wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI:( 2 porcje )- filet z indyka – 300 g- olej Kujawski Smakowy – 50 ml- miód(...)rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami! Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodkomogłam szaleć do woli!Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY
Ostra na Słodkocukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę.Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową.Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego
Ostra na SłodkoKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarcwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).Wywodzi się z południowego regionu Niemiec(...)popularny jest na całym świecie.Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm )BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek
Ostra na Słodkozimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!SKŁADNIKI:( na keksówkę )* jajka – 3 szt* zimna woda – 5 łyżek* mąka – 200 g* cukier – 1,5 szklanki* margaryna – 250 g* proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoDawno nie muffinkowałam!Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów.Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już
Ostra na Słodkopodawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl(...)niego miejsca ;)Po chwili wkroczyły na stół!( Ajj! :D )..Tarta: to właśnie na nią najbardziej czekałam!Już sam zapach powalił mnie na kolana!Kruchy, delikatny spód … pokryty delikatnym czekoladowym kremem i warstwą aksamitnych śliwek węgierek.Wszystko to oblane obłędnym! ( obłędnym! ) aksamitnym , waniliowym sosem.Niebo w gębie!To jeden z tych słodkości, po które z wielką przyjemnością sięgnę przy najbliższej okazji
Ostra na Słodkopomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty.Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween!__________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis(...)dodajemy posiekane masło i posiekaną czekoladę.Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, odstawiamy.Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią
Ostra na Słodkorazu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych.Z poniższego przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.Pierniczki nadziewane Składniki:300g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej75g masła75g miodu75g cukru
Smakołyki Berenikipamiętał, że jestem "kawoszką", więc do kawy (gdybym nie miała jej pod ręką) dorzucił jeszcze opakowanie cukierków o jej smaku. Są pyszne, miękkie, wierzch kawowy cudownie łączy się z czekoladowym środkiem!3. Naczelny to czekoladoholik (i kawosz w jednym ;)). Dla niego również znalazło się coś pysznego, czekoladowe cukierki do ssania.4. Na koniec dwa rodzaje karmelu! Ten, który widzicie w oryginalnych
Kitchens AlphabetPyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki(...)ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto
Kolizje SmakówPuchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :)Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem, ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:)))Składniki: (na 14 sztuk)500g mąki pszennej30 g drożdży świeżych3 łyżki roztopionego masła3/4 szklanki mleka2 jajka1/2 op. cukru waniliowego4 czubate łyżki cukruszczypta soliPonadto:100g(...)rodzynekkieliszek rumu2 budynie czekoladowe 38g1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówekWykonanie: Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu.Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić
Walijskie PichcenieIntensywnie czekoladowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące i bardzo wilgotne w środku. Babeczki grzechu warte! Polecam gorąco na poprawę humoru, na pogodę i niepogodę. Czekolada dobra na wszystko!Składniki:(12 muffinek)160 g masła200 g cukru200 g gorzkiej czekolady200 g mlecznej czekolady200 g mąki2 łyżki kakao4 jajka100 g orzeszków ziemnychPrzygotowanie:Do garnuszka wkładamy masło i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masło(...)podgrzewamy mieszając. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. W misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy czekoladową masę, wszystko razem mieszamy i przelewamy do foremek na muffiny. Na wierzchu posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnybudyniowy". Kaszka kukurydziana ma tu swoją zasługę. Jeśli o jej smak chodzi - genialnie zgrała się z cytrusową nutką. Wszystko to razem wzięte stworzyło coś pysznego! Do tego delikatna otulina czekoladowa i mamy raj. Raj dla podniebienia i dla oczu. Tylko rodzynki u nas odrobinkę za duże, ale tak to jest gdy się faceta do sklepu wyśle (choć my, baby wcale(...)zaczaruje smakoszy z jury. Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujpieczeniaskórka otarta z 3 pomarańczy Masa kisielowa:sok z 3 pomarańczy0,5 szklanki cukru2 żółtka1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji:polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę(...)żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu
Praktyczna pl