Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni. Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny(...)jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić
Krakowskie smaki Anijuż z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita
Passions hobbies lifesmacznie zacząć dzień? Może czekoladowym serniczkiem gotowanym z malinami i kakao :) ~ Jogurtowy twarogowy, czekoladowy serniczek gotowany z malinami i kakao ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g jogurtu naturalnego jajko 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao naturalnego opcjonalnie słodzidło 2 łyżki wody (do rozrobienia budyniu i kakao) + dowolne owoce kakao naturalne W rondelku mieszamy serek, jogurt, jajko i słodzidło
Kuchenny Skrawek Niebadokończyć zamieszczanie ostatnich wielkanocnych wypieków. Pora przecież skupić się na wiośnie i wszystkich świeżych smakach jakie z nią powracają. Dziś druga odsłona zapowiadanego przeze mnie wcześniej sernika kawowo-czekoladowego. Choć wstyd się przyznać, zrobiłam go egoistycznie z myślą o sobie...i pewnie dlatego zjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się(...)małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam! Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive
KUCHARNIAciasto dla W. To jego dzień. Od rana słoneczny, od rana czekoladowy i jak zawsze z sercem pełnym... W tym dniu zawsze króluje czekolada . Za każdym razem w innej, zawsze kuszącej postaci. Z adziwia mnie nieskończoność możliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem(...)ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego filiżankę świeżo parzonej kawy i wygodny fotel na tarasie, to dziś nie trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej
KUCHARNIAniezwykłych połączeń i sposobów podania, gdyby nie Wasze komentarze! Z pewnością je wykorzystam! Ogromnie wszystkim dziękuję! Wasza kreatywność jest niezrównana. Już myślę o kolejnej zabawie:) Przepis na czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem znalazłam już jakiś czas temu na stronie Baking Obsession . Najpierw jednak nie miałam dojrzałych bananów, później miałam, ale w tajemniczy sposób zniknęły (podejrzani zostali już rozpoznani(...)pomarańczy i kardamonu dodaje jej wspaniałej nuty orientalnej, i dodatkowo wzbogaca o owocowy aromat. Dla mnie jest to zdecydowanie odkrycie na linii banany-czekolada. Choć nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę
KUCHARNIApotwierdzam! Choć pavlova bardzo nam smakuje, to jednak większym powodzeniem cieszą się małe beziki (najczęściej kawowe lub kakaowe), które piekę w ilościach prawie hurtowych oraz tort bezowy z czekoladowym musem , na który Was dziś zapraszam. Uwielbiam go piec. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najpyszniejszych jakie jadłam, ale dla samej czystej przyjemności jaką jest moment łączenia ubitych białek(...)kulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje. TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli
KUCHARNIAdobra wiadomość. W. ma jedną słabość - jest ciemna, gorzka i da się łamać w zgrabne kosteczki. Czekolada. Owijam radość w czekoladę, tak będzie mu najbardziej smakowała. Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem. I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ... TARTA CZEKOLADOWA /bez pieczenia/ SPÓD(...)orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki
KUCHARNIApuszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym, stworzonym przez chrupkość i wyrazistość kryształków soli rozpływających się w ustach i ustępujących miejsca czekoladowej rozkoszy. Pierwszy kęs jest jak pierwszy pocałunek - towarzyszy mu podekscytowanie i ciekawość, później oczy i usta zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść(...)zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki
KUCHARNIAprzeciwieństwie do "pierwowzoru" nie są jednak elastyczne i giętkie, ale kruche i odlane z najlepszej jakości szwajcarskiej czekolady. Znacie już moją słabość do kuchennych gadżetów, a foremka do czekoladowych łyżeczek to jeden z moich ostatnich nabytków. Po dodatkach pora na deser właściwy. Jeden z najbardziej popularnych. Znane chyba wszystkim tiramisu . Jadłam go niezliczoną ilość razy, w wielu wersjach(...)rewolucja, której cudownych skutków mam ochotę smakować jeszcze wiele razy. Po pierwsze zamknęłam deser w szklaneczkach, dzięki czemu warstwy są widoczne, deser staje się bardziej indywidualny, a dodatek czekoladowych łyżeczek ma swoje uzasadnienie. To dobry sposób zwłaszcza jeśli szykujecie deser dla gości - przygotowany wcześniej nie wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo. Ale deser
KUCHARNIAPodobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć na coś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie . Nic nie poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami(...)ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla
KUCHARNIAwciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość(...)pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady
KUCHARNIAzobaczyć pralinki, jakie przygotowała Amber. Zapraszam Was! Częstujcie się - te smaki są niepokojąco uzależniające, inne niż wszystkie, eksplodują na podniebieniu, chrupią, rozgrzewają, zaskakują - mnie przeniosły w nowy wymiar czekoladowego świat. Bardzo chciałabym Was tam zabrać. Połączenie smaku czekolady z curry to dla mnie prawdziwe odkrycie. Nie wiem na czym to polega, ale orientalna nuta curry idealnie współgra(...)lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny. CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek z bekonem, które ostatecznie i tak wykonałam po swojemu, wszystkie smaki wymyśliłam i skomponowałam sama. Radość
KUCHARNIAkroję, smażę, topię, oblewam, posypuję i czekam. Wszystko ma swój porządek, naturalną kolejność. Bez pośpiechu, choć z niecierpliwym wyczekiwaniem na pierwszy płatek. Jest pyszny! Chrupiący, czekoladowy. Delikatnie słony, delikatnie ostry, bardzo inny. Wyjątkowy. Uzależniający. Uwalnia wyobraźnię -już jestem w innej krainie. Tego potrzebuję - oderwać się i uciec. Stres mnie już nie złapie. Na pewno(...)której prowadzi. Nie odpędzajcie tej myśli od siebie - usmażcie domowe chipsy - najlepsze na świecie, nie żałujcie dobrej czekolady i przypraw - nie żałujcie niczego, co prowadzi do tacy pełnej czekoladowych chipsów. Jeśli jeszcze się wahacie podpowiem, że autorem przepisu jest Rene Redzepi , szef kuchni restauracji NOMA , uznanej za najlepszą na świecie. WYTRAWNE CHIPSY CZEKOLADOWE porcja
KUCHARNIACZEKOLADA. To słowo, które nie tylko na mnie działa jak najlepsze lekarstwo. Jeśli dodam drugie magiczne słowo LINDT - szukajcie mnie w czekoladowym niebie. Sami też możecie tam trafić. Jak? Wystarczy wziąć udział w konkursie, który organizuję wraz z firmą Lindt . Do wygrania jest udział w świątecznych warsztatach kulinarnych „Jadalne prezenty”. Szczęśliwiec, który otrzyma nagrodę, będzie mógł(...)fanpage'u Lindt. Na zgłoszenia czekamy do 9 grudnia! Ogłoszenie wyniku nastąpi 1 0 grudnia. POWODZENIA! P.S. W tajemnicy powiem Wam, że to początek czekoladowej podróży przez smaki z Lindt. Serie czekoladowych warsztatów zaczynamy już od początku stycznia! Mniam
KUCHARNIA