jogurcie Składniki: -1 mały kubek jogurtu naturalnego -3 kubki mąki pszennej -1,5 kubka cukru -1 kubek oleju roślinnego -3 jajka -1,5 proszku do pieczenia -kropla aromatu np. cytrynowego lub waniliowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy kubek (po jogurcie) oleju, wbijamy całe jajka i mieszamy drewnianą łyżką. Umytym i osuszonym kubeczkiem do osobnego naczynia nabieramy mąkę - 3 kubeczki
KasiekGotujeSkładniki: 2 galaretki o różnych smakach ( użyłam cytrynowej i truskawkowej) 600 ml wody Sposób przygotowania: 1. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. 2. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższym stopniu obrotów. Gotową masą napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do lodówki. 3.Drugą galaretkę przygotować w identyczny sposób co pierwszą. Przełożyć
A Ty Smakuj Mniegarnka o grubym dnie i trzymając na małym ogniu zagotować, stale mieszając. Gotować przez 3-5 minut, do momentu aż krem zgęstnieje . Doprawić do smaku wanilią i sokiem cytrynowym. Przełożyć do schłodzonej wcześniej miski i nadal co chwilę mieszać, co zapobiegnie utworzenie się na wierzchu kożucha. Wystudzonym kremem nadziewać upieczone wcześniej korpusy tartaletek. * przepis na creme patissere pochodzi z książki
KUCHARNIAłyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny
KUCHARNIAkuchniapepin.blogspot.com/2013/12/dorsz-pieczony-w-sosie.html Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym. Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego
w mojej kuchniTruskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchnibotwiny 2 malutkie młode buraczki dla koloru pół pęczka koperku 0,5 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku kostka rosołowa odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy rosołek. Botwinę myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Buraczki obieramy
Humanistka w kuchnicebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i zagotowujemy
e-PrzepisyKulinarnełyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao
Passions hobbies lifeszklanki mąki -3 łyżki cukru pudru -2,5 łyżki oleju -7 jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie
KasiekGotujekuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao
Zapiski Młodej ŻonyKotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków… i nie tylko. Smacznego
mojewypiekiinietylkomakowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy
Pyry na Gazjest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy. Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek
Pyry na Gazczęsto i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić
Kuchnia w opałach