się świecić. Moim bliskim również ;) Dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej pięknej brązowej słodkości. W czasie świąt każdy może sobie pozwolić na kawałek pysznej, puszystej, bardzo czekoladowej babki wielkanocnej *. * przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami ... w całym domu unosił się słodki zapach wypieku ... Przygotowanie tej czekoladowej pyszności zajmuje dosłownie kilka chwil. Składniki: 3/4 kostki masła(...)piekarnika na 45 minut. Upieczoną babkę zostawiamy przez chwilę w uchylonym piekarniku (ja dziś bardzo się spiesząc pominęłam ten etap, dlatego babka lekko popękała). Babkę można podawać również polaną czekoladową polewą. Smacznego
Słodkie okruszkismaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła cudowna- waniliowo-czekoladowa zebra. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko, ta babka nigdy się nie nudzi. Zawsze przygotowywałam ją w keksówce, dzisiejsza jest w wersji wielkanocnej. Przy tej babce bardzo ważny jest(...)płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada) Masło stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta
Smaczne Zdrowektóre jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie
zdrowa vege kuchniaoknem szaro, deszczowo i smutno idealnym rozwiązaniem na poprawę nastroju może być ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 200 g margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)łyżeczka proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa przepis Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka wlewamy do miski i ucieramy stopniowo dosypując cukier, cały czas ucierając dodajemy cukier waniliowy oraz wlewamy rozpuszczona letnią margarynę , wsypujemy mąkę i miksujemy jeszcze około 3 minut , pod koniec miksowania
Smakowite DaniaJuż od ponad tygodnia żona suszy mi głowę ... "zrób jakiś deser" ... "deser, deser, deser" ... Mam w tym tygodniu 3 dni wolnego więc dziś, już "do świętego spokoju" ;) zrobiłem czekoladowy deser z koroną. Składniki : 5 jajek 80 g cukru 200 g (1 szt) czekolady do gotowania 50 g masła 200 ml śmietany 30% łyżeczka cukru waniliowego truskawki, wafle do dekoracji(...)resztą cukru w osobnym naczyniu na puszystą pianę. Gdy wszystko przygotowane to do misy z żółtkami dodaję po 1 łyżce rozpuszczonej lecz nie ciepłej czekolady ciągle mieszając, następnie do czekoladowej masy dodaję po łyżce piany również ciągle spokojnie mieszając. Gotowy mus przelewam do pucharków i wkładam do lodówki. Gdy mus czekoladowy stężeje ubijam śmietanę wraz z cukrem waniliowym i dekoruję
Mechanik w kuchnimoje ulubione ciasto brownie, zwykle robię je w tortownicy, czasami jako muffinki. W wersji oryginalnej ciasto brownie podaję się w formie kwadratowych kostek, jest bardzo gęste i czekoladowe, trudno też je zepsuć. Sama legenda na temat tego ciasta głosi, że jego autorka zapomniała wsypać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego, niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty(...)szklanki cukru 6 jajek Polewa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem, do tego dodaję czekoladową masę i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut
Pause Gotowanie!Ciasto na naleśniki 1,5szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 1 szczypta soli 5 łyżek posiekanej czekolady Dodatki polewa czekoladowa bita śmietana świeże owoce (np. truskawka, malina, banan, kiwi, jagody) Naleśniki czekoladowe Wykonanie Do wyrobienia ciasta na nasze naleśniki przygotuj wysokie naczynie. Dodajemy kolejno mleko, jaja, mąkę, całość mieszamy ręcznie trzepaczką lub za pomocą miksera. Dokładne wyrobienie ciasta jest(...)pozostałe naleśniki i układamy je jeden na drugim aby nie wystygły. Na każdy naleśnik nakładamy bitą śmietanę dodajemy pokrojone owoce i składamy w trójkąciki. Przygotowane wspaniałe naleśniki oblewamy polewą czekoladową i delektujemy się ich wybornym smakiem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
NaleśnikiCudowny. Idealny. Jestem bardzo podatna na uroki czekolady, a ten deser to spełnienie moich oczekiwań z nią związanych: ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne, miękkie i wilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto
Roślinna - blog wegańskiwzględem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej konsystencji, niż to poprzednie, można powiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak(...)drobne kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw
Roślinna - blog wegańskikażdym razie: były w lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa. Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej(...)czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady Polewa: sok z 1 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekolady skórka z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pewno wielu z Was kocha czekoladę i ciężko się przed nią powstrzymuje, zjedzenie kostki często prowadzi do zjedzenia paska, a zjedzenie paska do zjedzenia tabliczki ;) Czekoladowy mus z owoców to pomysł na deser dla wszystkich czekoladoholików i nie tylko.. poza tym, że jest zdrowszy niż czekolada to zawiera naturalne cukry, oraz witaminy jakie kryją owoce i czyste kakao, ponadto(...)jest naprawdę czekoladowy! Składniki na 3 porcje: 3 średnie banany 2 średnie gruszki Kakao Truskawki Przygotowanie: Banany kroję w plasterki. Gruszkę kroję w kostkę. Owoce wrzucam do blendera i miksuję. Kolejno wsypuję łyżkę kakao znówu miksuję. Czynność powtarzam tak długo, aż uzyskam idealnie czekoladowy dla mnie smak (około 4 łyżki u mnie). Podaję udekorowane truskawkami.:) Gotowe! Smacznego
Pause Gotowanie!Kolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem. Składniki: 3 tabliczki czekolady mlecznej (użyłam mleczną(...)się rozpuści – dopiero wtedy szybko i krótko wymieszać. Jeśli będziemy mieszać dłużej czekolada może się zważyć). Wylaną czekoladę z masłem wymieszać z ciasteczkami, orzeszkami i żurawiną. Przełożyć czekoladową masę do formy. Wyrównać. Przykryć dłuższym bokiem papieru i dociskając wyrównać wszystko. Włożyć do lodówki na całą noc. Pokroić na kawałki. Podawać. The post Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia
Moja Delicjapudru. Składniki: 1 opakowanie ciasteczek OREO – około 180 g 80 g masła 1-2 banany (użyłam 1) 250 g serka kremowego (użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy) 1 budyń czekoladowy + mleko do jego przygotowania 2 łyżki cukru waniliowego lub jedno opakowanie 500 ml śmietany 30% lub 36% dobrze schłodzonej Przygotowanie: Masło roztopić, ostudzić. Ciasteczka Oreo pokruszyć (np. zmiksować(...)blenderze). Odłożyć 1/4 do dekoracji. 3/4 pokruszonych ciasteczek wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok.23 cm wyłożyć ciasteczkami wymieszanymi z masłem. Uklepać. Przygotować budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki
Moja Delicjapodawania dzieciom białego cukru oraz wszelkich sklepowych słodkości muszę przygotować słodkie przekąski osobiście. Wybieram do tego najzdrowsze przepisy . Ten przepis pochodzi z programu „Ugotuj mi Mamo!”. Batoniki czekoladowe są przygotowane tylko ze zmielonych daktyli (co daje nam zdrową słodycz), orzechów laskowych, amarantusa (nazywanego „złotem inków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo(...)drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Powycinać prostokątne batoniki, owinąć w papier i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniały. The post Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaszklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem(...)dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na palnik i gotować jeszcze kilka minut. Dodać orzechy i zostawić do lekkiego zgęstnienia. Wystudzone spody wyłożyć masą karmelową i wstawić do lodówki. Przygotować masę czekoladową. Śmietanę podgrzać w garnuszku. Dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zostawić do przestygnięcia. Tartaletki wyjąć z lodówki, polać masą czekoladową
Bullio