dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej przyprawa w młynku cynamon z wanilią (użyłam Kamis) Przygotowanie: Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną
Moja smaczna kuchniaMożecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę. Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu i kardamonu! Obłędne! ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje(...)zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. - 1,5 kg jabłek - 50 g cukru brązowego - 100 g cukru białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty
SMYKWKUCHNImiękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem(...)oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę
Niezły Młynekzaczynamy! Przepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku 4 duże brzoskwinie 50 ml białego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 4 łyżki masła 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz i odstawiamy na bok na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy(...)się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży). 3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma
My Culinary Artświątecznym obżarstwie czas na coś lżejszego. Pyszna szarlotka dobra na wszystko. Tym razem jest to wersja klasyczna z kruchego ciasta bez żadnych dodatków, nie ma w niej nawet cynamonu gdyż nie wiem czemu nie miałam go w domu. Dosyć rzadka sytuacja gdyż używam go nałogowo do wszystkiego i zawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna(...)szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru 1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek łyżeczka cynamonu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice. Dodajemy cukier śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego
ciastkarnia na kruchym spodziezrobię "napad" na krzaczki w najbliższym czasie i pewnie pokarzę wam nowy przepis z borówkami w roli głównej. Składniki: ( porcja na 3 pucharki) 2 szklanki mielonych migdałów szczypta cynamonu 2 szklanki mleka 2 szklanki jogurtu naturalnego szklanka zmiksowanych truskawek 2 kiwi Mielone migdały zalewamy mlekiem i jogurtem, dodajemy cynamon do smaku. Na spód naczynia dajemy zmiksowane truskawki i zalewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieokoło 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie
ciastkarnia na kruchym spodzienajlepsze połączenie to gruszka z czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną się przy gotowaniu. Najpierw należy(...)obrać gruszki i pozbyć się środka. ( najlepiej zrobić to specjalną łyżką) Następnie do garnka wlewamy wino, dodajemy cynamon, cukier i wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas gruszki należy obracać tak aby były one z każdej strony równo nasączone winem i przyprawami. Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki
ciastkarnia na kruchym spodzieowsianki dodać parę łyżek cukru to już skandal:P. Osobiście bez odpowiedniego dosłodzenia owsianki nie dał bym chyba rady. Składniki pół szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek szczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym dnie lub teflonowym, podsmażamy płatki owsiane na suchej patelni by się lekko zarumieniły. Ściągamy(...)chwile płatki owsiane z ognia i dolewamy mleko. Zagotowujemy owsiankę i na małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem rozduszamy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki a na górę polewamy malinami.Smacznego Rada. Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może
zjem to blog kulinarnySkładniki (2-3 porcje): 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki mleka krowiego (opcjonalnie) 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) 1 łyżka miodu odrobina masła płatki owsiane błyskawiczne Do garnka wlewamy mleko kokosowe, mleko krowie (opcjonalnie), dodajemy cynamon. Wsypujemy płatki owsiane wedle uznania (ja dodaję około 3 łyżek, ponieważ nie lubię gęstej owsianki). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
Tajskie smakirozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta(...)pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat do tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy
Tajskie smakijajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów 200g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą(...)Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy marchewkę, brzoskwienię pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe i migdały (najlepiej pokruszone) - całość delikatnie mieszamy łyżką.Odmierzamy i dodajemy łyżeczkę cynamon, sody i soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp
Kolizje Smakówsuszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy
Kolizje Smakówbrązowego cukru 400 gram dyni startej na dużych oczkach 2 brzoskwinie z puszki ( można pominąć) 50g wiórek kokosowych 60g migdałów 200g mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Kiedy składniki(...)naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy cynamon, sód, sól i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Nieco przestudzone
Kolizje Smakówcukru trzcinowego 2 duże jajka 170 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie marchewki szczypta soli starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu Polewa: 100 g cukru pudru 200 serka naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny do przybrania: starta marchewka Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, jajka oraz olej i ucieramy mikserem do jednolitej piany. Dodajemy(...)proszek do pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce
Kolizje Smaków