mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie. Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy , później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-). Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie. Do czego
Pora coś zjeśćnieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Lubicie przygotowywać domowe odpowiedniki rzeczy, które możecie dostać w sklepie? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie już na przykład domowy cukier waniliowy, który jest o wiele bardziej aromatyczny niż ten "kupny". Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować domowy ekstrakt waniliowy, który możecie sami wykorzystywać w kuchni, do swoich wypieków, jak również przygotować komuś w prezencie. Jadalny prezent jak się
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką. Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćjadałam je w klasycznej formie, czyli bez nadzienia, jednak zdarzało się też jadać je z jagodami. Na jagody jeszcze nieco za wcześnie, więc postanowiłam wykorzystać truskawki i domowy cukier waniliowy . Nie raz się już przekonałam, że truskawki w połączeniu z wanilią smakują idealne. Zapraszam Was do powrotu do smaków dzieciństwa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćdodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj na muffiny cynamonowe :) Muffiny cynamonowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru pudru 1 jajko 200ml mleka 75g rozpuszczonej margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: - wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną - ciasto nakładać łyżeczką
Smakołyki Bereniki370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego 400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa" masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem(...)drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej
Grunt to przepis!składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka(...)ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą
Monia miesza i gotujeprzesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ich wypłynięcia. sos paprykowy: 2 duże, dojrzałe papryki czerwone 1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewie sól, cukier, pieprz, majeranek cebula łyżka masła Cebulę obrała, drobno posiekałam. W rondelku podsmażyłam ja na maśle, aż się zeszkliła. Dorzuciłam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Chwilę podsmażyłam, wlałam pomidory rozgniecione widelcem. Doprawiłam
W kuchni Karmel-itkizamrażarki. Idealnie nadają się zimą na mizerię. OGÓRKI W POMIDOROWEJ ZALEWIE. (źródło: od Babci.) 6 kg ogórków 1/2 kg cebuli posiekana natka pietruszki 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 400g koncentratu pomidorowego liśc laurowy ziele angielskie Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam
W kuchni Karmel-itkiimmunologiczny działa efektywniej), są bardziej optymistycznie nastawione do życia. Dobrze skomponowane śniadanie pomaga też w utrzymaniu właściwej wagi. Pierwszy posiłek powinien dostarczać dużej dawki węglowodanów złożonych (które podnoszą poziom cukru i dostarczają energii na długo), białka i wapnia. źródło: http://www.jak-to-zrobic.pl Tym razem postawiłam na urozmaicenie. Coś sycącego, ale lekkiego. ZIOŁOWA JAJECZNICA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI. (autorski
W kuchni Karmel-itkizakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny ( špekáčky ) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie też papryka. Do tego dodaje się pokrojoną w talarki cebulę, czasami też paprykę oraz ogórki. Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu
W kuchni Karmel-itkigłową. Pstryk! Pobiegłam do sklepu. FRUGO-KISIEL. (pomysł spadł z nieba; autorski;) na jedną porcję: butelka soku Frugo - 250 ml (ulubionego smaku!) łyżka skrobi ziemniaczanej 1-2 łyżki cukru ew. kilka kropel soku z cytryny (co wyostrzy smak) Mąkę dokładnie rozrobiłam w zimnym soku. Następnie podgrzałam, cały czas mieszając, aż mieszanina zaczęła gęstnieć. Następnie zmniejszyłam ogień, gotując do uzyskania
W kuchni Karmel-itki