Murzynek to takie ciasto, które piekę czasami gdy mi się nic nie chce a ogólnie wszystko jest do kitu. Roboty przy nim mało a smak wyborny, no i czekoladowy. Taki trochę poprawiacz humoru na jesienne dni.Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej - mam ją od wielu lat i jest już mocno
Smaczna PyzaJakiś czas temu miałam możliwość i przyjemność odwiedzić fabrykę słodyczy Wawel. Na zaproszenie producenta pysznych czekoladowych słodkości i agencji Synertime pojechałam na wycieczkę do Krakowa a stamtąd do Dobczyc gdzie znajduje się nowoczesny zakład wytwarzający między innymi Malagę, Tiki Taki i Kasztanki a także moje ukochane Michałki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawalentynkowa już z wyglądu a inne świetnie sprawdzą się smakowo - oczywiście to moje, subiektywne zdanie :) Mam nadzieję, że komuś te propozycje się przydadzą więc zapraszam :) Pierś kurczaka grillowana Babeczki czekoladowe z kremem malinowym Panna cotta waniliowa z sosem malinowy Roladki z sercem Makaron z krewetkami i pomidorami Różane piersi Filet z kurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami
Smaczna PyzaDoskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka- 4 łyżki roztopionej margaryny - 1 łyżka oleju- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy na 90 minut. Mąkę
Zainspirowana w kuchniilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto
Zainspirowana w kuchnipszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 20 dag cukru- 1/2 litra mleka- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 cukry waniliowe- 1 margarynaPolewa czekoladowa:- 1/2 szklanki cukru pudru- 1/2 kostki margaryny- 3 łyżki kakao- 3 łyżki wodyPrzygotowanie:Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy
Zainspirowana w kuchniMój pomysł na walentynki to podwójna porcja czekolady. Rozpływająca się w ustach czekoladowa muffinka, z której po ugryzieniu wypływa nadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :)Składniki:- 250 g mąki- 100 g cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 2 łyżki kakao
Zainspirowana w kuchnijabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na conajmnie 2 godziny
Zainspirowana w kuchnimąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru
sama złodycznecie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar. U mnie tak wykwintnie nie będzie - póki co oczywiście - bo przecież wszystko ciągle przed nami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasłodka niespodzianka: To Amelia znowu coś namieszała;)Zdradzę Wam jej recepturę:świeże truskawki zmiksowała z serkiem homogenizowanym a całość wystroiła jak widać - kleksem serka homo, kawałkami owoców, czekoladową posypką i kawałkiem czekolady.Nie ma co ukrywać, że wyszło pysznie!Generalnie wczoraj nakręciłyśmy filmik z pyszną zupką ze świeżego ogórka i owocowym deserem, tylko póki co materiał
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacieście naleśnikowym deser: Gruszka w czekoladowej kąpieli z lodami Ryżowe szyszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaposmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Monia miesza i gotujeDzisiaj coś słodkiego, miałam zapas czekolady w szafce więc trzeba było ja wykorzystać. Klasyczne i proste ciacho czekoladowe, które wzbogaciłam ziarnami słonecznika.składniki:200 g gorzkiej czekolady200 g masła lub margaryny110 g mąki pszennej6 jajek250 g cukru1 garść ziaren słonecznikaW kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami
Monia miesza i gotujejednym naraz cały czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje ciasta wielkości piłeczki
Pudełko rozmaitości