cynamon - 3631 przepisów (strona:115/243)

Świąteczne pierniczki 182

pieniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamonu i tych wszystkich przypraw korzennych ale córeczka nalegała i w tym roku powstały nasze pierwsze małe świąteczne cudeńka. Dodałam niewiele przypraw korzennych i jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre. składniki: 275 g pszennej mąki 100 g drobnego brązowego cukru 75 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy(...)już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu. a tu nasze ulubione  ciasteczka czekoladowo-migdałowe  w świątecznej odsłonie

Monia miesza i gotuje
Szarlotka z żurawiną 167

dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi). Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem

Monia miesza i gotuje
Rolada z jabłkami 205

Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta zajmuje nam dosłownie chwilę. Oryginalny przepis zawiera jabłka, ale pomyślałam, że świetna też będzie(...)x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 średnich jabłek 2/3 łyżki przyprawy do szarlotki lub cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Papier do pieczenia (obowiązkowo!) Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 212

mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 3-4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo

Fabryka pomysłów
Paszteciki z morelami/wiśniami 101

łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     Szczypta cynamonu     szczypta soli II Nadzienie wiśniowe:     30 dag wiśni     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki(...)soku z cytryny     szczypta soli Przygotowanie: I nadzienie: Morele wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, sok z cytryny, cynamon i sól. Gotować na średnim ogniu do rozpadnięcia owoców, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. II nadzienie: Wiśnie wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną

Fabryka pomysłów
Racuchy z jabłkami 136

Składniki : 1kg jabłek, szklanka mąki, łyżeczka cynamonu, 1 jajko, 2 łyżeczki miodu. olej do smażenia, Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto  rozprowadzamy tak aby było  cienkie.  Obsmażamy na złoty kolor z obu stron

cookpl
kanelbullar- cynamonowe bułeczki 127

drożdży (opakowanie drożdży instant), 50 g cukru, 300 ml mleka, 50 g masła, Szczypta soli Składniki na nadzienie: 50 g cukru, 75 g masła,  2 łyżeczki cynamonu. Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże całość mieszamy. Następnie dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręka. Gdy ma odpowiednią(...)konsystencje odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką . Na stolnicy z wysypaną mąką rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez

cookpl
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 194

pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki(...)godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego

Delicious Titbits
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 390

łyżki) 5 jajek 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek - 30 dag 5 łyżek cukru do posypania owoców i cynamon Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Zmiksować masło z cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą

Fabryka pomysłów
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi 278

polewą ... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa: 100 g śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy(...)połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy o 30 cm x 20 cm (ja użyłam ciut większej) i pieczemy

Delicious Titbits
Apple Pie 170

łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy(...)można przechowywać parę miesięcy). Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy  na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy

Pudełko rozmaitości
Wegańskie korzenne ciasteczka 258

włoskich) 150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana

greenscarf
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 130

razową) 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania) 200 g masła 0,5 kg miodu (ok. 320 ml) torebka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta grubo mielonego pieprzu czarnego szczypta soli 3 jajka szklanka cukru 18 dag proszku do pieczenia łyżeczka sody Masło i miód rozpuścić na patelni. Dodać przyprawy

Weekendy w domu i ogrodzie
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 216

się rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim ogniu smażymy owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe i równomiernie oblepione karmelem. Pod koniec obsypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 4. MASA Z CZEKOLADĄ (7 min) Jajka wbijamy do miski, dodajemy biały i brązowy cukier (można dodać też tylko jeden rodzaj) i miksujemy

Nerds Kitchen
Przyprawa korzenna do pierniczków. 174

dlatego zachęcam Was do samodzielnego przygotowania tej przyprawy, nie trwa to dłużej niż kilka minut, a efekt jest niesamowity. Polecam! Składniki na przyprawę korzenną do pierniczków: 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu lub przyprawa do  ciasteczek Spekulatius DODATKOWO

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania