drożdży (opakowanie drożdży instant), 50 g cukru, 300 ml mleka, 50 g masła, Szczypta soli Składniki na nadzienie: 50 g cukru, 75 g masła, 2 łyżeczki cynamonu. Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże całość mieszamy. Następnie dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręka. Gdy ma odpowiednią(...)konsystencje odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką . Na stolnicy z wysypaną mąką rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez
cookplpomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko. Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki(...)godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego
Delicious Titbitsłyżki) 5 jajek 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek - 30 dag 5 łyżek cukru do posypania owoców i cynamon Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą
Fabryka pomysłówpolewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa: 100 g śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy(...)połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy o 30 cm x 20 cm (ja użyłam ciut większej) i pieczemy
Delicious Titbitsłyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy(...)można przechowywać parę miesięcy). Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy
Pudełko rozmaitościwłoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana
greenscarfrazową) 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania) 200 g masła 0,5 kg miodu (ok. 320 ml) torebka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta grubo mielonego pieprzu czarnego szczypta soli 3 jajka szklanka cukru 18 dag proszku do pieczenia łyżeczka sody Masło i miód rozpuścić na patelni. Dodać przyprawy
Weekendy w domu i ogrodziesię rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim ogniu smażymy owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe i równomiernie oblepione karmelem. Pod koniec obsypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 4. MASA Z CZEKOLADĄ (7 min) Jajka wbijamy do miski, dodajemy biały i brązowy cukier (można dodać też tylko jeden rodzaj) i miksujemy
Nerds Kitchendlatego zachęcam Was do samodzielnego przygotowania tej przyprawy, nie trwa to dłużej niż kilka minut, a efekt jest niesamowity. Polecam! Składniki na przyprawę korzenną do pierniczków: 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu lub przyprawa do ciasteczek Spekulatius DODATKOWO
Rozpustne gotowaniemiękkiego masła 150 g cukru 70 ml melasy 50 ml złotego syropu 75 ml mleka 1 żółtko 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1.2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Melasę, syrop, mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) 250 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej 30 g kakao 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 40-50 orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej żółtko szczypta soli cynamon coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać
More food, love and dreamszależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim
Be Fit Be Strongjest - ciepłe, aromatyczne i dietetyczne! Ciasto marchewkowe z kubeczka bez grama mąki :) Składniki: 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach 1 jajko 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie miód, stewia, ksylitol, syrop z agawy Otręby zmielić na mąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować
Chocolate Muffin Blogczęści z nich zrobiłam dwa pyszne koktajle. Składniki: 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 duża łyżka miodu rzepakowego kilka listków mięty pieprzowej 1 szklanka maślanki 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. W smaku pychota. Konsystencja gęsta i galaretkowata
Jemy Pijemy