boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych
OstryKęsboczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych
OstryKęskurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy
OstryKęsrzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE Sos BBQ: Wszystkie składniki wkładamy do małego garnka. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Studzimy sos. Żeberka kroimy na kawałki
OstryKęstrochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło mnie do dalszych eksperymentów. Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz to całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna
OstryKęsplasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami sól pieprz WYKONANIE Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy
OstryKęskrowim. Gotujemy kilka minut. Dodajemy trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotujemy aż szparagi będą miękkie. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy sok z limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem (ja nie dodałam). Dodajemy główki szparagów i gotujemy kilka minut. Grzanki: Rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą. Układamy kawałki bagietki. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekładamy je na drugą. Na zrumienionych
OstryKęsprzyjemnością napiszę i tu :) Swojego koktajlu nie dosładzałam niczym, według mnie banan dosłodził wystarczająco ten napój. Jeśli dla Wam koktajl wyda się za mało słodki, możecie sobie dosłodzić cukrem, bądź syropem z agawy. Smacznego Kochani! Składniki na 2 szklanki: 2 płaskie łyżki nasion Chia Skworcu 1 banan 2 szklanki truskawek 1 szklanka mleka Wykonanie: Nasiona Chia zalewamy szklanką zimnego mleka
Blondynka Gotujeokoło 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu . Zaczynamy: Składniki: 300 gr self raising mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła 125 ml miodu 300 gr czereśni-bez pestek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Formę-23 cm wykładamy papierem(...)pieczenia. Usuwamy pestki z czerśni. Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany. Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 40 min- lub do suchego patyczka. Po upieczeniu I ostudzeniu- posypujemy cukrem pudrem . Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytydrożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji" Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550, 1 litr letniej wody, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyki soli, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki słonecznika. Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier
Delicious Titbitsznajdziecie tu —>KLIK Zarówno ja jak i Wy możemy wygrać więc do dzieła :) Kakaowe babeczki z porzeczkami 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce
Mienta blogzachować elektrolity i tu sportowcy często po nie sięgają poprawiają perystaltykę jelit Nasiona z płynem tworzą żel, co daje uczucie sytości i ta forma spowalnia trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych, co jest pozytywne dla osób odchudzających się i tych chorujących na cukrzycę duży poziom wapnia jest korzystny dla układu kostnego dobre tłuszcze dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego duża zawartość
Blondynka Gotujenocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 130g ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki stopionego, letniego oleju kokosowego lub zwykłego oleju - 1/4 szklanki mleka owsianego (lub zwykłego) - szczypta soli - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1-2 szczypty sody
Smaczne Zdroweryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy 4 papryki Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy
Gotuj z Misiemsmak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym
Gotuj z Misiem