intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel(...)aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniałyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru - 120 g serka mascarpone - 50 g masła czekoladowego Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec serek mascarpone
SMYKWKUCHNIwykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie 4 łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne ZdroweMiałam przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować.Tortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godzinyTemp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki:Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego(...)wiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania:Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć
Słodkości i nie tylkogalaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka(...)łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek
Z miłości do słodkościZdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się(...)ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami
Ratunku obiadŚwiąteczne wypieki - blok czekoladowy - Dziś kolejny przepis Świąteczny. Lubicie blok czekoladowy? Ja uwielbiam... Blok czekoladowy - przepis Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 kostka masła 400 g herbatników paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! ) bakalie wedle uznania 5 łyżek kakao zapach rumowy Wykonanie: Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć. Razem z mlekiem, bakaliami, kakao
kolorowotorcikowoSkładniki:1/2 czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki1,5 - 2 czerstwe kajzerki2 jajka1,5 szkl. napoju czekoladowego Alpro 2 łyżki rodzynek 2 szklanki malin2 łyżki śmietany 5 łyżek cukruMaliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić.Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.Bułki połamać - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić(...)masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem. Smacznego
kolorowotorcikowopotępią moje zachowanie mam do przekazania, że ja lubię piec, wymyślać i bawić się w kuchni.Po drugie: możecie zrobi składkę i podarować mi bon do DUKA.Jak podać klasyczne muffiny czekoladowe, by nie były banalne ? Postanowiłam zrobić mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki:1 opakowanie Delekta
kolorowotorcikowodrugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto
Pasja Smakukaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry(...)Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby nie wykorzystać czerwoniutkich truskawek do jakiegoś pysznego ciasta lub deseru. Buszując po necie natknęłam się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem(...)lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych
Mia Cucina SofietaZapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica(...)cukru v 1 jajko v 1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa) v 90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady) v ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny v ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko
Mia Cucina Sofietawlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v można(...)częścią polać po wierzchu i mamy babę w fantazyjne wzory v można do całości ciasta dodać kakao (zamiast części mąki dać kakao) i wtedy mamy babę czekoladową
Mia Cucina Sofieta