owsianych ok. 17 g budyniu śmietankowego bez cukru w proszku (połowa 35 g opakowania) 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego) cukier puder trzcinowy 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) przyprawy: cynamon opcjonalnie: surowe kakao Przygotowanie: Jabłko kroimy w łódeczki i pozbywamy się środka. Obtaczamy je w cukrze pudrze i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika(...)gotowy, zmniejszamy ogień do minimum i dosypujemy płatki owsiane. Całość łączymy ze sobą i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Po przelaniu owsianki do miski dodajemy upieczone kawałki jabłka. Wszystko możemy posypać cynamonem oraz kawałkami surowego kakaa. Smacznego :) Obserwuję ludzi, gdy nie mogą znieść ciszy. Gdy ich ciała bezwiednie poruszają się w nieznanym
Weganizm infantylnypłaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli mokre: 3/4 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu śmietankowego dodatkowo: 3-4 brzoskwinie cynamon (opcjonalnie) sos czekoladowy (opcjonalnie) Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie(...)ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu. Nie lubię pałać entuzjazmem tylko przez chwilę. Nie lubię tracić chęci. Nie lubię nie mieć motywacji. Nie lubię poczucia bezsensu
Weganizm infantylnyrano wystarczy ją tylko podgrzać, co pozwala na znaczną oszczędność czasu :-) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego garstka rodzynek filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Wieczorem wsypałam płatki, siemię oraz rodzynki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie płatki i rodzynki zmiękły. 2. Rano owsiankę(...)podgrzałam, uważając, żeby się nie przypaliła. 3. Przełożyłam do miseczki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem
Kulinarny Pamiętnikpozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki Przygotowanie: Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej(...)czasie płatki i śliwki zmiękły. Rano dodałam łyżeczkę miodu i podgrzałam owsiankę, uważając, żeby się nie przypaliła. Przełożyłam do miseczki, na wierzchu ułożyłam plasterki śliwki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem
Kulinarny Pamiętnikłyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam(...)nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka * dodatkowo - do podania: szczypta cynamonu Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią. Gdy rabarbar był już miękki wystudziłam go i zblendowałam na gładką masę, dodając mleko. Koktajl przelałam do kieliszków i posypałam szczyptą cynamonu
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion ) - 3 łyżki rodzynek - 15 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - szczypta cynamonu - 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Wykonanie Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić
Świat Smakujajka - 10 dag cukru - 10 dag roztopionego masła - szczypta soli Nadzienie - 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek - 4 dag masła - 4 łyżki cukru - 4 łyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut(...)mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtka – białka zachować – cukier i sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Powoli wlać rozdrobnione masło
Świat Smakuzwykłą pszenną] 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 3 kg szarej renety 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć(...)cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać puder , cynamon i delikatnie wymieszać, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka [delikatnie aby, nie połamać plasterków].Na wychłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa
Moje domowe kucharzenie100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki 400g drobnych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dodajemy wanilię i mieszamy. Na koniec dodajemy(...)mieszamy całość. Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka
Sto kolorów kuchniosób dbających o linię. Inspiracja , którą trochę zmodyfikowałam. Składniki: 4 średnie jabłka 1 białko 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu cynamon Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy ok. 15-20 minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy
Truskawkowa Fiestapomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki Uczeń słucha Mistrza Sprzęt Kitchen Aid Dorady zamarynowane, gotowe do pieca
Moja smaczna kuchniaciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki ½ łyżeczki imbiru opcjonalnie łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka(...)kości i drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak lub mielone), posiekaną cebulę i czosnek - dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon i imbir – wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu
Fabryka pomysłównajlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier puder oraz kakao Masło stopić(...)jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę. Do dużej miski przesiać kakao, dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać. Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto. Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać
wyzwania kuchennejuż za cycem węszy. Więc czym prędzej go do ulubionej bimbałeczki, a sama poddaję się konsumpcji wspomagająco- pobudzającej. Ooo, tak! banany dwa szklanica kawy rozpuszczalnej szklanica jogurtu naturalnego szczypta cynamonu Wszystkie składniki zblendowałam razem. Przelałam do filiżanki i posypałam cynamonem, ( dla lepszego efektu wierzch można spowić bitą śmietaną, jednak ja na takie luksusy jeszcze poczekam
bastalena