niesolonego) - 75 g miałkiego cukru do wypieków - 75 g ciemnego cukru trzcinowego - 2 łyżki mleka - 1 łyżka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) - 150 g mąki- szczypta soli- 50 g czekoladowej posypkiZa pomocą miksera na średnich obrotach, mieszamy masło z cukrami do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy mleko oraz wanilię. Mieszamy do momentu w którym masa stanie sie gładka.Stopniowo, cały(...)czas miksując dodajemy mąkę, a na końcu sól. Jako ostatnią dodajemy czekoladową posypkę. Krótko miksujemy.Z powstałej masy formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części. Powstałym kawałkom nadajemy kształt małych piłeczek (2-3cm średnicy), układamy na plastikowej tacce i wkładamy na cała noc do zamrażarki. Krok 2. Przygotowujemy masę na cupcakes.Potrzebujemy (na 12 babeczek):- 125 g miękkiego masła (niesolonego
W mojej holenderskiej kuchnipieczenia4 łyżki kakao2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego4 łyżki oliwy z oliwekPół szklanki mleka (użyłam migdałowego)szczypta soli1/4 szklanki wody 1/2 filiżanki papki migdałowej pozostałej po wyrobie mleka krem orzechowo-czekoladowy (użyłam niezawierającego mleka, jajek i innych niewegańskich składników)Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Dodajemy kolejno oliwę(...)rozgrzaną patelnię (w razie potrzeby smażymy na oleju/oliwie, jeśli patelnia nie przywiera - bez). Formujemy okrągłe placuszki i przysmażamy z obydwu stron. Płaską stronę placuszka smarujemy kremem orzechowo-czekoladowym i przygniatamy płaską stroną drugiego placuszka. Zjadamy. Cudowne z kawą. Uśmiech jego z dawnych czasów. Czarne winogrona. Spacer. Deszcz i wiatr. Kilka wiadomości. Polonez usłyszany w radiu. Spóźniony
Weganizm infantylnyproszku do pieczenia 0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąszczypta solimokre:3/4 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki olejukilka kropel aromatu śmietankowegododatkowo:3-4 brzoskwiniecynamon (opcjonalnie)sos czekoladowy (opcjonalnie)Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie(...)mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu. Nie lubię pałać entuzjazmem tylko przez chwilę. Nie lubię tracić chęci. Nie lubię nie mieć motywacji. Nie lubię poczucia bezsensu
Weganizm infantylnyjedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki(...)usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie serca). 3. Naleśniki podałam z kremem czekoladowym, kiwi i cukrem pudrem
Kulinarny Pamiętnikcukrem, następnie dodałam stopione masło, czekoladę i wszystko zmiksowałam. Na koniec delikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze(...)lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą oraz przyozdobić wiórkami startej czekolady, żurawiną i orzechami. Muszę przyznać, że takiej eksplozji smaków się nie spodziewałam. Ciasto rzeczywiście powala. Wilgotny, mocno czekoladowy środek, kremowe mascarpone i kwaśna żurawina. Jest
bastalenapudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ] Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać(...)masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 100ml mleka 100ml wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Wodę, mleko oraz kawę umieszczamy w shakerze i mieszamy. Kawę przelewamy do plastikowego pojemnika i wsadzamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy pojemnik i powstałe "lody" umieszczamy w melakserze i rozdrabniamy. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy bitą śmietaną
Emcia Pichcibitej śmietany, do której dodajemy barwnik (mieszamy dokładnie łyżką) i nakładamy do szprycy i tworzymy ozdobne wzory :) Całość dekorujemy np. borówkami, banana umieszczamy na środku i ozdabiamy go sosem czekoladowym. Ciężka to była przeprawa, ale cieszę się z efektu
Emcia PichciWszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano z każdej strony. Po ściągnięciu z patelni placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z miodem akacjowym lub sosem czekoladowym albo łączymy oba te słodkie dodatki
Emcia PichciSkładniki:70 g kaszy jaglanej1 jajko3 łyżki mąki3 łyżki mleka2 łyżeczki błonnika kakaowego3 łyżeczki czekoladowych piegów (z Lidla)2 łyżeczki domowego cukru waniliowegoOlej do smażeniaStarta czekolada do dekoracjiPrzepis:Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, mleko, błonnik oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką
Emcia Pichciewentualny nadmiar ciasta. W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy tak aż do wyczerpania
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 20 sztuk ciasteczek. Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru100 g masła1 jajko1 łyżka kakao1/2 łyżeczki sody oczyszczonej50 g czekoladowych kropelek6 łyżek tartych orzechów włoskich Back MitPrzepis:W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz jajko i ponownie zagniatamy(...)połączą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej
Emcia PichciSkładniki: 500 g mrożonych truskawek kilka łyżeczek drobnego cukru 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaprzekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki. W pudełeczkach na popcorn (również kupione na ebayu) podałam chrupki kukurydziane, ostre chipsy do piwa, babeczki czekoladowe oraz sałatkę owocową. Przepis na babeczki znajdziecie tu —>KLIK. Jedyna zmiana to użycie kropelek czekoladowych zamiast porzeczek. Widziałam, że podobne tagi i etykietki można zamówić w internecie
Mienta blogDiabelsko czekoladowe babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku
Mania Gotowania