cytrynowe - 1500 przepisów (strona:77/100)

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Domowe przetwory. 233

rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu. Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa Zalewa na 1 litr wody - pół łyżeczki soli - ćwierć łyżeczki kawsku cytrynowego Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Wrzucam na wrzątek i od momentu zagotowania się wody gotuje fasolke na wolniutkim ogniu ok. 7-9 minut. Odcedzam na sicie. Układam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka owocowa z mango i kiwi w sosie brzoskwiniowym z galaretką. 195

wykorzystać ten zapas i zrobiłem sałatkę. Czego użyłem? -mango pokrojone w małą kostkę -kiwi, pokrojone w małe słupki -jabłko pokrojone na wiórki -mandarynka z syropu -brzoskwinia z syropu -mięta cytrynowa Sos: -starte kiwi -starta gorzka czekolada -syrop z brzoskwiń Łyżeczkę startego kiwi mieszamy z łyżką syropu z brzoskwiń i kostką startej czekolady. Na talerz wykładamy wg własnej fantazji owoce

BaRepas
Ciasto biszkoptowe z kremem 380

przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa

Kuchcik gotuje
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 509

Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 300 g miękkiego masła 5 pomarańczy o grubej skórce 2 galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie:  Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy

Symfonia smakowa
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 141

wypuszczała młode listki nawet pod śniegiem.  Macierzanka to prawdziwa twardzielka   - kuzynka popularnego tymianku, jednak bardziej od niego odporna na niskie temperatury. U mnie najlepiej radzi sobie odmiana cytrynowa. Ciekawostką jest pietruszka naciowa, która wypuszczała zielone listki  przez całą zimę,  już po kilku cieplejszych dniach z rzędu. Stewia Egzotyczne rośliny z parapetu -  dzięki swoim właściwością

SzczyptaSmaQ
Rosół wołowy z nutką egzotyki 134

zapraszam na pyszny rosół z trochę niecodziennymi przyprawami, anyżem, goździkami, imbirem i sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc

Gosia gotuje
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 190

tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie

Chilli Czosnek i Oliwa
SZARLOTKA Z KARMELEM 253

Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce

Ostra na Słodko
Słodka zupa wielowarzywna 199

Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy

Truskawkowa Fiesta
Domowe curry z królika 193

mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry

SzczyptaSmaQ
Zupa z ciecierzycy 262

kulki ziela angielskiego  8-10 ziarenek pieprzu  Łyżeczka prażonej cebulki  Pół łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą  1-2 łyżki majeranku  Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego  1-2 łyżki koncentratu pomidorowego  Sól do smaku Cieciorkę namaczam na noc.  Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję  listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek pokrojony w plasterki , gotuję

Takie tam pichcenie
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 628

cytryny i dokładnie wymieszać. Do każdej części dodać  po połowie piany z białek i delikatnie połączyć. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia na spód formy wylać ciasto cytrynowe a na nie ciasto herbaciane. Piec 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować, rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Babeczki Malinowe 192

Babeczki Malinowe to propozycja idealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich owoców. Lekko cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki

Słodka Strona
Czekoladowe ciasto bez mąki 183

produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao 100 g ksylitolu 3 jaja aromat cytrynowy i waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową

W SMAK
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 197

zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem

e-PrzepisyKulinarne