cukier - 7600 przepisów (strona:352/507)

Sernik z porzeczkami 185

Dawno nie było przepisu, a o ten serniczek prosiliście , dlatego spełniam życzenie(tak troszkę mobilizujecie mnie do pisania - miło) Mimo, że dziś mój trzeci dzień bez cukru to chociaż na zdjęcie popatrzę i się poślinię. To dość prosty przepis, z gotowego twarożku do serników. Zazwyczaj wolę robić sernik z niemielonego sera, ale z braku czasu można się czasem posiłkować gotowcem

Farmażony
Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki) 252

owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm. Czytaj więcej

Farmażony
PUDDING CHIA 431

źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu. Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu  z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut

Smaczne Zdrowe
Ogórkowa z kurczakiem 327

kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru

Olikowa kuchnia
Mięciutkie i aromatyczne mielone z marchewką z groszkiem 315

przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki puszka groszku przyprawa uniwersalna cukier pieprz Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i wszystko łączymy. Do ugotowanej

Olikowa kuchnia
Kurczak z chrupiącym groszkiem cukrowym i papryką 269

kostkę kurczaka. Wszystko smażymy kilka minut mieszając. Pomidora, paprykę i groszek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kurczaka.  Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja dodałam odrobinę cukru. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z kurczakiem i warzywami. Proste prawda

Olikowa kuchnia
Zupa szczawiowa z jajkiem 268

Zupę gotujemy kilka minut. Pod koniec rozrabiamy śmietanę z odrobiną mąki i soli, dodając czerpak zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Oczywiście zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo ( dla zaawansowanych z jajkiem po wiedeńsku

Olikowa kuchnia
Przetwory - ogóreczki konserwowe 212

czosnku 1 listek laurowy kawałek chrzanu po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy zalewa 1,5 l wody 1 szklanka octu 10% 3 łyzki soli kamiennej 3 łyżki cukru Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego(...)również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki

Monia miesza i gotuje
Deser jagodowy z mlekiem kokosowym / Berry dessert with coconut milk 223

Sezon jagodowy jeszcze trwa, jeżeli skończyły się Wam pomysły na ich wykorzystanie zapraszam na super prosty, szybki i pyszny deser:) Do jego przygotowania potrzebujesz: jagody mleko kokosowe cukier waniliowy granulowane otręby (opcjonalnie)  Wszystko razem zmiksuj, przełóż do pucharków, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp świeżymi owocami i granulowanymi otrębami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY Dżem jagodowy / Blueberry jam 196

zdrowy a zimową porą przywoła letnie aromaty lasu. Warto zamknąć w słoiczki ten niepowtarzalny smak. Dżem jagodowy Składniki: 1 litr jagód 3 łyżki wody 1,5 szklanki cukru Jagody włóż do rondelka, wlej wodę i na bardzo małym ogniu  podgrzewaj mieszając. Gdy owoce puszczą sok, gotuj je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu,  wsyp cukier

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 171

naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku

Ze smakiem i z pasją
Croissanty 194

łyżki kakao cukier/słodzik czekolada mleczna świeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw. pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-))) W garnku robimy kakao

SMYKWKUCHNI
Koktajl owocowy z mango - bomba witaminowa- NA ZDROWIE!!! 207

antyrakowych. Dlatego zachęcam do spożywania owoców  ;-)), dziś w wersji koktajlu.   Zapraszam     czego potrzebujemy: szklanka porzeczek szklanka malin mango miód (około 2 łyżki) lub brązowy cukier owoce miksujemy w blenderze, każde oddzielnie, zmiksowane przekładamy do kieliszków, tak aby utworzyć kolorowe warstwy.  Podawać schłodzone. ;-)))   Pozdrawiam Was cieplutko i dziękuję za wszystkie odwiedziny, komentarze i "lubię

SMYKWKUCHNI
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 262

wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży 2 łyżki masła 3 łyżki cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń. Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając

SMYKWKUCHNI
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 190

keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp.   Wyjmujemy, studzimy i gotowe!  Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI