naszym gościom domowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli są takie pyszne, to dlaczego nie zrobić by lodów...? Pierwszy raz przygotowałam takie w poprzednie wakacje(...)użyjecie i jak długo ją będziecie moczyć w mleku. Najlepiej posmakować już po kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha! Lody czekoladowe z chilli Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 90 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (75%) 60 g mlecznej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta(...)jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić
Praktyczna plbiałko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej (chłodnej) wody czekoladowa posypka Do małego garnka dodać masło. Rozpuścić. Następnie wsypać zwykły cukier, opcjonalnie można dodać 2 łyżki mleka i całość trzymać jeszcze chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszająć (cukier musi rozpuścić się(...)wbijecie w niego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo można ozdobić płatkami czekoladowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. Smacznego :) W rondelku rozpuścić masło i cukier Białka ubić na sztywna pianę Pozostałe składniki wymieszać ze sobą Na sam koniec dodać ubite białka i całość
UgotowaćZdrowe ciasto czekoladowe, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z ciekawym dodatkiem ugotowanej i zmielonej kaszy gryczanej oraz mnóstwem bakalii. Muszę przyznać, że długo zbierałam się do zrobienia ciasta z wykorzystaniem kaszy. Nie znalazłam do tej pory przepisu, który w pełni by mi odpowiadał. Do czasu, aż odkryłam książkę mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, którą stworzył dla sieci Lidl. Pośród pysznych(...)kalorycznych ciast znalazłam tę perełkę. Ciasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny
Chocolate Muffin Bloggalaretki truskawkowe masa Milky Way 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku Do dekoracji kuleczki czekoladowe (albo wiórki czekoladowe) Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek(...)Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi kuleczkami. Schłodzić ok 1h. Smacznego
Niezły MłynekKiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
paapilotkaajeden z moich pomysłów. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - czekoladowych dekoracji na boku tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana(...)ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Czekoladowa dekoracja na boku tortu : 2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych Nestle Chocapic kakao Płatkami obłożyć boki tortu. Następnie boki oprószyć kakao używając do tego małego sitka i starając się nie oprószyć
Trzeci talerzBiszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam(...)cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki. Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami brzoskwini. Odstawić na kilka godzin do lodówki
BullioCiasteczka, duże, czekoladowe, mięciutkie, chrupiące… Nie było u nas ich dawno i zdecydowanie zdążyliśmy za nimi zatęsknić. Uwielbiamy je za łatwość, prostotę, ilość, smak, niezawodność… Jedynie co boli to nie moc i bezradność w odmówieniu sobie kolejnego… Są tak cudownie smaczne i uzależniające, że nie sposób poprzestać na jednym. Bardzo Wam polecamy. Składniki na około 23 sztuk(...)blaszce zanim przeniesiemy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka mogą Wam się wydawać nieupieczone ale nic mylnego Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło : marthastewart.com The post Ciastka Czekoladowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonzałożeniu babeczki miały być czekoladowe z bananami, ale, jakoś tak od składnika, do składnika.... Kiedy roztapiałam czekoladę z masłem, rzuciła mi się w oczy kawa, którą rano zostawiłam na kuchennym blacie. Później, gdy mieszałam wszystkie składniki, przyszła Karolina z rodzynkami, których jst prawdziwią pożeraczką. Niewiele myśląc złapałam garść tych suszonych słodkości i dorzuciłam do czekoladowo-kawowej masy(...)zbyt dojrzałe) garść rodzynek Przygotowanie W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, dodać kawę i odstawić (musi trochę wystygnąć). Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilią). Dodać masę czekoladowo-kawową i zmiksowac razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki. Pokroić banany w kostkę ok 1-1,5 cm - wrzucić do masy i wymieszać
Kulinarne Inspiracjetrzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ(...)przepis na tortownicę o średnicy 26 cm) Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem
Kulinarne InspiracjeDomowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy(...)domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej
Poezja smakuSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus 2 łyżki cukru Budyń rozrabiamy w odrobinie mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy . Resztę mleka zagotowujemy
Ladylaura.pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego(...)papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu daję ocet i piekę
Ciasteczkowy Potwórrozpływa się w ustach. Przepis jak zwykle znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji:) Cudeńko:) Fakt, że po przeczytaniu, doszłam do wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 opakowania cukru(...)waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Wykonanie: Upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić i przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ i ze smażyć jabłka
Ciasteczkowy Potwór