równe blaty. Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej Dodatkowo: świeże jeżyny Wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone
Blondynka Gotujesztuki: 6 śliwek 2 łyżeczki cukru masło do natłuszczenia foremek kruszonka: 10 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek masła Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Foremki wysmarować masłem. Śliwki pokroić na kawałki i wymieszać(...)łyżeczkami cukru, następnie ułożyć w natłuszczonych foremkach. Z mąki, cukru pudru i masła zagnieść kruszonkę i nałożyć ją na owoce formując "małą górkę". Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut
wyzwania kuchenneustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :) Składniki: 3 białka szczypta soli 190 g cukru pudru Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować dalej, aż stanie się
wyzwania kuchenneczekoladowy. Pyszny lekki, nic więcej nie trzeba mówić:) Polecam:) Składniki na 3 pucharki tabliczka gorzkiej czekolady 70 albo 80% 300 ml śmietany kremówki 30% lub więcej łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy trochę cukru pudru. Część śmietany zostawiamy do dekoracji resztę mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodziebiszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru pudru dodatkowo likier czekoladowy do nasączenia czekolada plastyczna 0,5 kg wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę następnie dodajemy cukier i żółtka dalej mieszając. Sypkie produkty przesiewamy przez sitko(...)ochłodzeniu biszkopt przecinamy na 3 krążki i nasączamy go likierem masa: gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie chłodzimy. Masło ucieramy mikserem na biały puch i dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy krążki biszkoptu i brzegi. Wiórkami posypujemy brzegi a na wierzch kładziemy masę plastyczną
ciastkarnia na kruchym spodzieinstant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe(...)jaśniejszą obręczą na około. Nadzienie: najłatwiej nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki. Przepis na domową konfiturę z róży
prawdziwe jedzenieorzechowe serca one też doskonale nadadzą się na prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną? 180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMasa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia(...)nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem. SZARLOTKA rrarossa@gmail.com
RAROSSAjest w środku! Oponki są mięciutkie i puszyste, pięknie rosną po wrzuceniu do oleju. Nie są bardzo słodkie, więc można je pożerać tonami - idealnie smakują posypane delikatnie cukrem pudrem. Są łatwe w wykonaniu i chyba nie sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Składniki: - 1/2 kg sera białego - 1/2 szkl. cukru - 3 jajka - 3 szkl. mąki - łyżeczka(...)wrzucamy po kilka oponek. Smażymy z dwóch stron dopóki się ładnie nie zarumienią. 5. Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem i wcinamy:) Polecam np. na wieczór andrzejkowy albo do niedzielnej herbatki
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić(...)dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając. Inspiracja z moimi modyfikacjami klik
Ala piecze i gotujejakieś dobre naleśniczki:) Jedne z jego ulubionych to pancakes z kakao i jogurtem oraz dużą ilością owoców:) Oczywiście owoce możecie używać dowolne, także mrożone. Ja zazwyczaj podaję je oprószone cukrem pudrem... Składniki: 3 jajka, szklanka mleka, 2 szklanki mąki pszennej, łyżka kakao, szklanka jagód i malin (mogą być mrożone), szczypta soli, łyżka cukru waniliowego, 150g jogurtu malinowego(...)soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościGanache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy
Blondynka Gotujesię poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS {blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru 200 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko podwójne espresso/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem cynamonowy 200 g masła 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru 250 ml śmietanki 24% czubata łyżka cynamonu Zaczynamy od przygotowania babeczek. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz(...)swojej strony bardzo polecam śmietankę cukierniczą Milla , którą odkryłam niedawno - fantastycznie się na niej pracuje i jeszcze nigdy się nie zważyła czy coś. Następnie dosypujemy łyżka po łyżce cukru pudru, nie przeciągając na długo miksowania, żeby krem się nie przebił. Jeśli chodzi o ilość to ja sama dodałam pół szklanki i wyszły delikatnie słodkie - jeśli ktoś woli bardziej
sama złodyczpiasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka(...)soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem
Pasja Smaku