zmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki(...)orzechowego – 1 słoiczek • 100 g masła • 2/3 szklanki cukru • cukier waniliowy • 2 jajka • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować
To co kochamUwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły wspaniałe. Dokładnie takie jakie lubię na tzw. jeden kęs. Orzechowe kuleczki deserowe, to idealna mała słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. U mnie znikły bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 12 sztuk) 100 g margaryny / masła(...)czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 90 g herbatników Stokłoski Cukry Nyskie* Do obtoczenia: około 60 herbatników o smaku czekoladowym bez cukru (u mnie z serii fit&free od Cukry Nyskie) *polecam te herbatniki, nadają wspaniałego smaku kuleczką Przygotowanie: W misie blendera z nożami rozdrabniamy 90 g herbatników. Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę (lub masło), dodajemy
Słodkie okruszkiwiększe od orzechów włoskich. Spłaszczam je i formułuję w kształt jeżyków. Blachę wykładam papierem do pieczenia Stella . [opinia: Papier jest dwustronnie powlekany, nadaje się jako podłoże do pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika(...)około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek ze świąt (zajączki, Mikołaje). Wszystkie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę ciastka nakładam polewę i obsypuję
Kuchnia co dniaCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały(...)wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek . Przepis na blaszkę 20x25 cm. Składniki: biszkopt: 5 jajek, 90 g cukru, 2-3 łyżki kakao, 80 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka
Aga w kuchnimąki 6 łyżek kakao, 250 gram masła, 300 gram drobnego cukru, 4 jajka, 4 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g gorzkiej czekolady 100 ml zagęszczonego mleka Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru(...)wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy
W kuchennej krainieRogaliki tygryski Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7
Blog z ApetytemPudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakskładniki: 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 150 ml mleka świeżego 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2
Domowy Smak JedzeniaWprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne
Świat CiastaSernik szybki, prosty do zrobienia. Jest bardzo wilgotny, i maślany. Sos wiśniowy jest przysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry
wesoła kuchniaTen przepis polecam wszystkim, którzy nie przepadają za pieczeniem lub nie mają na to czasu a dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie
Maślane ciasteczkokilka minut. 4. W rondelku umieszczamy mleko (500ml) aromat oraz środek z ciastek, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy całkowicie wystudzone mleko czekoladowe, Pod koniec dodajemy żelatynę (rozpuszczoną nad parą wodną). 6. Przygotowana masa przez chwile jest rzadka, dlatego chwile czekam aż będzie gęstnieć i dopiero wylewam ją do formy, następnie odstawiam w tortownicy(...)całkowitego zesztywnienia, najlepiej na całą noc, później posypuje drugą połową pokruszonych ciastek. 7. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną, dodajemy cukier puder, ozdabiamy wierzch (najlepiej rękawem cukierniczym) na koniec układamy ciasteczka na śmietanie
Dziś Ja gotujeporcje) 500ml mleka 3 żółtka 1 laska wanilii - tylko wyskrobane nasionka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru granulowanego 2 łyżki skrobi kukurydzianej 50g tabliczki białej czekolady, posiekanej, albo groszków czekoladowych do pieczenia Do garnka przelej 400ml mleka. Dodaj masło i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż zacznie parować. W międzyczasie w miseczce roztrzep pozostałe mleko z żółtkami, nasionkami wanilii(...)Wlej do parującego mleka i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wsyp czekoladę i przemieszaj do rozpuszczenia. Przelej do miseczek, lub pucharków i zostaw do ostudzenia. Można posypać kokosem, pokruszonymi ciasteczkami, lub nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu
Lejdi of the houseUrocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny(...)śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem
Wrzosowa Polanaalbo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki(...)wsiąkną podczas nakładania w biszkopt. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego
Życie zamknięte w smaku