świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła/margaryny 3 żółtka skórka otarta z cytryny bio Dodatkowo 50g masła/margaryny 100 g czekoladowego groszku cukier puder Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami czekoladowymi, zostawiając wolne dłuższe brzegi z każdej strony ok. 4 cm. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta
Mia Cucina Sofietaformy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej · 50 g margaryny /masla Masło roztapiamy
Mia Cucina Sofietamleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania serka mascarpone (ok. 270 g)150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej(...)banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową, kolorową posypką, czym tylko chcecie. Smacznego
Symfonia Smakóworaz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy i aromatyczny.Jeśli jeszcze nie jedliście(...)Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze.Polać polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościOstatnio zauważyłam, że bardzo popularne stają się cake pops. Nie byłabym sobą gdybym i ja ich nie spróbowała:)) Miałam nadmiar ciasta czekoladowego i od razu postanowiłam je wykorzystać do tych ciasteczkowych lizaków. Muszę przyznać, że wyszły nawet całkiem smaczne, dzieci się nimi zajadały:)) Składniki: 400g pokruszonego ciasta (czekoladowe, babka itp.), 2 czubate łyżki kremu czekoladowego, 200g serka mascarpone(...)150g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, kolorowe posypki. Wykonanie Ciasto pokruszyć, dodać krem czekoladowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie odrywać porcje ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Kulki ciasta
Z miłości do słodkościChyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną
Z miłości do słodkościSkładniki: 2 jajka, 180g margaryny, laska wanilii, łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, łyżeczka soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona(...)wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki
Z miłości do słodkościdomu pojawia sie ciasto to jest to znak, ze albo spodziewamy sie gosci na popoludniowej kawie czy herbacie, albo ze mam chandre. Na ta druga sprawdzaja sie wspaniale wypieki czekoladowe, po ktorych z jednej strony czuje sie duzo lepiej, ale tez jest mnie nieco wiecej ;) Nie umiem sie pohamowac i nigdy nie poprzestaje na jednym kawaleczku takiego ciasta. Pozniej wage
Przysmaki Karolkiubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki 4 lyzki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki cukru 4 lyzki wody Wszystkie skladniki podgrzac w garnuszku az do stopienia sie masla, polac
Przysmaki Karolkimoze nagle okazac sie mi bardzo potrzebna. Nie wyobrazam sobie by tego specjalu zabraklo w mojej kuchni.Tym razem potrzebowalam jej niewiele, choc moj tort w smaku jest bardzo czekoladowy. Upieklam go juz dosc dawno i az do dzis cierpliwie czekal na publikacje. Wszystko za sprawa "Czekoladowego weekendu", ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;)Tort z nutella i gruszkamiskladniki
Przysmaki Karolkimoze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie:Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym(...)ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha.Smacznego
Przysmaki Karolkimale, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic(...)popoludniowej herbatki.Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok. Czekoladowa babka z dzemem skladniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 szklanki maki 1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml) 1 lyzeczka sody 1 sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy) 100g gorzkiej czekolady wykonanie:Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie
Przysmaki Karolkikapieli wodnej. Sciagamy z ognia i dokladamy do niej nutelle. Dokladnie laczymy ze soba. Dodajemy zurawine i migdaly.Plaskie naczynie wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego cala mase czekoladowa. Ma miec grubosc okolo 1cm. Odstawiamy do schlodzenia.Gdy sie ladnie sciagnie calosc pokrywamy warstwa pozostalej czekolady, ktora topimy w kapieli wodnej. Roztopiona czekolade rozprowadzamy rownomiernie na naszym bloku czekoladowym, wygladzamy
Przysmaki Karolkimalym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis?Brownies z orzechamiskladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku(...)topimy w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy.Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne.Ciasto dekorujemy
Przysmaki KarolkiPomyslicie pewnie, ze ostatnio jestem monotematyczna, poniewaz to juz kolejny przepis na czekoladowe ciasto w stylu brownies. Tak sie sklada, ze dzis to nie przypadek tylko zamierzony zabieg, a wszystko przez Czekoladowy Weekend, ktorego patronka jest Bea.Mozliwosci wykorzystania czekolady jak wszyscy doskonale wiedza jest mnostwo, ale ja akurat teraz mam goracy okres w zyciu i nie dysponuje czasem by przygotowac
Przysmaki Karolki