Składniki : 1 kg tłustego twarogu 10 jajek 25 dkg miękkiego masła 25 dkg śmietany 30 % lub 36 % 40 dkg cukru 6 łyżek kaszy manny 5 dkg
Przepisy i porady kulinarneBuchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy
Poezja smakuPrezentowane pierniczki powstały przypadkowo i skromnie mogę stwierdzić, że jestem dumna z tej receptury. Są naprawdę przepyszne i cuuudownie pachną. Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu
Di gotujeciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony). W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem. Dodajemy ulubione bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w polewie czekoladowej, czyli rozpuszczonej czekoladzie
Życie zaczyna się w kuchniKtóż nie zna ich smaku i nie pamięta charakterystycznego kształtu, którego nadaje im gofrownica. Do tego możemy nakładać na nie różne farsze, przygotowywać na słodko
Zasmakuj Kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej
Di gotujePo długim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;)Ale nawet chłód nie był nas w
Lawendowe NieboSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr
Z Majeczką w kuchniMagdalenki to słynne biszkoptowe ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Pochodzą z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej Francji. Podobno wymyśliła je w XIX wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem(...)roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe 100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnyfacebook'owym fan page'u obiecałam Wam dzisiaj przepis na sernik czekoladowy zatem obietnicy dotrzymuję :) Myślę, że w taką pogodę, gdy na dworze zimno a z nieba sączy się deszcz/ śnieg czekolada wydaje się być jednym z najlepszych polepszaczy humoru :) Zwłaszcza, że sam sernik jest pyszny - ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach :) Przepis na sernik zaczerpnęłam(...)wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki
My simple kitchenCiastkowe lizakiJuż od dłuższego czasu chciałam spróbować zrobić ciastkowe lizaki (cakepops). W jednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie
Ciastkozercypostaci ciasteczek, ale ponieważ Jakub Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki
Słodki sentymentpostaci ciasteczek, ale ponieważ Jakub Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki
Słodki sentymentbędzie dużo ciasteczek i pizza Więcej o tym modelu piekarnika możecie przeczytać tutaj (klik) Składniki: (tradycyjna keksówka) 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 3 jabłka mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa) Przygotowanie: Jabłka
Słodkie okruszkiczekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować
Di gotujetrzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych kropelek
Pełny talerzokrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami, dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę
Na słodko lub wytrawnie