Dawno nie było przepisu, a o ten serniczek prosiliście , dlatego spełniam życzenie(tak troszkę mobilizujecie mnie do pisania - miło) Mimo, że dziś mój trzeci dzień bez cukru to chociaż na zdjęcie popatrzę i się poślinię. To dość prosty przepis, z gotowego twarożku do serników. Zazwyczaj wolę robić sernik z niemielonego sera, ale z braku czasu można się czasem posiłkować gotowcem
Farmażonyowoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm. Czytaj więcej
Farmażonyźródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu. Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut
Smaczne Zdrowekostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru
Olikowa kuchniaprzepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki puszka groszku przyprawa uniwersalna cukier pieprz Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i wszystko łączymy. Do ugotowanej
Olikowa kuchniakostkę kurczaka. Wszystko smażymy kilka minut mieszając. Pomidora, paprykę i groszek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja dodałam odrobinę cukru. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z kurczakiem i warzywami. Proste prawda
Olikowa kuchniaZupę gotujemy kilka minut. Pod koniec rozrabiamy śmietanę z odrobiną mąki i soli, dodając czerpak zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Oczywiście zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo ( dla zaawansowanych z jajkiem po wiedeńsku
Olikowa kuchniaczosnku 1 listek laurowy kawałek chrzanu po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy zalewa 1,5 l wody 1 szklanka octu 10% 3 łyzki soli kamiennej 3 łyżki cukru Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego(...)również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki
Monia miesza i gotujeSezon jagodowy jeszcze trwa, jeżeli skończyły się Wam pomysły na ich wykorzystanie zapraszam na super prosty, szybki i pyszny deser:) Do jego przygotowania potrzebujesz: jagody mleko kokosowe cukier waniliowy granulowane otręby (opcjonalnie) Wszystko razem zmiksuj, przełóż do pucharków, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp świeżymi owocami i granulowanymi otrębami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazdrowy a zimową porą przywoła letnie aromaty lasu. Warto zamknąć w słoiczki ten niepowtarzalny smak. Dżem jagodowy Składniki: 1 litr jagód 3 łyżki wody 1,5 szklanki cukru Jagody włóż do rondelka, wlej wodę i na bardzo małym ogniu podgrzewaj mieszając. Gdy owoce puszczą sok, gotuj je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, wsyp cukier
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanaczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku
Ze smakiem i z pasjąłyżki kakao cukier/słodzik czekolada mleczna świeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw. pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-))) W garnku robimy kakao
SMYKWKUCHNIantyrakowych. Dlatego zachęcam do spożywania owoców ;-)), dziś w wersji koktajlu. Zapraszam czego potrzebujemy: szklanka porzeczek szklanka malin mango miód (około 2 łyżki) lub brązowy cukier owoce miksujemy w blenderze, każde oddzielnie, zmiksowane przekładamy do kieliszków, tak aby utworzyć kolorowe warstwy. Podawać schłodzone. ;-))) Pozdrawiam Was cieplutko i dziękuję za wszystkie odwiedziny, komentarze i "lubię
SMYKWKUCHNIwystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży 2 łyżki masła 3 łyżki cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń. Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając
SMYKWKUCHNIkeksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp. Wyjmujemy, studzimy i gotowe! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI