czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:276/624)

CZEKOLADOWE KOCIE ŁBY 357

Deser "Kocie łby" ("Rocky Road") został stworzony w 1853 roku w Australii. Była to alternatywa dla zniszczonych podczas podróży słodyczy importowanych z

Przepisy Aleksandry
Muffiny baaarrrdzoooo czekoladowe :) 293

silikonowe foremki. Nałożyć ciasto , posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady. Piec w temp.200 st. C przez 20 minut Po ostygnięciu babeczek, można wierzch posmarować nutellą i przykleić dowolne owoce, u mnie truskawki. Doskonale smakują także z bananami. Do muffinek dodałam całą bombonierkę merci, we wszystkich smakach :) żeby były bardziej czekoladowe.  Muffinki czekoladowe akcja piknik

Bon Appetit Małgorzaty
Babka czekoladowo-pomarańczowa 141

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik gruszkowy z kajmakiem 217

łyżeczki cukru 2 łyżki galaretki gruszkowej  150 g serka mascarpone  150 g śmietanki kremówki 30%  3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladowe Dziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł(...)krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. W szklance zaparzyć herbatę, dodać 3 łyżki

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 179

stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy

Kuchcik gotuje
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 157

zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Królewiec 1173

łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszysty krem. Mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy porcje mąki. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem(...)Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie

Słodkości i nie tylko
Ciasto Poranna Rosa. 216

wiórków kokosowych ,jeśli nie lubicie można pominąć Ser mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany(...)drugiej połowy dodać kakao i 3 łyżki mleka i wymieszać . Na jasną masę wykładamy przygotowaną wcześniej masę serową ,na masę serową drugą ,czekoladową masę ciasta.Piec w 170 stopniach około 45 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasta ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy na wierzch dowolnie dekorując .Przechowujemy w lodówce

Ladylaura.
torcik włoskie wspomnienie 417

stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie

Domowy Smak Jedzenia
Tarta czekoladowa 180

mój pomysł na słodką walentynkę :-)  Wybrałam mocno czekoladową tartę, bo jak wiadomo CZEKOLADA to najlepszy afrodyzjak :D Przepis pochodzi z książeczki  "Czekoladowe radości" składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki schłodzonego masła ( ja dałam 150 g) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 ugotowane żółtko 1/2 szklanki bitej śmietany ( do ozdoby - ja nie korzystałam) krem(...)minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać  widelcem.  Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z masą czekoladową i podgrzewać

Cukier&Puder
Sernik gotowany w miodowym cieście 185

serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli   zbyt mocno by się kleiło. Podzielić je na 3 równe części

My simple kitchen
Churros z sosem czekoladowym 88

filiżance wypełnionej sosem czekoladowym, nazywają się wtedy chocolate con churros  jednak w Urugwaju podaje się churros ze stopionym serem. Churros mimo smażenia w głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta,  nie tylko dlatego, że uzyskamy(...)pomocą rękawa cukierniczego z jak najszerszą tylką, wyciskamy do gorącego oleju kawałki ciasta, odcinamy nożyczkami, smażymy po kilka na raz,  na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy 7. Jeszcze ciepłe churrosy obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu 8. Podajemy z ciepłym sosem czekoladowym

Słodki Kompromis
Ptysie z likierem czekoladowym 159

Koniecznie wypróbujcie! Ptysie: szkl wody 100 g margaryny szczypta soli 200 g mąki 5 jajek Krem: 330 ml śmietanki 30% 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Chocotella 2 łyżki cukru pudu śmietan fix cukier puder do posypania Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać(...)utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać należy aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. ostudzić. Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając

Smakołyki Asi
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 164

słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Piec z termoobiegiem w 160*C przez 60-70 minut. Wyjąć i wystudzić.  Chłodny piernik przekroić

Chocolate Muffin Blog