sosem. Jest wilgotny, lepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać, naprawdę. Składniki: Sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 400 ml pasaty pomidorowej szczypta soli, oregano, majeranku, pieprzu i cukru oliwa do smażenia Nadzienie do muszli: 200 g sera ricotta(...)makaronu w kształcie dużych muszli 150 g sera mozzarella Wykonaj sos pomidorowy. W tym celu podsmaż na patelni posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę bakłażana i cukinię. Dodaj passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu z przyprawami wszystkie składniki 10 minut, a następnie ściągnij z ognia. Ugotuj makaron al dente, jednak uważaj aby się nie posklejał
Mango Papajafasolą: puszka czerwonej lub białej fasoli, puszka pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, duża czerwona papryka, marchewka, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plastrów świeżego imbiru, mała cukinia, 2 łyżeczki garam masali (u mnie firmy SKWORCU ) , czubata łyżeczka kurkumy, czubata łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz (do smaku), 2-3 szklanki wody, opcjonalnie kila łyżek śmietanki(...)mleka kokosoweg o Na patelnię z niewielką ilością tłuszczu wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, plastry marchewki i i paski papryki, smażyć kilka minut, dodać plastry cukinii, a następnie drobno posiekany imbir i czosnek. Dodać przyprawy. Smażyć minutę, dodać pomidory i koncentrat, zalać wodą (tak, by częściowo zakrywała składniki). Gotować około 15-20 minut, do miękkości warzyw, dodać odsączoną fasolę
Lekcje w kuchniodsyłam do mojego artykułu jak je zamrażać i po co Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz wpis Jak mrozić dynię . Rabarbar – zobacz wpis Jak mrozić rabarbar Czereśnie – zobacz wpis Jak mrozić czeresnie Szczaw, Botwinka
Dorota SmakujeSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis tutaj ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy do gulaszu zawiesinę z wody (ok. 100ml) i mąki ziemniaczanej, mieszamy. Gulasz podajemy z ulubioną kaszą
Qchnia po prostumięs wszelakich smażonych lub pieczonych i dań z ziemniaków w sam raz. Wzbogaci obiad mięsny lub dania z placków np. ziemniaczanych. Sos pieczarkowy z dodatkiem innych warzyw, np. cukinii, papryki lub pomidorów może stanowić samodzielne danie wege, np. do bagietki lub grzanek. Sos pieczarkowy przygotujecie na bazie zarówno kwaśnej śmietany, śmietanki (np. 30%) lub jogurtu naturalnego (lżejsza wersja). Polecam także(...)inne moje przepisy na sosy z pieczarkami: sos pieczarkowy z cukinią sos pieczarkowy sos pieczarkowo-pomidorowy Sos pieczarkowy SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 1 średnia cebula – 110 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła koperek świeży PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i siekam na cztery
Zasmakuj KuchniOlej do smażenia · Papryka czerwona · Papryka zółta · Cukinia · Fix Goulash · 200ml koncentratu pomidorowego · Puszka kukurydzy Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w słupki, solimy(...)smażymy na rozgrzanym oleju 2. Gdy mięso zaczyna być miękkie dodajemy pokrojone papryki w paski oraz cukinię w słupki 3. Kukurydzę następnie odlewamy z zalewu i dodajemy do mięsa 4. Fix Goulash rozrabiamy w szklance zimnej wody, hartując sos wlewamy go do wcześniej przygotowanego mięsa 5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy chilli oraz chwilę gotujemy
Kulinarna Chwilaktóre możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik). Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku *** Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny(...)przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę *** *** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek *** *** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone jeden na drugim) *** *** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią
Blog z Apetytemdodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera korzeniowego (mniej więcej wielkości małego ziemniaka) garść, posiekanych liści, młodej pokrzywy trochę mniej, niż garść, posiekanych listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka(...)dolać więcej wina lub trochę wody. Na koniec zagęść sos do lubianej konsystencji, zabiel śmietaną i dopraw pieprzem do smaku. Gotowe Czas na placki. Po obraniu wszystkich warzyw, poza cukinią . Ją zawsze używam ze skórką Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i zostaw aż puszczą sok. Po około 20 minutach odciśnij sok, dodaj posiekaną
Ogrodnik w podróżydruga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz z kolei był efektem tak zwanego czyszczenia lodówki Ale z czystym sumieniem polecam to połączenie! Por i pieczarki to zdecydowanie dobrana para
Healthycreations.plwykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu. Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj(...)bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarne S.O.S.wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu. Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj(...)bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarny S.O.S.ulubionych gatunków serów. Wszystko dozwolone. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny(...)śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz *** Fileta z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką
Blog z ApetytemSkładniki: 0,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cukinia 2 czerwone papryki 2 cebule 1 butelka passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyzka oliwy (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: 1. Kiełbasę przekrajamy wzdłóż na pół, następnie kroimy w plastry. 2. Podsmażamy na patelni - BEZ OLIWY (wystarczająca ilość(...)ewentualnie dodając na patelnię oliwę, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu. Przekładamy do garnka z kiełbasą. 4. Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą i wodą. 5. Cukinię przekrajamy wzdłóż na 4 części, następnie kroimy w plastry. 6. Papryki kroimy na małe paseczki. 7. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy mieloną paprykę, chilli i cukier
Prosto z Kotłacałkiem podobnie ;) Składniki: Ciasto: 750g mąki pszennej 2 żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chili 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych(...)oczkach (jak na surówkę). 2. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach - dodajemy do marchweki. 3. Czosnek przeciskamy przez praskę. 4. W misce umieszczamy wszystkie składniki farszu i wyrabiamy rękami, aż wszystkie się dokładnie wymieszają. 5. Mąkę, żółtka i sól umieszczamy w misce. 6. Dodajemy stopniowo wodę, mieszając
Prosto z Kotłamleko do gotowania masło szczypta soli sok z połowy limonki skórka otarta z limonki Duszone warzywa z szałwią: 1 mała marchewka ćwierć cukinii szalotka masło do smażenia szałwia, sól, pieprz, estragon dużo kopru do dekoracji dania Zaczynam od puree. Batata kroję w kostkę, gotuję w mleku do miękkości, odcedzam. Dodaję(...)oraz skórkę. Całość dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków i mieszam na kremowe puree. Odstawiam. Na patelni, na maśle smażę pokrojoną na ćwiartki szalotkę oraz pokrojoną w słupki marchewkę i cukinię z dodatkiem przypraw. Warzywa nie powinny smażyć się dłużej niż 5 minut. Nie powinny być rozgotowane. Dorsza doprawiam solą, pieprzem i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem masła
Mango Papaja