cynamon - 3631 przepisów (strona:112/243)

Aromatyczny grzaniec 208

jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :) Składniki: - 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - 1 łyżka miodu - 1 łyżka konfitury malinowej - 1 laska wanili - 1 laska cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Przelewamy do szklanki, w której umieszczamy(...)połówkę laski wanili i laskę cynamonu

Zainspirowana w kuchni
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 247

udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.      Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami

sama złodycz
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 340

przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone      Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy proszek(...)pieczenia, cynamon i sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach.      Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy

sama złodycz
Sernik mango z polewą miodowo-jogurtową 222

ciasteczek 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 400 g zmielonego twarogu 200 g śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru pudru dojrzałe mango 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu Polewa: 200 g jogurtu greckiego 5 łyżek miodu łyżeczka żelatyny Pszczółki: 150 g masy marcepanowej barwniki - żółty, czarny migdały w płatkach      Ciasteczka kruszymy na mniejsze części i miksujemy(...)rozpuszczonego na wolnym ogniu masła. Wykładamy dno foremki, wyrównujemy powierzchnię łyżką.      Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Staramy się zrobić to w miarę sprawnie, żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i dodajemy do sera. Mango obieramy i miksujemy

sama złodycz
C - Amelia i grzane winko dla milusińskich - FILMIK 163

cytryna 1 litr soku jabłkowego                  1 łyżeczka cynamonu                  10 szt goździków 50 gram cukru (3,5 łyżki:) Owoce obrać ze skórek, pokroić w cienkie plastry, przełożyć(...)garnka. Zalać sokiem jabłkowym,dodać cynamon i goździki. Podgrzewać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć płomień, przykryć i pozostawić na kilka minut, by "winko" nabrało aromatu. Dziecinnie proste

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto bez jajek lecz z jabłkami, rodzynkami i serkiem homo 356

szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić(...)części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odchudzona szarlotka 249

szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około(...)minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świąteczne pierniczki 222

pieniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamonu i tych wszystkich przypraw korzennych ale córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre. składniki: 275 g pszennej mąki 100 g drobnego brązowego cukru 75 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy(...)już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione  ciasteczka czekoladowo-migdałowe  w świątecznej odsłonie

Monia miesza i gotuje
Szarlotka z żurawiną 208

dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi). Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem

Monia miesza i gotuje
Rolada z jabłkami 247

Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta zajmuje nam dosłownie chwilę. Oryginalny przepis zawiera jabłka, ale pomyślałam, że świetna też będzie(...)x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 średnich jabłek 2/3 łyżki przyprawy do szarlotki lub cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Papier do pieczenia (obowiązkowo!) Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 260

mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 3-4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo

Fabryka pomysłów
Paszteciki z morelami/wiśniami 151

łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     Szczypta cynamonu     szczypta soli II Nadzienie wiśniowe:     30 dag wiśni     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki(...)soku z cytryny     szczypta soli Przygotowanie: I nadzienie: Morele wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, sok z cytryny, cynamon i sól. Gotować na średnim ogniu do rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. II nadzienie: Wiśnie wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną

Fabryka pomysłów
Racuchy z jabłkami 182

Składniki : 1kg jabłek, szklanka mąki, łyżeczka cynamonu, 1 jajko, 2 łyżeczki miodu. olej do smażenia, Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto  rozprowadzamy tak aby było  cienkie.  Obsmażamy na złoty kolor z obu stron

cookpl
kanelbullar- cynamonowe bułeczki 186

drożdży (opakowanie drożdży instant), 50 g cukru, 300 ml mleka, 50 g masła, Szczypta soli Składniki na nadzienie: 50 g cukru, 75 g masła,  2 łyżeczki cynamonu. Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże całość mieszamy. Następnie dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręka. Gdy ma odpowiednią(...)konsystencje odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką . Na stolnicy z wysypaną mąką rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez

cookpl
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 241

pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki(...)godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego

Delicious Titbits