ręką, więc śmiało zakasała rękawy i zabrała się do dzieła. Oczywiście zanim to zrobiła, udała się po przepis do najlepszego źródła- babci. Razem wybrały proste, ale efektowne ciasto czekoladowe. Kiedy otworzyłam drzwi do domu po męczącej podróży pociągiem, poczułam wypełniający cały dom urzekający zapach. a na blacie pysznił się pięknie wyrośnięty czekoladowiec. Teraz to ja zakasałam rękawy i wspólnie(...)została w domu, razem z nią ciasto... Poczułam mocne wyrzuty sumienia, częstując się pierwszym kawałkiem - nic nie cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję
Gotowanie to kochaniekawowego ponieważ jest na wódce.Składniki:1/3 syropu czekoladowego1/3 nektaru bananowego1/3 wódki czystejbita śmietanaprzyprawa do deserów w młynkuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić.Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami
Ala piecze i gotujeŻadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki(...)Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób.Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym blenderem, nie angażując w przygotowanie „armii sprzętu i garów”. W zamian
mojewypiekiinietylkofantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach!____________________________________________________________________________________________Pozostałe grupy również dawały czadu!U sąsiadek było na słodko:* Czekoladowy sernik z tofu* Panna Cotta migdałowo-ryżowa z żelem owocowym i ptasie mleczko kokosowe.____________________________________________________________________________________________Naprzeciwko * Wegetariański żur na zakwasie owsianym * Łosoś marynowany w napoju kokosowym oraz* Cielęcina z sosem migdałowo orzechowym(...)smakowało najbardziej :D )Zaraz potem pyszny żur …… i łosoś … … i cielęcina … A na końcu to czego nie mogłam doczekać się najbardziej – sernik czekoladowy i panna cotta.Sernik był fantastyczny – z całą pewnością zrobię taki niebawem z domu! Chrupiący ciasteczkowy spód … delikatna masa … obłędny sos z granatu – niebo w gębie!Z wielką
Ostra na Słodkolikier czekoladowy Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier
Bon Appetit Małgorzatypełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane z polewą czekoladową, którą zachwalałam w poprzednim poście :)))Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany(...)bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* masło- 100 g* kakao- 3 łyżkiPlacki bananowe:Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie, a banany rozgnieść.Do zmielonych płatków dodać papkę bananową, sok, skrobię i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.Odstawić
Kraina Miodem Płynącaslodkiego serka homogenizowanego lub twarozku 3x mielonego jak na sernik150-250 g cukru pudruzapach waniliowy250 ml smietany kremowki6 lyzeczek (listkow) zelatyny1-2 lyzki rumu-opcjonalniePolewa czekoladowa:50 g masla2 lyzki cukru4 lyzki wody2 czubate lyzki kakaoWykonanie ciasta: przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic bialka od zoltekmaslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym(...)kilka lyzek wody,zagotowac,dodac namoczona,odcisnieta zelatyne i mieszac do rozpuszczeniaubic smiatane na sztywno.Polaczyc lekko ostudzona zelatyne ze smietana,caly czas ubijajacubita smietana polaczyc z masa serowaWykonanie polewy czekoladowej:maslo,cukier i wode umiescic w garnuszku i podgrzewac.Dodac przesiane przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wodyWystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego4 lyzki pasty tahini1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 lyzka esencji waniliowej-domowejPolewa czekoladowa:3 lyzki kakao3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla1 lyzeczka miodu-opcjonalniedodatkowo . 2 -3 lyzki krokantu z orzechow laskowych do wykonczenia bokowWykonaniie:przygotowanie masy daktylowej.Daktyle dobrze umyc i zalac(...)mlekiem kokosowym przy pomocy miksera.Dodac maczke kukurydziana przesiana przez sitko i esencje waniliowamase serowa wylozyc na przygotowany spodpiec w temperaturze 140-150°C 1 godzinestudzic na kratceprzygotowac polewe czekoladowa .Wszystkie skladniki umiescic w garnuszku i mieszajac malutka trzepaczka balonowa doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Gdyby byla za gesta dodac odrobine wody wiecej. Dodatek miodu spowodowal jednak,ze polewa do konca nie stwardniala.Mysle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naleśniki według jego przepisu. Oczywiście jeszcze tego samego dnia wylądowały na naszych talerzach. Naleśniki są bardzo elastyczne, delikatne, ale przede wszystkim bardzo smaczne :) ~Naleśniki z dżemem / kremem czekoladowym ~Składniki:(1 porcja - 2 duże naleśniki)45g mąki100ml mleka10g masła1 małe jajkoszczypta soli+ dżemkrem czekoladowyWszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Nie musimy jej natłuszczać, bo ciasto(...)naleśnikowe ma już w sobie masło. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem/ kremem czekoladowym, składamy w trójkąciki i podajemy
Kuchenny Skrawek Niebaczekoladą kusi mnie ale przecież nie samą czekoladą człowiek żyje… Na taką rozpustę pozwalam sobie jak już absolutnie nie mogę się powstrzymać. Jak zobaczyłam ten przepis na mus czekoladowy z suszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy”Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki:100 g gorzkiej czekolady175 g suszonych śliwek(...)wystygnięcia.Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Mieszam zmiksowane, wystudzone śliwki z czekoladą.Dodaję po trochu ubite białko.Nakładam do małych salaterek i posypuję kakao.Smacznego Post Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJuż od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda ;)! Niestety jest jeden tylko problem z brownie…. raczej(...)można poprzestać na tylko jednym kawałku;) Z tego przepisu wychodzi mała foremka (23×23 cm) więc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji…Ciasteczka brownie – składniki:225 g gorzkiej czekolady150 g masła130 g cukru130 g ciemnego cukru np. muscovado4 jajka /roztrzepane/1 łyżeczka wanilii130
UgotujmyTo.plzawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać?:) My zabraliśmy się za degustację(...)orzechami2 łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA:200 ml mleka 3/2 %100 ml śmietany kremówki 36%450 g mleka w proszku250 g masła220 g cukru pudruSKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:200 g mlecznej czekolady70 ml śmnietany kremówki100 g orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat IlonyCiasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek(...)minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć "ciało" pająka.LUKIER:Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty biszkopt oraz aksamitny krem czekoladowy z nutą brandy baaardzo przypadną Wam do gustu:) Muszę tu dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml rumu! Ale ja ze względu na Dzieci(...)duża i na pewno wystarczy dla wszystkich:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:8 żółtek15 dag cukruskórka otarta z 0,5 cytryny8 białek10 dag mąki pszennejszczypta soliSKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY):1,5 tabliczki gorzkiej czekolady1 tabliczka mlecznej czekolady250 g masła3 pełne łyżki kakao120 g cukru pudru200 ml rumu (ja dodałam zamiast tego tylko 4 łyżki brandy)WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonymargaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekoladyAmanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania jasnego kremu Gianduja. Mielone orzechy przełożyć do miski i dodać do nich mleko skondensowane, margarynę(...)łyżeczki, tak aby utworzyły podstawę do naszych czekoladek (fot.2). Kiedy już wypełnimy każde kółeczko. Całość wstawiamy do lodówki, aby czekolada dobrze stężała. Kiedy już zarówno krem Gianduja jak i czekoladowe kółeczka dobrze zastygły (krem powinien mieć konsystencję gęstego kremu do tortów, a czekoladki powinny być całkiem sztywne i dobrze odchodzić od papieru do pieczenia) - wyciągamy je z lodówki. Szprycę
Świat Ciasta