nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki 14 g drożdży świezych 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut.Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Dokładnie wymieszać i wyrobic ciasto.odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na 12-16 części
Moje domowe kucharzeniePyszne naleśniki z dodatkiem musu z dyni..dodatek dowolny...u mnie dżem malinowy.. 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 szkl.wody 1 szkl.mleka 3/4 szkl.musu z dyni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać ,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką
Moje domowe kucharzeniemoże nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3 galaretki [ każda inna] polewa posypka do dekoracji Galaretki rozrobić w 1 szklance wrzącej wody [ każdą osobno] i odstawić do ostygnięcia.Jeden jogurt
Moje domowe kucharzenieciut za mało słodkie..Czekoladę lepiej zetrzeć na tarce...bo u mnie jak widać na zdjęciu pozostały takie małe kawałeczki pokrojonej czekolady.. 30 dkg mąki 25 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ] 1 łyżeczka proszku
Moje domowe kucharzeniemiędzy czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia.. 3 dkg świeżych drożdży 40 dkg mąki 1 łyżka cukru 2 żółtka 1/2 szkl. mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli parówki białko po posmarowania bułeczek Do miski
Moje domowe kucharzenieszkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko dżem mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie
Moje domowe kucharzeniedwie mniejsze chałki.. 330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej [u mnie mąka krupczatka] 670 g białej mąki pszennej chlebowej [ u mnie tortowa] 55 g cukru 75 g żółtek 140 g jajek 75 g oleju Rapso 320 g wody 19 g soli 25 g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto żółtko roztrzepane z łyżką
Moje domowe kucharzeniesoli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy
Moje domowe kucharzeniepewnością ułatwi pracę w każdej kuchni. Te z pozoru proste akcesoria kuchenne zapewniają łatwe odmierzanie składników spożywczych potrzebnych do pieczenia i gotowania. Gdy zajdzie potrzeba odmierzenia odpowiedniej ilość cukru, mąki czy ryżu nie będziecie już potrzebować wagi kuchennej. Nie będzie już konieczne korzystanie ze szklanki, aby dostosować do przepisu kulinarnego właściwą ilość oleju, mleka czy też wody. Każdy z czterech
Moje domowe kucharzenielekko kwaskowata.. z nutką słodkości ..śliwek suszonych.. 30 dkg kiszonej kapusty kilka śliwek suszonych Kresto 1 marchewka 1 cebula 1-2 łyżki oleju pieprz i cukier do smaku szczypiorek Kapustę odcisnąć i w razie potrzeby poszatkować.Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.Śliwki namoczyć, a następnie pokroić w paseczki. Wszystkie razem
Moje domowe kucharzenieusmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego cukier do smaku (ja daję kilka łyżek) 1 żółtko kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony) Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę
Moje domowe kucharzeniesmak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier. Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak
Moje domowe kucharzeniezdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki 2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić
Moje domowe kucharzeniemasła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. maku Kresto 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką
Moje domowe kucharzeniekalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn. Rodzynki wykorzystałam do : Chelsea buns Śliwki wykorzystałam do : Mufinki ZPolędwica z suszonymi owocami Zrazy
Moje domowe kucharzenie