jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo: cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy(...)cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez
Mia Cucina Sofietamakiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych 30 g orzechów laskowych 3-4 morele łyżka miodu białko Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone
sama złodycz200ml przegotowanej zimnej wody, 120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 250ml mleka, 400g mąki pszennej, 80 g cukru, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć
Z miłości do słodkościczuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić
Z miłości do słodkościprzeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%, mleko. Żółtka wbić(...)cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościszklanki kaszy manny, szklanka letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki serka wiejskiego, 2 łyżki miodu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić
Z miłości do słodkości180st. Masa: 5 jabłek, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, budyń waniliowy, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować(...)minutę, aż masa zgęstnieje. Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościjajka, 2 szklanki startej dyni, 2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz
Z miłości do słodkościłyżki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 laski wanilii, 100g mlecznej czekolady, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon
Z miłości do słodkościszklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła, łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić(...)Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa: 750g białego sera, 3 jajka, 300g cukru, 40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną
Z miłości do słodkościoleju rzepakowego (użyłam Rapso), 3/4 szklanki brązowego cukru, szklanka marmolady jabłkowej, białko, 1/2 laski wanilii, 3/4 szklanki płatków owsianych, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki suszonej jagody goji Skworcu , 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć(...)cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec około 12-14minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościzagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć
Z miłości do słodkościnatknelam sie na taki oto przepis . Poniewaz wygladal na dosc interesujacy postanowilam ten cudny chlebek zrobic samodzielnie. Chlebek okazal sie pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak. Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej(...)lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie: Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase. W osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem. Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem
Przysmaki Karolkimleka 1.5 lyzeczki nitek szafranu( saffron strands) kostka masla 2 cebule 2 szklanki basmati ryzu 1 zielona papryka pietruszka natka 4 lyzki soku z cytryny. 2 lyzeczki cynamonu garsc rodzynek Wykonanie: 1 . Do miski nalewamy jogurt, ginger, czosnek,garam masala, chilli, 1 lyzeczke soli i kurczaka- mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h. Dodajemy kurczaka(...)Odstawiamy 3. Gotujemy mleko, wrzucamy szafron. odstawiamy 4. Gotujemy ryz- wdl przepisu. 5. Kurczaka wrzucamy do garnaka z cebula, dodajemy mleko z szafranem, 1 lyzeczke soli, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, ryz, - dusimy na malym ogniu ok 45 min. 6. Dodajemy pokrojona w kosteczke papryke i natke pietruszki- dusimy ok 5-10 min I gotowe. Mozna do smaku dodawac wiecej
Smaki EdytyZapraszam na mielone troche inaczej :) czyli - Marokanskie mielone- Maroccan meat balls Skladniki 500 gr mielonego wolowego lub jagnieciny 200 gr ryzu 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka papryki 1 lyzeczka kolendry 150 gr masla lub ghee 2 cebule skrojone w kostke 1/4 lyzezki szafronu 300 ml bulionu kurczakowego pokrojona pietruszka 2 lyzki souk z cytryny pieprz Wykonanie: Laczymy ryz, mielone(...)cynamon, kolendre, papryka. Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy kolor. Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30-40 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z ryzem Danie ma niebianski smak. Serdecznie polecam I zycze smacznego
Smaki Edyty