oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie(...)kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru
Smaczne Zdrowejajek 220 g cukru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy Krem jogurtowy Dr. Oetkera 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 200 ml mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej , cynamon, startą marchewkę i wymieszać Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać(...)wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć na 3 części z tym że górną warstwę ścinamy mniejszą . Górną ściętą część ciasta kruszymy tak jak robimy przy kopcu kreta. Dolny krążek smarujemy połową kremu
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 g masła. Polewa czekoladowa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao. Do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty. Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały(...)wlewamy do niego mleko z mąkami. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową
paapilotkaarodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto(...)cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo : pół słoiczka powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego białko do smarowania bułek Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn
Chocolate Muffin BlogSernik adwokatowy z czekoladą na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Wspaniały! O idealnej konsystencji - zbity, ale nie za twardy, kremowy i mokry ale nie rozwalający się. Lekko alkoholowy, w sam raz słodki - w smaku nie podobny do żadnego sernika, jaki do tej pory jadłam. Na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie musicie go wypróbować, ja zrobię go jeszcze(...)SKŁADNIKI: (na tortownicę 24-26cm) SPÓD: 1 op. czekoladowych ciastek (dowolnych - ja użyłam czekoladowych Hitów) SER: 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 1 szkl cukru 4 jajka L lub 5 jajek M 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl (250 ml) adwokatu (ajerkoniaku) WIERZCH: 1 czekolada mleczna(połowa idzie do środka sernika) 1. Ciastka dokładnie pokruszyć
Kto ugości moich gości?masła orzechowego 50 g rozpuszczonego masła 40 g brązowego cukru (opcjonalnie) Krem: 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone 75 g masła orzechowego 5-6 łyżek masy krówkowej Czekoladowy krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g mlecznej czekolady, posiekanej 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Dodatkowo: 1 duży banan Przygotowanie: Krakersy umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania okruszków(...)krówkowej. Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane czekolady, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzony ganach miksujemy końcówką do ubijania, do momentu otrzymania puszystego kremu. Banana kroimy w plasterki. Krem orzechowy wykładamy na spód
Mania Gotowaniaroli polepszacza nastroju. Dzisiaj powracają jako wspomnienie z wakacji, ale na pewno pojawią się jeszcze nie raz. Do przygotowania cake pops można użyć resztek ciasta, albo upiec ciasto czekoladowe według przepisu poniżej. Z podanych składników wychodzi ok.400g ciasta, a z tego 20 lizaków. Składniki na 20 sztuk: 400g okruszków ciasta (lub ciasto czekoladowe według przepisu poniżej) 120g mascarpone(...)łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki lub biała czekolada i kolorowe barwniki Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić, aby lekko wystygła. Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać mascarpone, nutellę i rozpuszczoną czekoladę
Pełny talerzSernik dyniowy z sosem czekoladowym Dyniowych słodkości ciąg dalszy. Wspaniały kremowy sernik. Jutro napiszę o nim coś więcej, a na razie sam przepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać(...)Piec jeszcze ok. 1 godzinę i 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać z sosem czekoladowym. sos czekoladowy 3/4 szklanki wody 1/2-1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 60 g kakao 60 g gorzkiej czekolady Wodę zagotować, dodać cukier i kakao, dobrze wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować
Pełny talerzteraz nie zostało już nawet jedno drzewko... Użyłam zielonej czekolady, ale możecie zrobić też bardziej śnieżną wersję z białej czekolady i zielonej lub kolorowej posypki. Moje babeczki są mocno czekoladowe i raczej suche. Jeżeli chcecie możecie zrobić inne, ale nie warto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek(...)pomocą pędzelka), odłożyć w odstępach do zastygnięcia na papier do pieczenia. Następnie rozpuścić zieloną (lub białą) czekoladę, przełożyć do rękawa lub woreczka i wyciskać na paluszki nitki czekoladowe na kształt choinek. Posypać cukrowymi dekoracjami, odłożyć do zastygnięcia. Wystudzone babeczki, posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Na środku wbić czekoladową choinkę. Żeby choinki nie połamały się podczas mocowania na babeczce, dobrze
Pełny talerzśrodku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać(...)paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można podać sos czekoladowy (polecam!) - przepis poniżej. Sos czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę zagotować. Do gorącej wrzucić czekoladę. Na chwilę odstawić na bok, następnie dokładnie
Pełny talerzmargaryny Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru 1 polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną(...)ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazawsze awokado kojarzyło mi się z mdłym owocem, który lepiej omijać szerokim łukiem. Odkąd spróbowałam musu czekoladowego z awokado - diametralnie zmieniłam o nim zdanie! Pyszny, kremowy, czekoladowy krem - w smaku przypomina sklepowe deserki czekoladowe. Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe awokado (tzn. musi być dosyć miękkie) 1/3 szklanki mleka 3 łyżki ciemnego kakao
Ugotowaćkrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache. Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)międzyczasie biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później
UgotowaćPyszny, kremowy, orzechowy i mocno czekoladowy krem na kanapki. W smaku i w konsystencji przypomina nutellę. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Składniki na 1 słoik 250 ml: 100 g orzechów laskowych 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) ¾ szklanki (pojemność szklanki 250 ml) mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżeczki miodu Orzechy laskowe obrać ze skórki, tzn. najlepiej wrzucić je na suchą patelnię(...)powstanie gładka, lśniąca masa. Mój blender niestety nie dał rady, więc nie powstała gładka masa orzechowa, jednak w konsystencji mi to w ogóle nie przeszkadzało. Do ciepłej masy czekoladowej dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować i od razu przełożyć do słoika. Przygotowany krem czekoladowy przechowywać w chłodnym miejscu. Pomysł na przepis: moje-wypieki.com
Ugotować