godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam ) 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła czekoladowego 1/4 szklanki(...)białka Przygotowanie: Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć
Amatorka kuchennarodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła
Gosia gotujeJutro mamy specjalnych gości na obiedzie, wiec trzeba coś na deser. Postawiłem na sprawdzone. Robiłem już jakiś czas temu podobne ciasto, a tak na prawdę chyba takie samo, tylko owoce inne były, a i dodałem tym razem sosu czekoladowego, więc będzie na bogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki(...)kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany
BaRepasdlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić(...)kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu, budyń czekoladowy, nasączony biszkopt, śmietana, pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami. Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnie podawanych przekładanych kremem ciast. O tym, że wygląda atrakcyjniej niż kawałek ciasta na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennaksylitolu -2 łyżki mąki kokosowej -mrożone maliny Krem „polewa” orzechowo - czekoladowa -300g orzechów ziemnych -80ml syropu klonowego -4 łyżki kakao -100ml mleka roślinnego Lub krem orzechowo-czekoladowy Choconutto ( recenzja ) Dodatkowo -maliny, kumkwat i rozmaryn (do ozdoby) WEGAŃSKI BISZKOPT Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy(...)następnie przeciągnąć folię z galaretką na swoją dłoń i nałożyć ją na ciasto z kremem folią do góry aby można było ją zdjąć. 3. Drugi już udekorowany kremem blat nałożyć na pierwszy z galaretką. 4. Wreszcie na górę nałożyć trzeci blat, którego należy posmarować kremem orzechowo-czekoladowym (kremu jeszcze dużo zostanie) 5. Górę udekorować malinami, kumkwatem i rozmarynem. Zapraszamy
Candy Pandasczekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 180C przez 20-25 minut. Sprawdź(...)ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj go z tortownicy. mus dyniowy puree dyniowe,cukier, śmietanę, cynamon i imbir połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz czekoladowy w kąpieli
Niezły Młynekjest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :) A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający, a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka
Monia miesza i gotujesmakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych(...)miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia Smacznego
peanutbuttermonsterkwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych herbatników 50g płatków migdałów (może być więcej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 łyżek likieru kawowego 100g(...)zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. W mieszance kawy i likieru możemy także
Kuchnia w czekoladzieŚwietny przepis na małe czekoladowe słodkości w 5 minut. Znikają w niewyjaśnionych okolicznościach... :) Składniki: (na 5 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Dodajemy(...)minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek to bardzo ciekawe zajęcie :) Smacznego
KasiekGotujebananami. Następnie wlać olej i też dobrze połaczyć składniki. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
kuchnia doskisię na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można(...)jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
My simple kitchenjasną puszystą masę. Nadal miksując stopniowo dodawałam cukier. Następnie jajko, pastę waniliową i mąkę. Na końcu wsypałam grubo pokrojone pistacje i kropelki czekoladowe (można posiekaną czekoladę). Wymieszałam w taki sposób aby dodatki rozprowadzone były w całym cieście. Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam niewielkie kulki i układałam na blaszce w dość sporych odstępach , każdą kulkę lekko spłaszczyłam
Blondynka GotujeSkładniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa
Menu ZdrowiaUwielbiam ciasto z makiem a to tradycyjne przejadło mi się ..Szukałam nowych inspiracji i wyszedł czekoladowy makowiec..Nie jest tani ale zapewniam przepyszny.. Składniki: 850 g maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ugotujmy Cośczas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki
Smakołyki Asityle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką
Dieta moja pasjasodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w temp
greenscarftylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady
zdrowa vege kuchniaBiszkopt zawsze robię według zasady na jedno jajko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ilość składników zależy od wielkości blachy. W poniższym przepisie użyłam składników
Niebieski kubek z kawaszukałam dobrego przepisu na brownie. Wypróbowałam wiele, ale nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami. składniki: 185 g masła 185 g gorzkiej
noteskulinarnyfigaczyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą. Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego
zadanie-gotowaniecałkowitego roztopienia. Łączymy ją z syropem malinowym. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny różowy kolor możemy dodać odrobinę niesolonego koncentratu buraczanego. Na dnie ostudzonego ciasta rozsmarowujemy lekko kwaskową konfiturę z płatków róż. Następnie wylewamy przestudzoną słodką masę czekoladowo-malinową. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy gotowego mazurka. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą
Poezja smakuprzecież nie będzie mnie w domu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno posiekanej czekolady
bistro mamamiksujemy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła i mieszamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
NA MOIM TALERZUWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru
Mango Papajaposmarować górę ciasta.) Następnie pokruszyć przyprażone ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić poziomo na dwa blaty. Wyłożyć masę i kolejny biszkopt. Górę ciasta można wedle uznania posmarować pozostawionym kajmakiem i posypać ziarnami słonecznika lub ozdobić polewą czekoladową. Gotowe! Przepyszna bomba kalorii gotowa
Tagebuch po polskuwystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami
Praktyczna plnastępnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek, olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu, lub wyciąć go z papieru. Powodzenia
Jadło i czytadłorazem z dodatkiem cappuccino, oblane syropem kawowym. Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko
Kuchenne aromaty"Weselna Dama" to wspaniałe ciasto wzorowane na przepisie Siostry Anastazji. Charakteryzuje je przepyszna masa budyniowa, makowy biszkopt, herbatniki nasączone alkoholem oraz biała czekolada (jeżeli nie przepadamy
Słodka StronaBiałka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaTort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt
Humanistka w kuchnibudyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowezrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem
Słodko-Słony Świat Ilony