cytrynowe - 1500 przepisów (strona:74/100)

Sałatka z kurczakiem 117

grube plastry, mniejsze można zostawić w całości. Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem i skórką cytrynową. Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.    *użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion . ** może być

królestwo garów
Słodkie środy - Deserki galaretkowe w słoiczkach 150

Można również zakręcić słoiczki i zabrać je ze sobą np. do pracy czy na piknik majówkowy. Deserki galaretkowe w słoiczkach     SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki    PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lemon Curd z żółtek 153

zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach

Jedzeniomania
Mazurek cytrynowy 186

jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy

Jedzeniomania
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 138

kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica  około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą

MamaOskarka
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 140

wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze rozprowadziła się w truskawkach.  Studzimy.  PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę

MamaOskarka
Sernik z brzoskwiniami! 149

łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Na ser: - 1 kg gotowego sera na sernik - 3 jajka całe - 150 masła miękkiego - aromat cytrynowy - 150 g cukru - 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto

SMYKWKUCHNI
torty 217

tort orzechowo czekoladowy tort biszkoptowo-czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym

królestwo garów
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 197

SKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać

zielonacukinka
Sałatka wiosenna w miseczkach z awokado i pietruszkowym pesto 191

Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij

Czerwień i błękit
Cytryny 133

pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić każdy kawałek osobno. Tak zamrożone cytryny można potem wykorzystać zamiast lodu w kostkach do wody lub napojów. Ochłodzą one napój i dodadzą mu cytrynowy posmak, a co najważniejsze nie rozcieńczą napoju jak tradycyjne kostki lodu

Mama Gotuje
Bezy cytrynowe i kawowe 125

Już wcześniej przygotowywałam bezy . Tym razem zostało mi sporo białek, więc postanowiłam przygotować bezy cytrynowe i kawowe. Beziki wyszły bardzo dobre. Składniki: 5 białek 200 g cukru pudru 3 - 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Białka ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać powoli cukier puder. Ubite białka podzielić na 2 części

Mama Gotuje
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 96

jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto

Pink Envelope
Tort makaronowy 205

tortownicę 28 cm) Warstwa makaronowa: 1 op. makaronu świderki (40-50 dag) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Rafex 1/2 łyżeczki mielonego ostropestu Rafex 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki ostrej papryki Warstwa mięsna: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula

Kto ugości moich gości?
Okoń morski z pomidorkami i białym winem 153

płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina białego garść pomidorków koktajlowych koperek sól pieprz grubo mielony (ja użyłam cytrynowego) Przygotowanie: Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Masło i oliwę rozgrzać na patelni na wolnym ogniu - chodzi o to, aby masło się roztopiło. Na patelnię wrzucić czosnek rozgnieciony

Kulinarne Inspiracje