roku miałam zaszczyt poprowadzić trzy edycje warsztatów kulinarnych dla seniorów w Kuchni IKEA. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni i najedzeni, co traktuję jako mój wielki sukces. Wspólnie ugotowaliśmy ciecierzycę z cukinią w sosie pomidorowym, duszoną kapustę czerwoną z tempeh, ciasteczka owsiane z bananem, gorzką czekoladą i nasionkami chia, ciasto marchewkowe z ananasem i wiele wiele innych dań. Udane warsztaty zaowocowały zaproszeniem
Looking for Cookingszybki obiad, który zapewni energetycznego kopa, na aktywny dzień. Szkoda przecież spędzić dzień w kuchni, prawda? Słońce nie odpuszcza - korzystajmy. Składniki: kuskus młoda kapusta lub pak choi papryka cieciorka cukinia Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyj i pokrój na równe kawałki. Używam cieciorki z zalewy, którą przed użyciem przepłukuję pod strumieniem gorącej wody. Jeśli nie posiadamy takiej, to równie dobrze możemy użyć
Karczma HonoriettySkładniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 2 cebule 1 słoik krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Sposób … Czytaj dalej Spaghetti z kukurydzą
czarrna od kuchnikilka minut z każdej strony podawać z ulubionymi dodatkami. Super smakuje z perskim ogórkami, jogurtem i miętą (przepis tutaj ) lub tzatzikami (przepis tutaj ) i np. sałatką ziemniaczaną z cukinią (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!restauracja włoska Estella . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill. Warzywa – bakłażana Cukinię 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule Kulkę mozzarelli Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano Warzywa pokrój na cienkie plastry, przypraw i na oliwie
Mojewlasne.plmoja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodrywać tylko płatki i je dodawać do sałatek czy owsianek bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę
SMYKWKUCHNISkładniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście
czarrna od kuchnibeszamelowy, wzbogacony dodatkiem sera. Koniecznie pamiętajcie o dodania gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle
Mieszam w Garnkusokiem z cytryny. Wymieszaj z czosnkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj z jogurtem i dopraw. PRZEPISY NA INNE PASTY KANAPKOWE: Z MARCHEWKI I BURAKA Z BOBU Z BAKŁAŻANA I CUKINII Z FASOLI DIETETYCZNY KREM CZEKOLADOWY Artykuł Przepisy na zdrowe pasty kanapkowe pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niedietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebyło potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem. Dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z jagodami, ale na dniach wyczekujcie bardziej wytrawnych przepisów na faszerowana cukinię, naleśniki ze szpinakiem i inne smakołyki. Składniki: 1 duży kubek 400 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru 6 łyżek cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki (na 2 porcje) 300-400g filetu z dorsza świeżego 200g kurek 1 duża cebula 3 łyżki śmietanki kremowej sól, pieprz ziołowy kilka różyczek brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko
Raj dla Podniebieniamałe zielone podłużne papryki 2-4 małe czerwone podłużne papryki 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub oliwy dodatkowo można wybrać inne warzywa: kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry biała cebula pokrojona w grube plastry kukurydza w kolbie ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie) sałata rzymska pokrojona na połówki por przekrojony wzdłuż
Sztuka gotowania w/g Samiryfritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 4 jajka 100 ml mleka sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób
Wanilia i Kardamon