warzywo znamy głównie jako dodatek do obiadów. A gdyby tym razem kalafior posłużył nam jako główny składnik do tortu ??!! Jednym z moich ulubionych przepisów jest to czekoladowe brownie z cukinii , więc koniecznie musiałem wypróbować ciasto na bazie kalafiora. Tylko jak to tak? Kalafior z malinami? Panie, toż to nie pasuje do siebie! A jednak. Nie dość, że pasuje to jeszcze
PaleoLifesezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone
Kulinarne przygody Gatitydotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy
GRUBY WAŁEKwodę mineralną z plastrami cytryny i mięta, domowe kanapki i ciasteczka, a w porze obiadowej podać nasze przepyszne warzywne kotleciki :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora 2 duże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża papryka 6 pieczarek 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega
Kuchnia od dwojgaparze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone
Kulinarne przygody Gatityłyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa w pół plasterki.Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka.Wszystko przekładamy do miski
Sama słodycz i szczypta chiliburaczki przepołowić. Posypać grubą solą morską. Polać oliwą i octem winnym, a następnie miodem. I podawać :) Jak widać na zdjęciu wyżej, buraczki piekłam równolegle z pierwszą w tym roku cukinią z pierwszymi tegorocznymi grzybami. W drodze do lub z pracy często w rękach kobiet widzę ostatnio książki Lisy Scottoline . Postanowiłam sprawdzić pióro autorki i wybrałam na początek "Mów do mnie
Weekendy w domu i ogrodziePlacki z cukinii idealnie sprawdzą się na obiad w gorące dni, kiedy nikt nie ma ochoty na syte dania mięsne. Wychodzą złociste i pysznie chrupiące. Smakują najlepiej w połączeniu z lekkim sosem koperkowym. Zapewniam Was, że każdy domownik z pewnością je polubi i staną się jednym z częstych obiadów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas. Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata
Cooking for Emilyposiłek. Tradycyjnie mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i oleju rzepakowym. Warzywa oprószyłam ziołami, świeżo zmielonym pieprzem. Jest tak jak lubię - zdrowo, ziołowo. Wersja wegetariańska? zrezygnujcie z mięsa, dodajcie np. cukinię i paprykę, może chili? Takie wersję też lubię, ale dziś padło na wersję z chudym mięsem - pierś bez skóry to 1,3g tłuszczu. Pierś możecie zastąpić
Zasmakuj KuchniTwarogiem, który w domu uwielbiamy. Znam i przygotowuję w domu wersje ze szczypiorem, cebulką, suszonymi pomidorami, ziołami, ogórkiem (świeżym, konserwowym, kiszonym), papryką (pieczoną, świeżą lub marynowaną), czy pieczoną cukinią. To wersje wytrawne gdzie nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu i ziół - z solą już nieco ostrożnie. Wersje na słodko? Proszę bardzo. Twarożek świetnie komponuje się z bananami, truskawkami
Zasmakuj KuchniRyż z warzywami i tuńczykiem to dzisiejsza propozycja na pyszny, sycący obiad. Do tego dania można dodać również inne warzywa np. cukinię albo czerwoną paprykę i również będzie pysznie, polecam. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki żółta fasolka szparagowa zielona fasolka szparagowa 1 duży zabek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki
magiczna kuchnia Kasidół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :) Składniki na 2 osoby: 1/2 dużej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1/2 niewielkiej główki cebuli 1 nie duża cukinia 5-6 pieczarek kilka różyczek brokuła mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle <---Klik 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szkl wody 1 łyżeczka warzywka np. domowej roboty sól, pieprz
Gotowanie...to proste !upiekłam w piekarniku kotlety drobiowe z marchewką. Często zamiast smażyć kotlety na patelni piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety pieczone z prażoną cebulą , kotlety wieprzowe z cukinią . to znacznie skraca czas. Upiekłam 12 kotletów kotletów drobiowych z marchewką. Co zrobić na obiad? Polecam pyszne Pieczone Kotlety drobiowe z marchewką: Składniki: 350-400 g mięsa mielonego z kurczaka, najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięburaczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne nadziane są pysznym , lekko słonym farszem z botwinki i bryndzy. Drugie natomiast fasolką, cukinią i papryką z mixu Italian Bonduelle. Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt. Całość obowiązkowo podajcie z groszkiem cukrowym i malinami. Zaręczam, że nie będziecie żałować
Mienta blog