cynamon - 3631 przepisów (strona:101/243)

Szarlotka z lukrem 427

300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie:   Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować(...)drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto

Ala piecze i gotuje
Ciasto z gruszkami 250

proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek(...)opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy ciepły budyń na ciasto, następnie na budyń układamy gruszki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C na około 40 min. Po 15 min pieczenia na ciasto sypiemy płatki migdałów, w ten sposób zapobiegniemy ewentualnym spaleniu się migdałów

zjem to blog kulinarny
Morelkowo Brzoskwiniowo 6 - podsumowanie 134

Śniadania ryż z jabłkami i brzoskwiniami omlet brzoskwiniowy  Przepisy Joli: Słynne morele Jacka1f 3 kg najlepszych moreli *, jakie można kupić. 1,5 kg cukru. Pół laski cynamonu, 3 kardamonki, 6 goździków. Zasypujemy cukrem połówki moreli i zostawiamy na noc. Potem już najwolniej, jak się da, na malutkim ogniu - 3 dni po 2 godziny. Na ostanie(...)Jabłka zetrzeć na tarce,brzoskwinie pokroić w ósemki. Do ryżu dodać żółtko i ubite na piane białko.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryz, jabłka i brzoskwinie.Ostatnia warstwę (ryżu) posypać cynamonem, ułożyć kilka kłaczków masła i zapiekać w temp.180 st.20-30 minut.(zależy od piekarnika) Podawać z frużeliną wiśniową i śmietaną

Sto kolorów kuchni
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 417

szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej - marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę(...)masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel .  Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie

Grunt to przepis!
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 332

JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami: - masło zawsze musi być mocno schłodzone - ciasto zagniatamy nożem, siekając je na stolnicy - nie ogrzewamy ciasta dłońmi - przed(...)Składniki na ciasto zagniatamy siekając nożem na stolnicy. Ciasto owiń w folię schładzaj w lodówce 30-60 minut. 3/4 ciasta wyłóż na blachę posyp kakao, ułóż posiekane jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, odrywając po kawałeczku formuj w małe kółka i wykładaj na jabłkach. Gotowe włóż do piekarnika i piecz 50 minut na złoty kolor. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Owsianka z jabłkiem i rodzynkami 185

Zdrowe i sycące śniadanie... Płatki owsiane na mleku z prażonym jabłkiem i rodzynkami :) Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek małe jabłko łyżka masła cynamon szczypta soli Do rondelka wsypać płatki, dodać szczyptę soli i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać rodzynki. Gotować około 5 minut, aż zgęstnieje.  Jabłko obrać, pokroić w kostkę i razem(...)cynamonem podsmażyć na maśle. Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczki i wyłożyć na wierzch kawałki jabłka.   Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami 224

potrzebne: - 8 jabłek (u mnie odmiana Piros - uwielbiam letnie jabłka! :)  - pół szklanki malin  - 2 łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich  - 4 białka jaj  Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką

Sajkofanka smaku
Prawdziwy biszkopt z kakao 175

tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można(...)też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę. Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam

prawdziwe jedzenie
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 164

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy

prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 180

Składniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości.  Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.  Podsmażamy(...)soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec. Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem

prawdziwe jedzenie
Modra kapusta w czerwonym winie 104

Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut,  w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce.  Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę

prawdziwe jedzenie
Sos jagodowy na ciepło 272

lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :)   Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego

PastelFood
Karmelowa tarta ze śliwkami 123

Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone(...)piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Sernik doskonały 220

masła - 1 budyń śmietankowy - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa ciemna: - 1 szklanka cukru zwykłego - 1 kostka margaryny - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody - 1 łyżeczka cynamonu - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy(...)oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cynamon wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Masę studzimy i dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wszystko miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Chutney z czerwonych porzeczek 193

tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem. Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być bardzo pikantny, przechodzący(...)kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu - 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu - 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu - 1 łyżka czerwonego octu winnego - szczypta cynamonu Przygotowanie: Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, umieszczamy w garnku o dość grubym dnie. Dodajemy do porzeczek cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię