kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ja polałam lukrem czekoladowym Dr. Oetkera. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilismaki, a dzięki szerokiej gamie asortymentu z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno
Tetiisherimocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościjajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 3-4 łyżki groszków czekoladowych(niekoniecznie) 1-2 łyżki cukru pudru Groszkami można posypać wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. Cukrem pudrem posypać ciasto po upieczeniu i ostudzeniu. Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami
Smaki Nataliiczęści - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło. Recipe Notes Ciasto można posmarować dżemem przed przełożeniem kremem. Można też wykonać polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę gorzką z 3-4 łyżkami wody lub mleka
Kucharzycamasy wystygną i zalewamy tężejącą galaretką, a na nią kładziemy drugi blat biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki by galaretka całkiem zastygła. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, górny blat nasączamy sokiem pomarańczowym i oblewamy polewą czekoladową
Czary - gary w kuchnipołączy się ona z resztą składników. Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę. Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu. Smacznego
W Moim Magicznym Domupierwszy... Nie mogłam się nim najeść... Jest leciutkie, bo bez mąki i ma doskonale wyważoną ilość cukru. Wilgotne wnętrze pokryte rumowo - czekoladową polewą to uczta dla podniebienia! Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku
Kuchnia Pani Wiosnymuffin idealny! Po prostu spełnienie moich muffinowych marzeń Są idealnie miękkie, wilgotne w środku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków
sierotka maRysia w kuchnipozostałości które pozostają jak coś robimy. To właśnie z takich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki
Lili w kuchniciasto można polać dowolną polewą. Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz czekoladowy lub polewę na bazie kakao
Domowa Cookierenka Agisobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem
My simple kitchenkiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji
Milion Smakówkiedy udawało się namówić rodziców żeby je zrobili. Przepis był doskonalony przez lata i został dopracowany do perfekcji. To idealne połączenie ciemnego i jasnego ciasta z pysznym kremem budyniowym a wszystko to delikatnie przystrojone polewą czekoladową
Milion SmakówSkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię
Wielki apetytIdealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Wielki apetytsię oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z 100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 1/2 kostki masła 1 płaska
Ciasteczkowy Potwórmnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego
Gosia gotujewyrazistym smak … słodki, ale absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana kremówka
Ostra na SłodkoPrzygotowanie: Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów. Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujesmaku czekolady... pyszne! Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :) Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej
Kraina Miodem Płynącamigdałowych 2 czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (margaryną) i obsypujemy kaszą manną (strzepując nadmiar). Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną(...)miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiprzed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie
Smaczna Pyzamanny ( u mnie manna ) 1/4 łyżeczki soli 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 75 ml maślanki i trochę do posmarowania ciasta 2-3 duże pomidory, najlepiej w różnych kolorach ( u mnie malinowy, żółty i czekoladowy ) 100 g pesto (własne lub ze słoika) Przygotowanie: W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier, kaszkę mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam
Chilli Czosnek i Oliwaciasto ciemne, zalać resztą jasnego ciasta. Na górę ciasta jasnego pokruszyć pozostałości ciasta ciemnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową (u mnie bez polewy). Smacznego! Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa listonic
moj przepis naktórego nie trzeba piec faktycznie robi się błyskawicznie, jednak nie wzięłam pod uwagę jednego …. musi niestety poleżeć trochę w lodówce:D Samo ciasto jednak mnie zadowoliło. Czuć było, że masa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków(...)kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra mleka i na najmniejszym ogniu rozpuszczamy w nim kukułki. Co jakiś czas mieszamy. W pozostałym mleku rozrabiamy dokładnie budynie. Gdy cukierki się rozpuszczą
Smaki Na TalerzuDekoracja to jeden z najważniejszych elementów świątecznego ciasta. Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie. Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel, oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut. Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych(...)jest lekko gorzki, intensywnie czekoladowy z delikatnymi, owocowymi nutami. - czekolady mlecznej z miodem w kaletkach Są to mocnomleczne pastylki, które bardzo dobrze się rozpuszczają. W smaku i zapachu mocno wyczuwalny jest miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących
Poranek na słodkoKarpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie ładnie się prezentowała. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastartej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czekoladowe gofry
O kuchni z uczuciemmasę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z Rumcajsemdrobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej(...)pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można
Na słodko lub wytrawnieserowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka(...)szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Każdy placek wystudzić, a następnie przełożyć dżemem śliwkowym i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy piernik może być długo przechowywany (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki