Przy okazji przepisu na czekoladowe naleśniki wspomniałam, że robiłam dżem z pomarańczy. Można go zrobić o każdej porze roku. Robiłam dwie wersje: z cynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji. 1 kg pomarańczy szklanka cukru skórka starta z połowy pomarańczy
Niebieski kubek z kawaponownie odtworzyć, jednak zmieniając troszkę skład. Zmniejszyłam ilość mąki kokosowej (tylko taką ilość miałam w posiadaniu :D), zwiększyłam udział owsa i dodałam kakao, które sprawiło, że placuchy były mocno czekoladowe. Mogę chyba pokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych owoców leśnych
Zdrowie na języku :PPyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał
greenscarfmargaryny, 1,5 szkl. cukru, 10 żółtek, 5 białek, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto
słodki bratekCiasto czekoladowo owsiane. Dosyć sycące, ale przecież nie trzeba od razu zjadać całego :) ciasto : 250 g maki 350 g płatków owsianych 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego masa : 400 g słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła
Polska Zupabawić" się czekoladą. Kolejnym etapem spotkania był pokaz i praktyczne warsztaty produkcji czekoladek. Zaczęliśmy od wypełniania temperowaną czekoladą foremek. Następnie wypełnialiśmy je własnoręcznie przygotowanymi ganaszami - ja postawiłam na smak czekoladowo- wiśnowy z odrobiną whisky. Dziewczyny stworzyły nadzienia o wielu wspaniałych smakach np orzechowym, egzotycznym, truskawkowym. Każdy znalazł coś dla siebie. Następnie Wiesław zaprezentował nam sposób ,,zamykania" czekoladek i pozostało czekać
sierotka maRysia w kuchniRolada biszkoptowa jest jednym z naszych ulubionych rodzajów ciast. Może być jasna i ciemna, owocowa i czekoladowa, z polewą i posypana cukrem pudrem
Kuchenne WariacjePrzygotowanie takiego deseru zajmuje dosłownie chwilę. Czekoladowy pudding świetnie komponuje się z słodką konfiturą truskawkową. Składniki: szklanka pełnego mleka 20 ml słodkiej śmietanki 30% 3-4 łyżki nasion chia czubata łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru konfitura truskawkowa lub wiśniowa Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w małym garnku. Gdy jest ciepłe zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietanki oraz dosypujemy kakao
Pyry na Gaz120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem
Kuchnia w czekoladzieszerokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła). Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie
Zrób to smaczniepomaga się rozbudzić, nastraja pozytywnie i daje siłę do działania. Nie zapominajmy jednak o tym, że musi to być posiłek pełnowartościowy. Telewizyjne reklamy próbują nam wmówić, że płatki kukurydziane, czekoladowe lub polane miodem to idealne śniadanie. Nie do końca się z tym zgadzamy. Cukry proste dodadzą nam energii, ale na krótko. A to właśnie je znajdziecie w sklepowych płatkach
W kuchni Katieczekolada się rozpuści i połączy z masłem. Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, kakao i zmielone płatki owsiane (użyłam do tego rozdrabniacza). Suche składniki wymieszać i wlać do nich czekoladowe masło. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, po czym dodać jajka i proszek budyniowy. Miksować do uzyskania
https:KKuchniaMniamgłębokim, mocno rozgrzanym oleju - z obu stron (aż się lekko zarumienią; dłużej smażone będą pękać). Po usmażeniu kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i opcjonalnie polać sosem czekoladowym
Di gotujechyba jeszcze bardziej lubię ją spożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno czekoladowe. Musicie spróbować, bo nie dość że pyszne, to jeszcze zdrowe Składniki na formę 26 x 16 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 i 1/4 szklanki wody
moj przepis na