cukier - 7600 przepisów (strona:388/507)

Pan Szczaw w roli konesera. 209

masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 171

innych konserwantów. Proste przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 141

każdy słoiczek: mały listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½   szklanki octu    (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu        (u mnie znacznie więcej, na oko) Ok. 2 płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić

W kuchni Karmel-itki
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 190

Kaczorek,  (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw )  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak ) ok. 2 łyżeczek soli    Ogórki umyć, obrać

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 165

listek laurowy  kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego  Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody  łyżka soli 2 łyżki cukru  W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy ( ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu ). Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki do całkowitego zakrycia

W kuchni Karmel-itki
W trakcie życiowych zmian. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. 189

mąki 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 kostki miękkiego masła* (nie margaryny! moja zmiana) łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli czubata łyżka kwaśnej śmietany** (moja zmiana) szklanka cukru Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam

W kuchni Karmel-itki
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 153

Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 384

kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 160

słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya. Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą), przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 228

magiczne słowo "banan", a caaała lista przepisów typowo bananowych się ukaże. No, ale dość tych uwag technicznych. Dziś zapraszam na niesamowicie proste ciasteczka. Mają mało kalorii, bo są bez cukru, dzięki słodyczy przejrzałych bananów. W wersji podstawowej składają się zaledwie z dwóch składników! Jednak ja (oczywiście, inaczej być nie mogło), wzbogaciłam przepis o zdrowe dodatki. Znalazłam recepturę u Panny Malwiny

W kuchni Karmel-itki
Domowe CHIPSY BANANOWE. 316

solone, w czekoladzie, mieszanki studenckie, chipsy, paluszki, krakersy, jakieś chrupki, bakalie, czy też właśnie bananowe chipsy. Większość z tych przyjemności kosztuje nas dodatkowymi kilogramami, są bowiem źródłem tłuszczu i cukru, jeśli mowa tu o produktach przetworzonych (pomijam bakalie i orzechy bez dodatków). A czy wiecie, że te słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada? Plasterki

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL KIWI. 132

własny;/ 4 dojrzałe kiwi szklanka mleka 1,5% kilka kostek lodu Owoce miksuję za pomocą blendera. Dolewam mleko i miksuję.  Jeśli koktajl jest dla nas mało słodki, dodajemy cukru. Na dno szklanki wrzucamy lód, wlewamy koktajl. ** Według mnie, najlepiej do kiwi pasują właśnie truskawki. Jeśli weźmiemy bardzo dojrzałe kiwi, koktajl będzie bardzo słodki, dodatkowo słodyczy nadaje laktoza zawarta

W kuchni Karmel-itki
SZPARAGI Z SZYNKĄ ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. Oraz jak ugotować szparagi. 185

szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki.      Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru.     Przygotowane szparagi wiążę sznurkiem lub gumką recepturką i wkładam do wrzątku na stojąco,      aby główki znajdowały się ponad wodą (szparagi wtedy nie powinny się

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 180

PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło : CODZIENNE GOTOWANIE ; / na 4 - 5 porcji 6 czerwonych papryk 4 dojrzałe pomidory 2 czerwone papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 500ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku szklanka śmietanki 12% Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  Papryki i papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam gniazd nasiennych.  Układam

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 180

pół i dodaję razem  ze skórką, nie wybieram nasionek. Wszytko razem stawiam w garnku ] na gazie, a po zagotowaniu dusze na małym ogniu jakąś dobrą godzinę. Nie dodaję cukru - owoce same sobą osłodzą, a dodatek wanilii spotęguje uczucie słodyczy w smaku. Wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło czy też gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam wciąż jeszcze bardzo świątecznie, Karmel

W kuchni Karmel-itki