czekoladowe - 14235 przepisów (strona:232/949)

Tort czekoladowo- wiśniowy 208

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni.  Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny(...)jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.  Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić

Krakowskie smaki Ani
Czarny jar 5344

już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita

Passions hobbies life
Gotowany serniczek czekoladowy 171

smacznie zacząć dzień? Może czekoladowym serniczkiem gotowanym z malinami i kakao :) ~ Jogurtowy twarogowy, czekoladowy serniczek gotowany z malinami i kakao ~ Składniki: 200g serka twarogowego 150g jogurtu naturalnego jajko 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao naturalnego opcjonalnie słodzidło 2 łyżki wody (do rozrobienia budyniu i kakao) + dowolne owoce kakao naturalne W rondelku mieszamy serek, jogurt, jajko i słodzidło

Kuchenny Skrawek Nieba
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 207

dokończyć zamieszczanie ostatnich wielkanocnych wypieków. Pora przecież skupić się na wiośnie i wszystkich świeżych smakach jakie z nią powracają. Dziś druga odsłona zapowiadanego przeze mnie wcześniej sernika kawowo-czekoladowego. Choć wstyd się przyznać, zrobiłam go egoistycznie z myślą o sobie...i pewnie dlatego zjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się(...)małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam!  Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI   90 g pokruszonych ciastek digestive

KUCHARNIA
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 157

ciasto dla W. To jego dzień. Od rana słoneczny, od rana czekoladowy i  jak zawsze z sercem pełnym... W tym dniu zawsze króluje czekolada . Za każdym razem w innej, zawsze kuszącej postaci. Z adziwia mnie nieskończoność możliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem(...)ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach  czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego filiżankę świeżo parzonej kawy i wygodny fotel na tarasie, to dziś nie trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej

KUCHARNIA
Rozwiązana zagadka. Fondue dla ... 146

niezwykłych połączeń i sposobów podania, gdyby nie Wasze komentarze! Z pewnością je wykorzystam!  Ogromnie wszystkim dziękuję! Wasza kreatywność jest niezrównana.   Już myślę o kolejnej zabawie:) Przepis na czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem znalazłam już jakiś czas temu na stronie Baking Obsession . Najpierw jednak nie miałam dojrzałych bananów, później miałam, ale w tajemniczy sposób zniknęły (podejrzani zostali już rozpoznani(...)pomarańczy i kardamonu dodaje jej wspaniałej nuty orientalnej, i dodatkowo wzbogaca o owocowy aromat. Dla mnie jest to zdecydowanie odkrycie na linii banany-czekolada. Choć nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę

KUCHARNIA
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 193

potwierdzam! Choć pavlova bardzo nam smakuje, to jednak większym powodzeniem cieszą się małe beziki (najczęściej kawowe lub kakaowe), które piekę w ilościach prawie hurtowych oraz tort bezowy z czekoladowym musem , na który Was dziś zapraszam.  Uwielbiam go piec. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najpyszniejszych jakie jadłam, ale dla samej czystej przyjemności jaką jest moment łączenia ubitych białek(...)kulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje.  TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli

KUCHARNIA
Czekolada i truskawki. Z radości. 147

dobra wiadomość.  W. ma jedną słabość - jest ciemna, gorzka i da się łamać w zgrabne kosteczki. Czekolada. Owijam radość w czekoladę, tak będzie mu najbardziej smakowała. Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD(...)orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao  3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 146

puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym, stworzonym przez chrupkość i wyrazistość kryształków soli rozpływających się w ustach i ustępujących miejsca czekoladowej rozkoszy. Pierwszy kęs jest jak pierwszy pocałunek - towarzyszy mu podekscytowanie i ciekawość, później oczy i usta zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść(...)zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki

KUCHARNIA
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 202

przeciwieństwie do "pierwowzoru" nie są jednak elastyczne i giętkie, ale kruche i odlane z najlepszej jakości szwajcarskiej czekolady. Znacie już moją słabość do kuchennych gadżetów, a foremka do czekoladowych łyżeczek to jeden z moich ostatnich nabytków.  Po dodatkach pora na deser właściwy. Jeden z najbardziej popularnych. Znane chyba wszystkim tiramisu . Jadłam go niezliczoną ilość razy,  w wielu wersjach(...)rewolucja, której cudownych skutków mam ochotę smakować jeszcze wiele razy.  Po pierwsze zamknęłam deser w szklaneczkach, dzięki czemu warstwy są widoczne, deser staje się bardziej indywidualny, a dodatek czekoladowych łyżeczek ma swoje uzasadnienie. To dobry sposób zwłaszcza jeśli szykujecie deser dla gości - przygotowany wcześniej nie wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo.  Ale deser

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 166

Podobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć na coś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie .  Nic nie poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami(...)ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 129

wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość(...)pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

zobaczyć pralinki, jakie przygotowała Amber.  Zapraszam Was! Częstujcie się - te smaki są niepokojąco uzależniające, inne niż wszystkie, eksplodują na podniebieniu, chrupią, rozgrzewają, zaskakują - mnie przeniosły w nowy wymiar czekoladowego świat. Bardzo chciałabym Was tam zabrać.  Połączenie smaku czekolady z curry to dla mnie prawdziwe odkrycie. Nie wiem na czym to polega, ale orientalna nuta curry idealnie współgra(...)lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny.  CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek z bekonem, które ostatecznie i tak wykonałam po swojemu, wszystkie smaki wymyśliłam i skomponowałam sama. Radość

KUCHARNIA
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 125

kroję, smażę, topię, oblewam, posypuję i czekam.  Wszystko ma swój porządek, naturalną kolejność.  Bez pośpiechu, choć z niecierpliwym wyczekiwaniem na pierwszy płatek.  Jest pyszny!  Chrupiący, czekoladowy. Delikatnie słony, delikatnie ostry, bardzo inny. Wyjątkowy. Uzależniający.  Uwalnia wyobraźnię -już jestem w innej krainie. Tego potrzebuję - oderwać się i uciec. Stres mnie już nie złapie. Na pewno(...)której prowadzi.  Nie odpędzajcie tej myśli od siebie - usmażcie domowe chipsy - najlepsze na świecie, nie żałujcie dobrej czekolady i przypraw - nie żałujcie niczego, co prowadzi do tacy pełnej czekoladowych chipsów.  Jeśli jeszcze się wahacie podpowiem, że autorem przepisu jest Rene Redzepi , szef kuchni restauracji NOMA , uznanej za najlepszą na świecie.  WYTRAWNE CHIPSY CZEKOLADOWE  porcja

KUCHARNIA
Prezenty i czekoladowy konkurs z Lindt 125

CZEKOLADA. To słowo, które nie tylko na mnie działa jak najlepsze lekarstwo.  Jeśli dodam drugie magiczne słowo LINDT - szukajcie mnie w czekoladowym niebie.  Sami też możecie tam trafić. Jak? Wystarczy wziąć udział w konkursie, który organizuję wraz z firmą Lindt .  Do wygrania jest udział w świątecznych warsztatach kulinarnych „Jadalne prezenty”.   Szczęśliwiec, który otrzyma nagrodę, będzie mógł(...)fanpage'u Lindt.   Na zgłoszenia czekamy do 9 grudnia! Ogłoszenie wyniku nastąpi 1 0 grudnia.  POWODZENIA!  P.S. W tajemnicy powiem Wam, że to początek czekoladowej podróży przez smaki z Lindt.  Serie czekoladowych warsztatów zaczynamy już od początku stycznia! Mniam

KUCHARNIA