Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj, przekrojony na pół Masa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru kryształu 2 i 1/2 kostki masła extra 2 opakowania delicji o dowolnym smaku 2 galaretki 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również(...)porcjami zimny budyń. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia Kawę wymieszać z alkoholem. Na spód blachy ułożyć połowę biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy, przykryć pozostawionym biszkoptem, całość można polać polewą czekoladową
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 100 gram drożdży 2 1/2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 100 gram masła 4 żółtka 1 kieliszek spirytusu 1 1/2 kg mąki pszennej 2-3 l oleju Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao Polewa cytrynowa: sok z 1 cytryny cukier puder Dodatkowo: posypka cukrowa Wykonanie: Drożdże rozprowadzam w ciepłym(...)jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram na gładko. Część pączków zanurzam w polewie czekoladowej, a część w cytrynowej. Wszystkie doughnuts
Ciasteczkowy Potwórmasę serową: 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia); 3/4 szklanki cukru; 4 jajka; 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady; 2 łyżki śmietany kremówki; Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią(...)Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec
In my kitchenpłatków migdałowych; 80 g płatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony(...)niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki) i małym strumieniem wlewać do masy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Masę wyłożyć na czekoladowy spód, wyrównać wierzch sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał (najlepiej na całą noc). Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru
In my kitchenWyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam. Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:) Składniki na ciasto: 5 dużych jajek; 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali; 125 g masła, miękkiego; 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku); 150 g drobnego cukru kryształu(...)roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, następnie dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej
In my kitchenbiszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego jak na Murzynka z dużą ilością pięknie ubitej kwaskowej wiejskiej śmietany, oblanej pyszną polewą czekoladową. "Wisienką" na tej pyszności były kleksiki bitej śmietany. Nie wiem, czy uda mi się ten ideał kiedyś zrobić... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki(...)Następnie dodać żelatynę i szybko miksować mikserem, żeby nie porobiły się malutkie grudki. Ubitą śmietaną przełożyć ciasto (trochę odłożyć do dekoracji), wierzch posmarować cieniutko śmietaną. Ciasto polać polewą czekoladową, a na polewie zrobić kleksy z bitej śmietany (pamiętaj, by kleks znalazł się na każdej porcji ciasta). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Składniki na polewę czekoladową Siostry Anastazji
In my kitchenprzygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie: Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe(...)rumu; Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować. Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej
In my kitchenmasła 300g gorzkiej czekolady 4 jajka 1/3 szkl. kakao 1 i 1/3 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kajmak, 100g drobinek czekoladowych i garść ulubionych orzechów Jak przygotować? Masło wrzucić do garnka wraz z czekoladą i pozwolić, aby składniki całkowicie się rozpuściły - co jakiś czas mieszać , aby czekolada nie przypaliła się(...)garnka. Jajka utrzeć w mikserze wraz z cukrem na gładką masę. Następnie dodać czekoladową mieszankę i dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki. Formę - ja użyłam takiej o boku 24cm - wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy małą ilością bułki tartej. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około
Chocolate Stop TemptingMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając je do środka. Z pozostałych śliwek ułożyć wzorek na mazurku. Mazurek dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje(...)ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka
CookYourselfczekolady i śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta(...)mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby tarta się dobrze kroiła. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć cynamonem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ * najlepiej użyć taką, co ma wyjmowane dno, np taką , dostępną w sklepie Rossi
CookYourselforaz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie(...)kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru
Smaczne Zdrowejajek 220 g cukru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy Krem jogurtowy Dr. Oetkera 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 200 ml mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej , cynamon, startą marchewkę i wymieszać Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać(...)wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć na 3 części z tym że górną warstwę ścinamy mniejszą . Górną ściętą część ciasta kruszymy tak jak robimy przy kopcu kreta. Dolny krążek smarujemy połową kremu
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 g masła. Polewa czekoladowa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao. Do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty. Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały(...)wlewamy do niego mleko z mąkami. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową
paapilotkaa