cukinia - 19119 przepisów (strona:974/1275)

Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem 152

warzywniaku pełno cukinii ale nie mogłam sobie odmówić i kupiłam tanio piękne bakłażany. Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii i pomidorów 202

Sezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 472

Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe

Simply Food
Pasztet z cukinii 194

Dzisiaj w roli głównej cukinia. Nasze ulubione warzywo, bo można z niej wyczarować wspaniałe potrawy i nigdy nam się nie nudzi. Tym razem robiłam pasztet. Tak mnie troszkę kusiło by dorzucić smażonego boczku, ale w ostateczności zrezygnowałam, niech będzie wegetariański. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 414

minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego :) Polecam także przepis na sałatkę z cukinii po koreańsku

Moja Książka Kucharska
Sos z warzyw na zimę 189

Dziś zrobiłam kolejną kombinację sosu z warzyw. Bazą jest cukinia. Taki sos świetnie pasuje jako sos do pizzy lub sosu do makaronu. Pikantny z nuta słodyczy i lekko kwaśny. Po prostu pycha - nie wierzycie ? To sami się przekonajcie i zróbcie. Do sosu miałam okazję użyć przypraw od Cykoria . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Keks 142

skórka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały ) – u mnie kostka ananasa, moreli suszonej, chipsy bananowe, żurawina, chipsy kokosowe, kostka mango, kostka czerwonej i zielonej papai, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukinia, czereśnie i orzechy Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać mąką a piekarnik rozgrzać do temperatury 180stopni. Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Ciągle

Pieguskowa Kuchnia
Greckie warsztaty z Teo Vafidisem 151

klik . Wspólnie przygotowaliśmy Krewetki z Orzo, naparem Krocus Kozanis i serem feta. Inne grupy przygotowały pyszny deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri, filet z kurczaka z cukinią, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami Kalamata i świeżymi ziołami oraz Tzatziki. Dziękuję za to spotkanie organizatorom tego wydarzenia: firmie Kenwood, przesymaptycznej Joli Bałachowkiej oraz T. Dekerowi za słodki poczęstunek i firmie Winiary za upominki

Pieguskowa Kuchnia
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa 200

podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. PIECZONE WARZYWA marchewka bataty szparagi cukinia sól, pieprz, ulubione zioła olej Warzywa obrać pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej

Pieguskowa Kuchnia
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis 278

herbata – kwas chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych

Kate's Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 462

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowie z ogródka 196

chcemy używać jak najwięcej zdrowych produktów.  Dlatego mega frajda zaczyna się w momencie gdy w ogródku pojawiają się własne warzywa.     Do tej pory były już ogórki, cukinie, kabaczki, pietruszka, por, seler, lubczyk, bazylia, szczypior i liście chrzanu. Wczoraj dodatkowo w koszyku wylądowały pierwsze pomidory. Pomidory koktajlowe w różnych odmianach: czerwone małe i duże żółte i żółte gruszkowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Żółta cukinia nadziewana 207

wiecie bardzo lubimy faszerowane warzywa. Dziś polecam cukinię ale żółtą. Zawsze robiłam zielona a tym razem upiekłam żółtą. Danie idealne na obiad lub ciepłą kolację. Upały, upałami ale coś trzeba jeść. Do farszu użyłam pysznego sera korycińskiego z czosnkiem od Agnieszki i Marcina Bielec Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU - sałatka słoikowa na zimę 2384

słoikach, w razie potrzeby dolewamy roztworu z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. W chłodnym i ciemnym miejscu sałatka przechowa się  bez problemu. Smacznego :) Polecam przepis na cukinię po koreańsku

Moja Książka Kucharska
Gazpacho 154

pomidorki o które tak się troszczy bardzo, bardzo dziękuje. Porcja dla 2 osób. Składniki: - 3 średnie pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 1 ogórek gruntowy - 1/2 czerwonej cebuli - 1 plaster cukinii o szerokości 1 cm, (tu już nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego

Apetyczna babeczka