Cynamonowe ludziki Cynamonowe ludziki, to nic innego, jak cynamonowe kruche ciasteczka. Są idealne na co dzień i na Święta. Dzięki nim unosi się cudowny zapach cynamonu w całym domu. Mogą stanowić idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, itd. Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz. Po schłodzeniu wałkować na grubość około 2 mm i wycinać kształty ludzików (bądź inne dowolne kształty). Piec około 8-10 min do zarumienienia w temperaturze 180 st. Wystudzić, ozdobić i przechowywać w szczelnie zamkniętym
My sweet a lifewszystkich łasuchów, małych i dużych, tych wzorowych i niekoniecznie, z nosami w piegach lub jeszcze nie, dla tych rozpoczynających dzisiaj wypoczynek albo czekających na urlop z niecierpliwością... mam ciasteczka. Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki(...)pszennej (niepełna szklanka) 1 płaska łyżeczka sody po 150 ml wiórków kokosowych i płatków owsianych 100-150 ml cukru w zależności od upodobań 1 łyżka miodu garść drażetek czekoladowych lub posiekanej grubo czekolady 100 g masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 200 g masła w temperaturze pokojowej 75 ml oleju np. słonecznikowego 5 jajek (białka
Domowy Smak Jedzeniazmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki(...)orzechowego – 1 słoiczek • 100 g masła • 2/3 szklanki cukru • cukier waniliowy • 2 jajka • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować
To co kochamUwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły wspaniałe. Dokładnie takie jakie lubię na tzw. jeden kęs. Orzechowe kuleczki deserowe, to idealna mała słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. U mnie znikły bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 12 sztuk) 100 g margaryny / masła(...)czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 90 g herbatników Stokłoski Cukry Nyskie* Do obtoczenia: około 60 herbatników o smaku czekoladowym bez cukru (u mnie z serii fit&free od Cukry Nyskie) *polecam te herbatniki, nadają wspaniałego smaku kuleczką Przygotowanie: W misie blendera z nożami rozdrabniamy 90 g herbatników. Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę (lub masło), dodajemy
Słodkie okruszkiwiększe od orzechów włoskich. Spłaszczam je i formułuję w kształt jeżyków. Blachę wykładam papierem do pieczenia Stella . [opinia: Papier jest dwustronnie powlekany, nadaje się jako podłoże do pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika(...)około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek ze świąt (zajączki, Mikołaje). Wszystkie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę ciastka nakładam polewę i obsypuję
Kuchnia co dniaCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały(...)wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek . Przepis na blaszkę 20x25 cm. Składniki: biszkopt: 5 jajek, 90 g cukru, 2-3 łyżki kakao, 80 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka
Aga w kuchnimąki 6 łyżek kakao, 250 gram masła, 300 gram drobnego cukru, 4 jajka, 4 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g gorzkiej czekolady 100 ml zagęszczonego mleka Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru(...)wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy
W kuchennej krainieRogaliki tygryski Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7
Blog z ApetytemPudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakskładniki: 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 150 ml mleka świeżego 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2
Domowy Smak JedzeniaWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne
Świat Ciasta