porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego
Z butelką mleczka w tlezastąpić cukrem waniliowym) łyżka proszku do pieczenia łyżeczka soli ok. 2 szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste) Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki cynamonu 115 g stopionego i ostudzonego masła szczypta soli Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Sposób przygotowania: Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno
Słodka Stronaśmietaną*z kremówką, masłem i cukrem trzcinowym Kolejne smaki dzieciństwa, tym razem jednak zapieczona. Kiedyś jedzony tak" ryż wymieszany z tartym jabłkiem, zalany śmietaną i posypany cukrem i cynamonem. Obie wersje pyszne.Jakoś tak na stare smaki wzięła mnie ochota ;)Wczorajszy wieczór udany. Nadal mnie dziwi, że pomimo, to nie jest nawet moja klasa tak dobrze bawię się
More food, love and dreamsDługo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona
My Culinary Artorzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek. Szkoda mi było zjeść je z pieczywem, dlatego upiekłam babeczki :) Polecam Wam te powidła. Ja na pewno po nie sięgnę ponownie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennachyba najfajniejszych świąt w roku :)Składniki:pół litra wody,3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego),2 łyżki miodu,1 łyżeczka goździków,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,2 laski cynamonu,1 laska wanilii,ok. 5-7 cm kawałek świeżego imbiru.Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Imbir oskrobać delikatnie i pokroić w plasterki. Do garnuszka wlać wodę. Dodać cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 kg mąki pszennej 500 g miodu 250 g masła 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków Przygotowanie: Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj
Food Squarepudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka 1 duże jajko 400 g mąki pszennej razowej szczypta soli 3 łyżki przyprawy korzennej (lub własnej mieszanki składającej się z: goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej) Przygotowanie: Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj
Food Squaresztuk) 400 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 1/4 łyżeczki soli 225 ml mleka (1,5%) 25 g masła nadzienie: 3 jabłka 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka (1,5%) dodatkowo: 3 łyżki mleka (1,5%) 2 łyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu pyszne. Spróbujcie, nawet jeśli macie ciepłe dłonie. Cynamonowo-kawowe kakao Składniki: (na 1 porcję) 300 ml mleka (1,5%) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe Kakao, kawę i cukier wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Przelać do szklanki, włożyć łyżkę lub dwie lodów. Podawać gorące. Smacznego! Poza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciemnej czekolady (70%) 25 g mlecznej czekolady 25 g białej czekolady 4 banany kruszonka: 50 g miękkiego masła 30 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżka cynamonu 65 g orzechów laskowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy. Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaktyli 180 ml wody 100 ml ciemnego rumu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 g masła 55 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżczeka kardamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 banana dodatkowo: 2 banany Cukier na karmel umieścić w garnku z wodą i goździkami. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na 2 porcje) 200 ml mocnej kawy 250 ml gorącego mleka 80 g puree z dyni 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu 50 ml śmietany kremówki (38%) Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre stanowią wypełniacz dla tych ze sklepu. Taka przyprawa jest więc zdecydowanie mocniejsza, dawkujcie ją więc z głową. Domowa przyprawa do piernika Składniki: (na 80 g przyprawy) 25 g cynamonu 15 g kardamonu 10 g mielonego imbiru 5 g czarnego pieprzu 5 g goździków 5 g gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry 5 g ziarenek wanilii 3 g ziela angielskiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnych - marchewkowych, buraczanych - ale jabłkowe są tak dobre, że zawsze wygrywają... Chipsy jabłkowe Składniki: (na 2 blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrze