święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane(...)cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiświątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc
Smakołyki Berenikidziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę(...)łyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie
Walijskie Pichceniepudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Pani na deserktóre zostały wcześniej zamrożone. Co roku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło
Pan i Pani Smith w kuchnisię taka wspólna praca. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka
Cynamonowe szczęścieOliwką łyżeczką.... Taki jest pyszny, że trudno mu się oprzeć :) Szybciutko musiałam go schować aby móc przygotować dla Was jakiś nowy i super czekoladowy przepis :) Kremy doskonale smakują na waflach, kanapce, jako dodatek do ciast i deserów. Z racji tego, że karnawał w pełni, mam dla Was dzisiaj propozycję na oponki serowe z cudownym kremem orzechowym i orzechami
Smakołyki Asiminut. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić i polać lukrem ciasto. Do lukru można dodać łyżkę ciemnego kakao, wtedy wierzch będzie czekoladowy. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub złotymi jajeczkami z czekolady
Kulinarne Inspiracjekostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ja polałam lukrem czekoladowym Dr. Oetkera. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilismaki, a dzięki szerokiej gamie asortymentu z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno
Tetiisherimocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościjajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 3-4 łyżki groszków czekoladowych(niekoniecznie) 1-2 łyżki cukru pudru Groszkami można posypać wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Cukrem pudrem posypać ciasto po upieczeniu i ostudzeniu. Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami
Smaki Nataliiczęści - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło. Recipe Notes Ciasto można posmarować dżemem przed przełożeniem kremem. Można też wykonać polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę gorzką z 3-4 łyżkami wody lub mleka
Kucharzyca