cynamon - 3631 przepisów (strona:118/243)

Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 304

porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką (Marthy Stewart) 151

zastąpić cukrem waniliowym) łyżka proszku do pieczenia łyżeczka soli ok. 2 szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste) Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki cynamonu 115 g stopionego i ostudzonego masła szczypta soli Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Sposób przygotowania: Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno

Słodka Strona
815. Ryż zapiekany z jabłkiem. 273

śmietaną*z kremówką, masłem i cukrem trzcinowym Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne.Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;)Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo, to nie jest nawet moja klasa tak dobrze bawię się

More food, love and dreams
Świąteczny zielony sernik korzenny 188

Długo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona

My Culinary Art
Babeczki z orzechowymi powidłami 163

orzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek. Szkoda mi było zjeść je z pieczywem, dlatego upiekłam babeczki :) Polecam Wam te powidła. Ja na pewno po nie sięgnę ponownie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 205

chyba najfajniejszych świąt w roku :)Składniki:pół litra wody,3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),2 łyżki miodu,1 łyżeczka goździków,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,2 laski cynamonu,1 laska wanilii,ok. 5-7 cm kawałek świeżego imbiru.Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Imbir oskrobać delikatnie i pokroić w plasterki. Do garnuszka wlać wodę. Dodać cukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski - część 1, ciasto 194

Składniki: 1 kg mąki pszennej 500 g miodu 250 g masła 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków Przygotowanie: Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj

Food Square
Kruche ciasteczka korzenne 181

pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka 1 duże jajko 400 g mąki pszennej razowej szczypta soli 3 łyżki przyprawy korzennej (lub własnej mieszanki składającej się z: goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej) Przygotowanie:  Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj

Food Square
Jabłuszka w ślimaczkach 105

sztuk) 400 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 1/4 łyżeczki soli 225 ml mleka (1,5%) 25 g masła nadzienie: 3 jabłka 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka (1,5%) dodatkowo: 3 łyżki mleka (1,5%) 2 łyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 177

prostu pyszne. Spróbujcie, nawet jeśli macie ciepłe dłonie. Cynamonowo-kawowe kakao Składniki: (na 1 porcję) 300 ml mleka (1,5%) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe Kakao, kawę i cukier wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Przelać do szklanki, włożyć łyżkę lub dwie lodów. Podawać gorące. Smacznego! Poza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 133

ciemnej czekolady (70%) 25 g mlecznej czekolady 25 g białej czekolady 4 banany kruszonka: 50 g miękkiego masła 30 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżka cynamonu 65 g orzechów laskowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy. Czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jak pudding, czyli ostatnie zimowe wypieki 163

daktyli 180 ml wody 100 ml ciemnego rumu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 g masła 55 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżczeka kardamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 banana dodatkowo: 2 banany Cukier na karmel umieścić w garnku z wodą i goździkami. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa kawa... Dobre to? 147

Składniki: (na 2 porcje) 200 ml mocnej kawy 250 ml gorącego mleka 80 g puree z dyni 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu 50 ml śmietany kremówki (38%) Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 167

które stanowią wypełniacz dla tych ze sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu 15 g kardamonu 10 g mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry 5 g ziarenek wanilii 3 g ziela angielskiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You... 98

innych - marchewkowych, buraczanych - ale jabłkowe są tak dobre, że zawsze wygrywają... Chipsy jabłkowe Składniki: (na 2 blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze