czekoladowe - 14735 przepisów (strona:766/983)

Niezapowiedzini goście = ekspresowy tort. 493

pokładałam największą nadzieję. I...Jestem uratowana!   EKSPRESOWY TORT KRÓWKOWY.(przepis autorski;)2 gotowe spody tortowe1 puszka masy krówkowej (400g)2 kremówki (2 x 375ml)6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzchJeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam masą krówkową.Przydusiłam drugim blatem.Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Przestudziłam.Kremówkę ubiłam na sztywno, ostrożnie dodałam lekko stęgniętą,zimną żelatynę, ubiłam

W kuchni Karmel-itki
Pocieszajka. 212

się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie

W kuchni Karmel-itki
TRUSKAWKOWY Dzień Dziecka. 200

zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki.  Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam

W kuchni Karmel-itki
Babskie Euro 2012. 236

autorski;) ulubiony serek wiejski ( u mnie Mlekovita) kilka dojrzałych truskawek łyżeczka płynnego miodu Miód wymieszałam z serkiem. Truskawki opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do serka. Osobiście - ozdobiłam posypką czekoladową.  Biało-czerwoni, pokażcie Grecji, gdzie jej miejsce

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 186

dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę

W kuchni Karmel-itki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 177

zwyciężyły w konkursie organizowanym właśnie przez PepsiCo, na potrawy z wykorzystaniem chipsów, Pepsi, listków Sunbites... Same pyszności! A czekając, aż upieką się bądź usmażą nasze dania, dostała każda po czekoladowym naleśniki i.. do roboty. Wyobraźnia pracowała na najwyższych obrotach, każda przyrządzała swego naleśnika jak tylko dusza zapragnęła. W końcu - wyczekiwana degustacja, połączona z naprawdę ekspresowym kursem zdobienia talerza, wspólne

W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 249

cieście: Powstało zupełnie spontanicznie. Pomyślałam, że skoro do murzynka dodajemy dżem,  czemu nie dodać bananów? Co prawda, nie wyszło piękne  puszyste - powstało ciężkie, lepkie i mocno  czekoladowo-bananowe ciasto, przypominające swoją formą brownie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. /przepis z mamy zeszytu; w oryginale zamiast bananów, dżem; banany - mój pomysł;/ 2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szklanka

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 192

botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 207

hiszpański nastrój. Stąd też nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki)  Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka.   Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam z małżami

W kuchni Karmel-itki
MUFFINKI ZE SNICKERSEM. 205

Małe co nieco chodzi za Tobą jak cień. Chodzi i kusi. Coś niewielkiego, słodkiego i pysznego. Coś czekoladowego, by wzmóc produkcję endorfiny i serotoniny, by poprawić nastrój w ten szarobury, mroźny dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Muffiny kakaowe z budyniem 268

łyżce ciasta, na to łyżkę budyniu i znowu ciasto, tak żeby foremki były zakryte do ok 2/3 wysokości, gdyż ciasto nieco urośnie. Ja na koniec użyłam jeszcze posypki czekoladowej. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni

Zgrabne Gotowanie
Królewicz 183

Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić

Blondynka Gotuje
Ciastka z maszynki 241

wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką

Blondynka Gotuje
Biscotti z migdałami i morelą 144

okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony Pani Doroty Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:)Składniki: 1 duże jajko 90 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Blondynka Gotuje
Kokoski 716

zmiksować szybko do połączenia składników. Piec keksówce, podłużnej formie 30 minut w temperaturze 180-200°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w grubą kostkę, którą obtaczamy w ganache czekoladowym, a na końcu w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na chwilę do lodówki.Ganache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki

Blondynka Gotuje