonanie: Czosnek obrać, posiekać, dodać do jogurtu. Następnie dodać łyżkę majonezu, przyprawy i posiekany koperek. Sos wstawić
Blondynka Gotujeprofilaktyce zapobiegania przeziębieniom. Mój syn czosnek jak najbardziej dodaje do pieczenia drobiu, w sosach również zjada, jednak na kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem chleb, na to kładzie ulubione dodatki. Składniki na 1 kurczaka: 1/3 kostki masła
Blondynka Gotujeproduktem, ja lubię oglądać zanim kupię, więc tak sobie pomyślałam, że i Wy chętnie pooglądacie to co tak chwalę :) Udko podałam z Ziemniaczkami zapiekanymi w maśle ziołowo - czosnkowym . Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 łyżka miodu naturalnego zioła prowansalskie KAMIS przyprawa do kurczaka w młynku KAMIS chili pieprz cayenne KAMIS sól morska KAMIS w młynku świeżo zmielony pieprz
Blondynka Gotujemakaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie. Warzywa gotowac na parze ok. 10-15 min. Aby przyrządzic
Słodkości i nie tylkopiekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje - bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaząbki czosnek do smaku sól czosnkowa do smaku pieprz czarny mielony Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabędą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLubicie zupkę szczawiową? My ją uwielbiamy, zwłaszcza w wersji z jajeczkiem i czosnkowymi grzankami:) Ponieważ na łące ciągle jeszcze można upolować piękny szczaw zachęcam do zachomikowania go na zimową porę. Poza charakterystycznym smaczkiem szczaw posiada jeszcze szereg właściwości leczniczych! Na stronie: www.luskiewnik.pl/ znalazłam co następuje: Szczaw był stosowany szeroko w lecznictwie od starożytności, przez średniowiecze, renesans
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładuże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości po przykryciem na patelni z dwiema łyżkami masła,szczyptą soli i drobno posiekanym czosnkiem (należy mieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasoli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę kropel cytryny (uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut (ma być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić. Białka oddzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBiorę udział w konkursie http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1614/konkurs-twoj-sposob-na-impreze-.html dlatego też otrzymałam zestaw 5 produktów Prymat: Sos sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue. Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujetych co bardzo lubią czosnek i nie tylko polecam pyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek. składniki: 3 kg obranych ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 główki czosnku 1 łyżka ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 szklanka cukru 1 szklanka
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki. składniki: 400 g białej kapusty 400 g marchewki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól Kapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Monia miesza i gotujeżadnych dodatków smakowych, który różnie doprawiam, w zależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek Wieluń na dzisiejsze śniadanko doprawiłam do smaku odrobiną soli ziołowej i posypałam szczypiorkiem oraz przyprawą - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Twarożek Wieluń bardzo mi smakował i z chęcią
Monia miesza i gotujeporcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Najlepiej smakują na ciepło jako przekąska, ale również można podawać je na zimno z różnymi sosami ja preferuję z sosem czosnkowym i salsą ;) Bon Appetit
Pudełko rozmaitości