czekoladowe - 14735 przepisów (strona:395/983)

Borówkowe torciki z czekoladą 408

tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba

Ciastkozercy
Pamiątki z wakacji 143

samodzielnego zrobienia cake pops - czyli lizaków z ciasta. Wiadomo, że domowe ciasto zawsze jest lepsze od tego z gotowych kupionych mieszanek, ale opakowanie zawierało dodatkowo cukiereczki, patyczki i polewę czekoladową, w dodatku było w bardzo dobrej cenie, więc nie mogłam się powstrzymać."Nasze" swojskie Lentilki (których już dawno nie widziałam na półkach marketów, są gdzieś jeszcze?) znalazłam w wersji mini

Ciastkozercy
Babeczki z niespodzianką 327

małe, żeby powiesić pod sufitem wielką kukłę ze słodyczami dla solenizanta, babeczki z cukierkami w środku mogą być niezłym zastępstwem.Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe. Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej.Składniki na krem+dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy)Babeczki przygotowujemy według wybranego

Ciastkozercy
Z cyklu dla Dzieci: Elmo 190

będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :)Składniki na babeczki:waniliowelubczekoladoweSkładniki na krem+czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 497

Czekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód(...)kuchenna, wagaRozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce),  podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję).Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około

Ciastkozercy
Misiowe babeczki 210

czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej.... i wersja w całości czekoladowa.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Halloween Babeczki Duszki 307

dyniowePrzepis na kremPrzepis na masę cukrowąPo upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu, bo i tak nie będzie go widać.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na stole na cienki placek(...)wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane.Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale.Z czarnej masy cukrowej formujemy trzy kuleczki - na oczy i buzie. Można też namalować je pisakiem spożywczym lub barwnikiem (trochę czarnego barwnika nakładamy

Ciastkozercy
Babeczki dynie 153

Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy

Ciastkozercy
Babeczki z duszkami 159

zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki.Składniki na babeczki czekoladowe lub dynioweSkładniki na kremSkładniki na masę cukrową Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia.Końcówkę z dużym okrągłym otworem wkładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można użyć także zwykłego woreczka strunowego - jeśli(...)żeby nie wypadła podczas dekorowania.Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki.Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 201

pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków.Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.Pianki nabijamy na patyczki do lizaków.Zamaczamy w lukrze i wyrównujemy(...)pomocą noża do masła.Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie.Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki.Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
SERNIK LATTE MACCHIATO 436

łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 216

było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne

Wypisz Wymaluj
Miodownik z kremem budyniowym. 320

większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowa(...)mleka + 100 ml75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej150 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki powidła śliwkowegoPolewa czekoladowa:50 g masła2 łyżki mleka1,5 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy

Kuchnia Łukasza
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 406

duże jajka5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki1/2 szklanki cukru1 pełna szklanka mąki1/3 szklanki mleka1/3 szklanki olejupo 1 łyżeczce: cynamonu i sody1 łyżeczka kakaoszczypta soliok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mlekagarść posiekanych orzechów włoskichMąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski,mieszam i odstawiam - są to tzw. składniki suche (sypkie).Jajka wraz z cukrem(...)piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam,aż do rozpuszczenia czekolady. Nie zagotowuję, aby czekolada się niezrobiła "kaszkowata". Najlepiej rozpuszczać ją na wolnym ogniu. Rozsmarowuję na powierzchni wystudzonego murzynka, posypujęposiekanymi orzechami

W kuchni Karmel-itki
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ 368

fixy. Tak przygotowaną wiśniową piankę wykładamy na dżem wiśniowy wcześniej nałożony na drugą warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku