cukinia - 18701 przepisów (strona:657/1247)

Papryka faszerowana miesem mielonym wolowym z feta i cukinia 95

Kilka dni temu robiłam faszerowane cukinie i został mi wydrążony miąższ z cukinii. Żeby go nie wyrzucać postanowiłam część dodać do farszu do papryki faszerowanej, do której tym razem nie dodałam ryżu. Zrobiłam nadzienie mięsne z dodatkiem fety, a która razem z przyprawami podkręciła smak farszu. Wyszedł pyszny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
FIT BROWNIE Z MALINAMI 116

każdemu, kto dba o linię lub osobom, które lubią słodkie, ale muszą kontrolować ilość spożytych kcal! Polecam! PRZEPIS NA FIT BROWNIE Z MALINAMI: - 3 jajka rozmiar L - 240 g cukinii - 15 g surowe kakao - cynamon około 1/5 łyżeczki - 50 g płatki gryczane jasne (u mnie marki bio Lestello) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka erytrytolu całość ciasto: 500 kcal Białko(...)tłuszcz: 20 g Węgle: 43 g Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, zmiksuj z cukinią, dodaj kakao, płatki gryczane, proszek do pieczenia, erytrytol i ubitą pianę z białek, całość wymieszaj, wylej na średnią lub małą tortownicę (rozmiar zeszyt A5), dodaj na wierzch maliny. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 170°C, grzanie termoobieg

SMYKWKUCHNI
Curry z cukinii i bakłażanów w wersji wegańskiej lub w wersji z indykiem 60

się przypalać. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i wymieszaj z potrawą. Po 10 minutach dorzuć pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, skórkę startą z limonki lub cytryny i sos tamari lub sól. Jeśli danie jest bardzo gęste dolej odrobinę wywaru lub wody. Gotuj kolejne 10 minut i zdejmij z ognia. Dodaj sok z limonki(...)samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym. Składniki na 4 porcje 200 g czerwonej soczewicy, wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą 1 duży bakłażan 4 duże pomidory 2 średniej wielkości cukinie 2 duże cebule ok 80 g świeżego imbiru – 2 kawałki wielkości kciuka 6 dużych ząbków czosnku 1 limonka lub cytryna 3 łyżeczki sosu tamari lub ewentualnie 2 łyżeczki sosu

Eat me! Fit me!
ciasto cukiniowe z białą czekoladą i dodatkiem jogurtu 89

składniki 2 szklanki startej cukinii -mi wystarczyła 1większa cukinia 1/2 kostki masła lub margaryny 1/4 szklanki oleju 3 jajka całe 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub cappuccino 2 łyżki kakao 1 czekolada biała starta na tarce 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 1/2 szklanki mąki basia szczypta soli przygotowanie

Moje Wyroby
TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI 69

sezamu samego w sobie. Pokusiłam się również o nieco sosu rybnego i wyszło bosko! JESTEŚ FANEM OWOCÓW MORZA I LEKKICH DAŃ ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY:  SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘT     SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ(...)FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ     STIR-FRY Z KREWETKAMI     STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI     SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI     BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO     SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI   TATAR Z WĘDZONEJ

globuskulinarny
Wegańska fasolka po bretońsku 73

szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 1 cukinia 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki oregano sól 50 ml oliwy Jak zrobić(...)obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie cebulę szklimy na oliwie w garnku z grubym dnem. Zaraz potem do cebuli dodajemy marchewkę pokrojona w plasterki oraz pokrojoną w kostkę cukinię i przesmażamy wszystko dwie minuty. W kolejnym kroku dodajemy fasolę razem z wodą – jeśli tej wody zostało mało, dolewamy szklankę. Dodajemy również pozostałe składniki: paprykę pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty

Dorota Smakuje
Mięsny placek z warzywami i pieczarkami w cieście francuskim -powstał z tego taki szybki obiad 95

wyłożyłam jedną część tortownicy i z 2 częścią tak samo ,jak jest za dużo odkroić żeby było na zakrycie wierzchu ciasta 1 marchewka starta na tarce 1 mała cukinia starta na tarce 2 łyżki sosu sojowego 1 jajko 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy sól ,pieprz zioła, ser parmezan przygotowanie Mięso usmażyć na patelni fileta i mielone(...)przyprawami. Pieczarki wcześniej usmażyć. To co mamy już usmażone dajemy do miski .Do miski dodać marchewkę ,cukinię ,sos sojowy ,i pozostałe składniki można jeszcze dodać ser żółty ,jajko Tortownicę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia a potem ciastem francuskim wyłożyć do srodka dać mięso zakryć pozostałym ciastem francuskim i posypać parmezanem ,pieczemy w piekarniku nagrzanym 200st

Moje Wyroby
ŻÓŁTE CURRY Z KURCZAKIEM 68

pokrojona w piórka 400g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę 1 łodyga trawy cytrynowej (biała część) 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) około 1/2 szklanki lekkiego bulionu  1 młoda cukinia, pokrojona w niewielką kostkę sos sojowy, rybny, cukier, sok z limonki do smaku 1 łyżeczka kurkumy 2 plasterki limonki posiekana, świeża kolendra do posypania Żółte curry z kurczakiem - przepis: Krok(...)cały czas mieszając. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz filet z kurczaka - smażyć kilka minut, często mieszając. Krok 2. Do kurczaka wlać mleczko kokosowe, gorący bulion, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, plasterki limonki oraz kurkumę - całość zagotować i po chwili zdjąć z ognia. Żółte curry z kurczakiem doprawić do smaku i posypać posiekaną kolendrą. Gotowe curry z kurczakiem podawać z ryżem

Moja Książka Kucharska
Zapiekany filet z kolorowymi warzywami 94

Kolorowe dania je się oczami - taki obiad zawsze smakuje lepiej:).  2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka  2 małe cebule marynata: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1. Filet kroimy na spore kawałki. Mieszamy z olejem i przyprawami. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry. 2. W małym naczyniu żaroodpornym układamy

Szefowa kuchni
Tarta ze szpinakiem 57

bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Tarta ze szpinakiem jest naszą drugą ulubioną tartą na słono . Pierwsza to przepyszna, chrupiąca Tarta z cukinią . Sprawdźcie koniecznie! Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki(...)szpinakiem świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno. Po inne przepisy na tarty zapraszam do działu “ Tarty na słono “. Sprawdź również przepis na pyszną i kruchą “ Tartę z cukinii “. Czytaj więcej: Tarta ze szpinakiem The post Tarta ze szpinakiem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Cukiniowe z kokosem 87

Pyszne wilgotne ciacho, o intensywnym aromacie cytrynowym z posypką kokosową. Świetny przepis na wykorzystanie cukini.  Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukinia starta 3 szklanki, cukier 1 szklanka, olej  1 szklanka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka starta z jednej cytryny, sok z połowy cytryny, Posypka kokosowa: wiórki kokosowe 100 g, masło(...)szklanki, Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, a następnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kokos i mieszamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
Soczyste filety z kurczaka nadziewane warzywami. 789

soczyste, eksplodujące smakiem piersi z kurczaka, nadziewane warzywami. Fantastyczna propozycja na codzienny obiad lub bardziej uroczysta okazje. Zakochasz się w ich smaku. SKŁADNIKI: 3 PIERSI Z KURCZAKA 1/2 CUKINII POKROJONEJ W PÓŁTALARKI 1/2 ŻÓŁTEJ PAPRYKI POKROJONEJ W PASKI 1/2 CZERWONEJ CEBULI PAPRYKI POKROJONEJ W PIÓRKA 2 PIECZARKI POKROJONE W PLASTERKI 1 POMIDOR POKROJONY W PÓŁPLASTRY 2 ŁYŻKI STARTEJ TWARDEGO SERA(...)KOŃCA. PATRZ FILM. TAK PRZYGOTOWANE FILETY PRZYPRAWIĆ DO SMAKU I MIĘSO PRZEŁOŻYC DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA, KTÓREGO DNO POSMAROWAĆ OLEJEM. NASTĘPNIE W NACIĘCIA POWKŁADAĆ WARZYWA. W KAŻDE NACIĘCIE KAWAŁEK CEBULI, CUKINII, POMIDORA ITD. TAK PRZYGOTOWANE PIERSI Z KURCZAKA POSMAROWAC LEKKO OLEJEM. PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. PRZEZ 40 MINUT. PO TYM CZASIE MIĘSO WYJĄĆ Z PIEKARNIKA

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto kokosowo-cukiniowe, bez jajek (opcjonalnie wegańskie)... 58

szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru (brązowego i białego pomieszanych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 szklanka startej cukinii (pół średniej sztuki) 3/4 szklanki mleka (oryginalnie koziego, a u mnie krowizna) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Suche składniki wymieszaj w sporej misce(...)Cukinię dodaj do suchej mieszanki, następnie połącz z olejem, mlekiem i, jak zwykle na końcu, octem.  Przelej do przygotowanej foremki i piecz około 30-40 minut (zależy od mocy piekarnika - trzeba sprawdzać). Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house
Quiche z cukinią i boczkiem 61

zdecydowanie moje ulubione danie. Łatwo się je robi i można zabrać ze sobą do lunch boxa do pracy lub szkoły. Nadzienie można zrobić dosłownie ze wszystkiego, dzisiaj wersja z cukinią i z boczkiem. Quiche z cuki Artykuł Quiche z cukinią i boczkiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Zielone curry z kurczakiem 162

porcje 100 gramów ryżu ok 350 gramów fileta z kurczaka 1 mała puszka mleka kokosowego 200 gramów zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 4-5 łodyg selera naciowego mały kawałek cukinii pół średniej cebuli Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka soku z limonki/cytryny 3 łyżeczki zielonej pasty curry ( użyłam kupnej gotowej) 2 łyżki sosu sojowego opcjonalnie do posypania prażone orzechy nerkowca(...)sosem sojowym i dodaj czosnek oraz pastę curry. Całość smaż chwilę aż mięso zmieni kolor, następnie wlej wymieszane mleko kokosowe zagotuj.  Następnie dodaj fasolkę szparagową oraz seler naciowy, cukinię pokrojone na mniejsze kawałki. dopraw sokiem z cytryny. Całość gotuj chwilę aż warzywa nieco zmiękną (dobrze aby się nie rozgotowały) a sos nieco zgęstnieje. Podawaj z ryżem i opcjonalnie posyp

Andzia Pichci